2020-07-16 20:37

„Canalul morţii. Martor”, de Valentin Hossu-Longin

 |  14:51
„Canalul morţii. Martor”, de Valentin Hossu-Longin

Valentin Hossu-Longin ne oferă o carte-document despre ororile comuniştilor la Canalul Dunăre-Marea Neagră. Inginerul Emilian Hossu, tatăl autorului, a fost condamnat la muncă silnică pe viaţă, după acuze inventate de sabotaj şi diversiune.

“CANALUL. Un cuvânt devenit simbol al terorii comuniste la începutul anilor 1950. După numai câteva luni de existenţă, şantierul prezentat de propaganda epocii ca o mândrie a întregului popor muncitor şi ca o dovadă a ajutorului multilateral şi dezinteresat al Uniunii Sovietice avea să devină „Canalul morţii”. După ce puşcăriile nu mai făceau faţă şi oficial se clama reabilitarea prin muncă, Canalul era menit să stârpească tot ce însemna bughezo-moşierimea din România. Majoritatea celor aduşi în uriaşul lagăr, cu 14 colonii de exterminare, nici măcar nu avea hotărâre judecătorească. Mulţi şi-au găsit sfârşitul în gropi comune şi fără cruci la căpătâi.

Canalul era menit să irige Dobrogea, dar înainte de asta el uda pământul cu sânge şi lacrimi; după o jumătate de secol, cercetătorii au identificat 839 de morţi cu „forme legale”, cărora li se adaugă peste 1300 de „dispăruţi fără urmă”...

Procesul "bandei" celor 25 de „sabotori şi diversionişti” de la Canalul Dunăre-Marea Neagră (august-septembrie 1952), iniţiat de către Gheorghiu-Dej şi pus în operă de către Securitate, se înscrie perfect în şirul samavolniciilor justiţiei populare de tip stalinist, din aşa-zisul „obsedantul deceniu”.

Exceptându-i pe cei trei condamnaţi la moarte şi executaţi, suma anilor de detenţie dictaţi într-o săptămână şi ceva de către completul de judecată însumează 500 de ani-muncă silnică, plus alte sute de ani de degradare civică, plus confiscarea averilor… O jumătate de mileniu, pentru crime închipuite şi sabotaje inventate!” - Valentin Hossu-Longin.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 639881-01-15

Mai multe imagini:
'Canalul morţii. Martor”, de Valentin Hossu-Longin
zoom
Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz