2020-07-02 09:23

CĂRTĂRESCU, despre viață, societate și plăcerea scrisului: „Nu am scris niciodată mai mult de două pagini într-o zi…”

 |  10:32
CĂRTĂRESCU, despre viață, societate și plăcerea scrisului: „Nu am scris niciodată mai mult de două pagini într-o zi…”

Scriitorul Mircea Cărtărescu a afirmat, sâmbătă seara, într-un colocviu cu Dan Boeriu, pe scena Teatrului "Regina Maria" din Oradea, că "oamenii nu înţeleg că trăim pe un fir de praf în Univers", informează Agerpres.

"Dacă ar înţelege cu adevărat lucrul acesta, ar lăsa baltă şi graniţele şi ciondănelile permanente dintre ei, orice pricină de animozitate. Şi-ar da seama că cel mai mic meteorit ne poate rade de pe faţa Pământului oricând", a spus scriitorul. Din acest motiv, a afirmat el, fiecare om are datoria civică de a veghea la bunăstarea comunităţii din care face parte.

"Cel puţin. Fie că ea este oraş, fie că ea este naţiunea, fie că ea este întreaga umanitate. Politicul e trecător, civismul e etern. Noi suntem oameni care trăiesc în comunităţi. 'Niciun om nu e o insulă', spunea Shakespeare. Toţi depindem unii de alţii," a precizat scriitorul.

Întrebat de cronicarul literar Dan Boeriu unde a ajuns în căutările sale de autocunoaştere, Mircea Cărtărescu a evocat un poem al lui Rilke, care spune: "În cercuri tot mai largi se-ntinde viaţa mea".

"Un autor se întinde cât poate de mult, în realitate şi în irealitate. Cucereşte. Pentru mine, cunoaşterea de sine şi cunoaşterea lumii exterioare este absolut acelaşi lucru. Scriind despre mine, scriu despre lume. Frontul cunoaşterii este, după părerea mea şi a multor altora, numai aparent împărţit în categorii de cunoaştere: religia, metafizica, filosofia, ştiinţele, pentru că în realitate este un singur front, numai noi le despărţim din motive didactice şi de diviziune a muncii. Dar filosofia şi ştiinţele nu se întâlnesc şi ele la un moment dat? Eu cred că toată cunoaşterea este ca o piramidă care se întâlneşte într-un vârf de diamant, care cuprinde toată graţia şi toată poezia cunoaşterii umane," a mai spus cel mai tradus scriitor român în străinătate.

Cărtărescu a povestit despre viaţa sa de om obişnuit, cu bucuriile sale, cu lecturile sale pasionante din Kafka, autorul preferat, din filosofie, ştiinţe - mai ales fizică cuantică şi tot ce ţine de cunoaşterea umană, într-o foame şi sete continuă de a şti.

Întrebat cum îşi explică şi cum se manifestă inspiraţia, scriitorul a vorbit despre existenţa unei alte lumi, diferită de cea materială, numită Paradis, Dumnezeu, Subconştient etc, din care unii oameni - profeţi, iluminaţi, sfinţi, artişti, poeţi - pretind că aud glasuri, şoapte, îndemnuri, într-un cuvânt, inspiraţie.

În ceea ce-l priveşte, Cărtărescu a destăinuit că, de îndată ce se aşează la masa de scris, în tăcere, cu o cafea pe masă, simte că se transformă, se schimbă în altcineva.

"Vă spun cu toată sinceritatea, să nu credeţi că aiurez. Simt că mă schimb în altcineva. Că mă transform în altcineva. Când pun pixul pe hârtie, simt această inspiraţie. Ea este o senzaţie. O mâncărime în degete. O nevoie extraordinară de a spune ceva. Nu ştiu ce voi scrie. Nu am făcut niciodată un plan înainte. Mă aşez la masă, citesc ultima pagină scrisă cu o zi înainte şi continui să scriu în aceeaşi cheie. Două pagini. Mie mi-e uşor să scriu astfel. Nu am scris niciodată mai mult de două pagini într-o zi, atât cât durează această stare de transă. Această stare de transă care este inspiraţia", a spus Mircea Cărtărescu.

Întâlnirea de pe scena teatrului s-a terminat cu aplauze prelungite şi cu o sesiune de autografe în holul de la intrare. Colocviul face parte din programul celei de-a patra ediţii a festivalului European Music Open, ce are loc în perioada 11-16 iunie. 


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2019-06-16Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz