2020-03-30 15:48

Cazul Sharon, disecat de un specialist ATI. Viaţa, în stare vegetativă

 |  18:13
Cazul Sharon, disecat de un specialist ATI. Viaţa, în stare vegetativă

Primul-ministru alIsraelului, Ariel Sharon, este ţinut în viaţă cuajutorul aparatelor, de aproape cinci ani. Demnitarul a fost supus mai multorintervenţii chirurgicale complicate. În unele cazuri, pacienţii au supravieţuitzeci de ani în comă. În ţara noastră, astfel de situaţii se întâlnesc foarterar şi nu depăşesc câteva luni. Ce face diferenţa? Medicul Elena Copaciu, şefaClinicii ATI, din cadrul Spitalului Universitar Bucureşti, ne-a explicat cums-a putut interveni într-o situaţie complicată, cum a fost cea a demnitaruluiisraelian.

“Primul-ministrul al Israelului a suferit un accident vascular cerebralischemic pentru care a primit tratament anticoagulant. Decizia s-a luat cu maredificultate, o echipă de experţi analizând balanţa risc-beneficii pentruaceastă intervenţie terapeutică. S-au cerut investigaţii suplimentare care auarătat că pacientul suferea de o boală degenerativă a vaselor cerebrale-angiopatiecerebrală amiloidă, responsabilă de multe cazuri de accidente cerebrale prinreducerea rezistenţei pereţilor vaselor cerebrale. El avea şi o micămalformaţie congenitală cardiacă, care a fost asimptomatică 7 decenii, dar apermis unui cheag de sânge format la nivelul jumătăţii stângi a inimii sătreacă în cea dreaptă şi de aici să ajungă la creier, unde a determinatapariţia acestui accident vascular cerebral”, ne-a declarat dr. Elena Copaciu. Misiuneamedicilor a fost îngreunată şi de numeroasele complicaţii care au intervenit. “Câteva zile mai târziu Sharonface un accident vascular hemoragic masiv. Intră rapid în comă şi echipamedicală decide o intervenţie chirurgicală de urgenţă. Intervenţia care a avutloc în acest caz a fost laborioasă, durând mai multe ore. Intenţia a fost deoprire a hemoragiei şi de decompresie a creierului comprimat de masa mare desânge care se acumulase la nivelul cutiei craniene. Tratamentul anticoagulantcare fusese instituit pentru a preveni recurenţa accidentului vascular anterior,de data aceasta a complicat mult lucrurile, deşi nu a fost cauza ruperii unuivas de sânge cerebral”, a mai explicat dr. Copaciu.

Dispute supra „legării de aparate”

Câteva zile maitârziu s-a decis o a treia intervenţie chirurgicală pentru a reduce presiuneaintracraniană crescută şi îndepărta cheaguri de sânge de pe creier. Dupăintervenţiile chirugicale complicate, ar fi urmat etapele de recuperare. Într-unfinal, se pare că primul-ministru al Israelului a ajuns “în stare vegetativă”. “Domnul Sharon a fosttransferat la câteva luni într-un serviciu în care se continuă îngrijirile. Nuse cunosc date despre evaluările neurofuncţionale ulterioare. A existat şi odispută legată de diagnosticul de stare vegetativă care s-a vehiculat insistent”. În Israel controversa continuă în legăturăcu Sharon. “Familia refuză oprireasuportului oferit de aparate, motiv pentru care pacientul este îngrijit încontinuare într-un serviciu specializat pentru asistenţa medicală a unor astfelde pacienţi (bolnavii nu mişcă membrele inferioare şi superioare, respirăspontan de cele mai multe ori pe canulă de traheostomie, sunt alimentaţi cualimentaţie specială, lichidă pe un tub introdus în stomac - gastrostomă). Lise face toaleta generală de mai multe ori pe zi, trebuie schimbată poziţiacorpului de mai multe ori pe zi pentru a evita apariţia de escare. Se facemobilizarea pasivă a articulaţiilor pentru a evita ankiloza lor. Se trateazăepisoade intercurente (diaree, infecţii respiratorii). Decesul se produce prinsuprainfectarea escarelor şi septicemie, o infecţie pulmonară care nu mairăspunde la antibiotice, tromboze la nivel cardiac sau pulmonar”, ne-a mai explicat Copaciu. În prezent, resurselefinanciare par să reprezinte principalul motiv că premierul este în viaţă. Sharona făcut un infarct intestinal în primul an după hemoragia cerebrală pentru carea fost operat. Situaţia este extrem de delicată şi nu este uşor de luat deciziiîn asemenea momente. Etica spune că orice bolnav are dreptul la îngrijiri desănătate conform diagnosticului de boală, dar cum resursele pentru acestea nusunt nicăieri în lume nelimitate, este obligaţia celor care conduc sistemulsanitar să pună la dispoziţia profesioniştilor din sănătate, dar mai ales apacienţilor soluţii clare şi decente.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638936-04-10Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE


PUBLICITATE


Conferinta-BusinessSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine