2020-02-16 20:40

Canalele din Amsterdam şi siturile deţinuţilor din Australia, pe Lista Patrimoniului Mondial

 |  18:59
Canalele din Amsterdam şi siturile deţinuţilor din Australia, pe Lista Patrimoniului Mondial

Sistemul de canale din secolul al 17-lea dinAmsterdam şi o selecţie de 11 situri ale deţinuţilor-colonişti aduşi însecolele 18 şi 19 în Australia se numără printre cele 15 situri noi incluse deUNESCO pe Lista Patrimoniului Mondial, în cadrul sesiunii aflate în desfăşurarela Brasilia.

Ansamblul urban constând în canaleconcentrice din Amsterdam a rezultat în urma celui mai mare şi mai coerentproiect de extindere a unui oraş la vremea respectivă (sfârşitul secolului al16-lea şi începutul secolului al 17-lea), care a reprezentat un model pentrurestul lumii până în secolul al 19-lea.

Situl a fost înscris de Comitetul UNESCOpentru Patrimoniul Mondial pe prestigioasa listă înnoită anual, în cadrulsesiunii care se desfăşoară între 25 iulie şi 3 august la Brasilia. Comitetultrebuie să analizeze până marţi 41 de propuneri, făcute de 35 de ţări, până înprezent aprobând 15 dintre ele.

Pe Lista Patrimoniului Mondial a mai fostînscrisă în cadru acestei sesiuni cetatea episcopală din Albi (Franţa).

O selecţie de 11 situri aledeţinuţilor-colonişti din Australia, dintre miile de astfel de stabilimenteridicate de Imperiul Britanic pe continent, în secolele al 18-lea şi al 19-lea,pentru zecile de mii de bărbaţi, femei şi copii, condamnaţi la închisoare şimuncă forţată în colonii, ocupă o nouă poziţie pe Lista Patrimoniului Mondial.

Lista s-a mai îmbogăţit şi cu un sit de pecontinentul african - Parcul Ngorongoro (Tanzania).

Atolul Bikini din Insulele Marshall, sitpentru teste nucleare folosit de SUA între 1946 şi 1958, inclusiv pentruexplozia primei bombe cu hidrogen, în 1952, a fost de asemnea inclus pe listaalcătuită de UNESCO.

Monumentele istorice de la poalele munteluisacru al Chinei, Songshan, pe un sit numit "Centrul Raiului şi alPământului", în apropierea oraşului Dengfeng, citadela imperială ThangLong de la Hanoi (Vietnam) şi situl arheologic Sarazm (Tadjikistan), careprezintă mărturii ale dezvoltării aşezărilor umane în Asia Centrală dinmileniul al 4-lea î.Hr., se numără de asemenea printre propunerile dejaaprobate de Comitetul UNESCO.

Tot din Asia, Comitetul a mai decisincluderea pe listă a următoarelor situri: Districtul At-Turaif din Ad-Dir'iyah(Arabia Saudită), prima capitală a dinastiei Saudite, fondată în secolul al15-lea, ansamblul funerar Sheikh Safi al-din Khānegāh din Ardabil (Iran),bazarul istoric din Tabriz (Iran), oraşele istorice din Coreea de Sud - Hahoeşi Yangdong - şi observatorul astronomic Jantar Mantar din Jaipur (India).

Siturile mixte propuse în acest an - MasivulCentral din Sri Lanka şi Monumentul Naţional al Marinei Papahānaumokuākea dinHawaii (SUA) - au fost ambele incluse pe Lista Patrimoniului Mondial.

De asemnea, au fost introduse pe listă douăextensii de poziţie: sistemul de alimentare cu apă al muntelui Oberharz(extensie a sitului "Minele din Rammelsberg şi Centrul istoric al oraşuluiGoslar") (Germania) şi oraşul minier Røros şi zona înconjurătoare(extensie a "oraşului minier Røros") (Norvegia).

În prezent, Lista Patrimoniului MondialUNESCO numără 905 situri de "valoare universală excepţională", dintrecare 702 sunt culturale, 176 naturale şi 27 mixte, aflate în 148 de ţări.

România a propus din nou Biserica Învierii dela Mănăstirea Suceviţa pentru includerea în Lista Patrimoniului Mondial UNESCO,ca extindere a poziţiei deja ocupate în listă de bisericile din nordulMoldovei, din 1993. Din România, pe Lista UNESCO se mai află RezervaţiaBiosferei Delta Dunării (inclusă în 1991), ansamblul de sate cu bisericifortificate din Transilvania (1993, 1999), Mănăstirea Horezu (1993), cetăţiledacice de la Orăştie (1999), bisericile maramureşene din lemn (1999) şi centrulistoric al oraşului Sighişoara (1999).


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638939-01-12Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine