2020-07-03 17:44

„Cadoul de Crăciun” al unui regizor român se află pe o listă foarte importantă

 |  13:06
„Cadoul de Crăciun” al unui regizor român se află pe o listă foarte importantă

Seara de 20 decembrie 1989. O scrisoare către „Moş Gerilă” a micuţului Marius transformă seara părinţilor săi într-un coşmar… Despre ce este vorba?

Cineastul Bogdan Mureşanu, regizorul scurtmetrajului de ficțiune “Cadoul de Crăciun”, a devenit cel de-al doilea artist din istoria filmului românesc, care a ajuns cu o producţie cinematografică pe lista scurtă a propunerilor de nominalizări la premiile Oscar.

Din mai 2018, când a avut loc premiera la Cracovia, filmul a fost selecționat la peste 50 de festivaluri internaționale, unde a obtinut 25 de premii. Regizorul și producătorul Bogdan Mureșanu spune că filmul „Cadoul de Crăciun” aduce „o perspectivă microscopică asupra unei zile istorice, mai precis asupra ultimelor ore ale regimului Ceaușescu. Este însă și un film despre frica absurdă din dictatură și cum ea se dezvoltă, până la paranoia, în relațiile de familie dintr-un mic apartament de cartier bucureștean”.

Un tată și frica

Pe 20 decembrie 1989, un tată se întoarce de la piață acasă, cu un brad și un cadou de sărbători pentru cel mic. Acasă, fiul își anunță părinții că i-a trimis o scrisoare lui Moș Gerilă, rugându-l să-i aducă fiecăruia ceea ce își dorește. Pentru tata, îl roagă pe Moș Gerilă „să crape nea Nicu“! „Filmul este despre un tată care, de frica unui dictator, devine la rândul lui un despot în relația cu fiul său. I-aș spune unui adolescent de acum că filmul este o comedie neagră așa încât va fi fun să-l vadă“, spune regizorul.

Filmul „Cadoul de Crăciun”, scris şi regizat de Bogdan Mureşanu, se află alături de alte nouă scurtmetraje ale căror titluri au fost anunţate de Academia de film americană (AMPAS) pe lista de propuneri ce au fost reţinute spre nominalizare la premiile Oscar din 2020, informează site-ul oscars.org. Bogdan Mureşanu este un regizor, scenarist şi producător român de film, născut în Bucureşti în 1974. A regizat scurtmetrajele “Tuns, ras şi frezat” (2013) şi “Cadoul de Crăciun” (2018). Este directorul casei de producţie Kinotopia.

Cel mai bun scurtmetraj european

Coproducţia România-Spania are o durată de 23 de minute, este scrisă şi regizată de Bogdan Mureşanu şi a fost produsă de Bogdan Mureşanu, Vistor Dumitrovici şi Eduardo Moises Escribano Solera. Din distribuţie fac parte Ioana Flora, Luca Toma şi Adrian Văncică.

La începutul lunii decembrie, “Cadoul de Crăciun” a fost desemnat cel mai bun scurtmetraj european la gala premiilor EFA 2019. Pelicula românească a mai fost recompensată în 2019 cu marele premiu la Festivalul Internaţional de Scurtmetraj de la Clermont-Ferrand (cel mai mare festival de animaţie din lume), premiul Gopo 2019 la categoria “cel mai bun scurtmetraj” şi o menţiune specială la Festivalul de cinema mediteraneean de la Montpellier, în 2018.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2019-12-23

Mai multe imagini:
'Cadoul de Crăciun” al unui regizor român se află pe o listă foarte importantă
zoom
Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz