2019-08-20 04:01

Cadoul ieșit din comun pe care NORVEGIA vrea să îl facă FINLANDEI. Vezi care este prilejul și cine se opune inițiativei

 |  19:09
 Cadoul ieșit din comun pe care NORVEGIA vrea să îl facă FINLANDEI. Vezi care este prilejul și cine se opune inițiativei

Locuitorii din nordul Norvegiei vor să ofere Finlandei un munte, pentru a marca - printr-un gest de bunăvoinţă fără precedent în istoria relaţiilor dintre cele două state - un secol de când această ţară, cu care se învecinează în partea nordică a Peninsulei Scandinave, şi-a dobândit independenţa, informează site-ul independent.co.uk, citat de News.ro.

”Mi-a venit ideea în 1972, când am studiat gravitaţia în regiunea de frontieră”, a declarat geofizicianul norvegian Bjørn Geirr Harsson, în prezent pensionar, într-un film despre acest cadou insolit, denumit ”Battle for Birthday Mountain”. 

”Am remarcat ceva. Cel mai înalt punct din Finlanda se afla pe panta unui deal, iar cel din Norvegia pe un munte. Aşadar, i-am trimis o scrisoare ministrului de externe şi i-am spus că un cadou potrivit din partea poporului norvegian către Finlanda ar trebui să fie un pisc montan”.

Nu există niciun motiv sau vreo nevoie reală pentru acel cadou.

”În toată lumea există ţări care luptă sau merg la război pentru a-şi mări teritoriile, dar, în acest caz, Norvegia este dispusă să renunţe la o mică parte a teritoriului ei, fără să ceară nimic în schimb”, a spus Bjørn Geirr Harsson. ”Este un cadou din inimile norvegienilor pentru Finlanda, aşadar nu aşteptăm nimic înapoi. Vrem doar să le oferim ceva drăguţ atunci când ei vor sărbători 100 de ani de când au devenit o naţiune liberă”.

„Un EXEMPLU pentru alte țări!”

Svein Oddvar Leiros, primarul localităţii Kåfjord în care se află acel masiv montan, susţine ideea şi speră că darul în cauză va deveni ”un exemplu pentru alte ţări care se ceartă între ele din cauza graniţelor”. 

Modificarea frontierei ar împinge graniţa cu doar 31 de metri în interiorul Norvegiei, iar cei mai mulţi dintre rezidenţi par să aprecieze ideea.

Doar câţiva politicieni ţin pe loc această procedură, folosindu-se de o serie de dezbateri publice despre repercusiunile de natură constituţională generate de un astfel de cadou.

Prim-ministrul Norvegiei a apreciat ideea, pe care o consideră ”un semn clar al faptului că Norvegia şi Finlanda au o relaţie strânsă”, dar a spus că un astfel de gest contravine Articolului 1 din Constituţia Norvegiei, care stipulează faptul că regatul Norvegiei este ”indivizibil şi inalienabil”.

Acea respingere formală, făcută în octombrie 2016, este menţionată în film, dar Bjørn Geirr Harsson spune că nu va renunţa la proiect şi speră că documentarul lui va genera o mişcare de sprijin pe care guvernul norvegian nu va putea să o ignore.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2017-01-24

GALERIE MEDIA

norvegiaParerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray