2020-02-28 20:55

Ce să mai ceri de la români?! Jumătate dintre americani NEAGĂ DOVEZILE științifice

 |  17:31
Ce să mai ceri de la români?! Jumătate dintre americani NEAGĂ DOVEZILE științifice

Doar o treime dintre americani acceptă faptul că activitățile umane au condus la accelerarea încălzirii globale. Și doar jumătate acceptă valabilitatea evoluției speciilor, în pofida numeroaselor și concludentelor dovezi științifice.

Conform portalului LiveScience.com, care citează date Pew și Gallup, tendința de respingere a concluziilor cercetărilor științifice este în creștere în rândul americanilor, deși suportul pentru cercetarea științifică rămâne destul de ridicat: aproximativ trei pătrimi din populația adultă a SUA este de acord ca cercetarea științifică să fie finanțată din bani publici.

Un fenomen considerat îngrijorător este ușoara scădere a încrederii americanilor în vaccinuri. Deși, în ansamblu, 84% susțin că vaccinarea preventivă a copiilor este importantă, în 2001 procentul încrederii în vaccinuri era de 94%. Cu 14 ani în urmă, 64% dintre americani considerau vaccinarea extrem de importantă, iar în prezent acest procent s-a redus la 54%. Acum, 15% dintre americani fie se opun vaccinurilor, fie consideră redusă importanța acestora.

Cercetătorii au descoperit că rezistența oamenilor la dovezile științifice poate fi foarte mare, în funcție de forma în care adevărurile respective sunt împachetate și de impactul acestora asupra propriilor convingeri, obiceiuri etc. De exemplu, dacă spui publicului republican că trebuie reduse activitățile industriale generatoare de noxe, fiindcă afectează clima globală, majoritatea vor nega orice dovezi în susținerea corelației dintre noxe și efectul de seră. Mai grav, în cele mai multe cazuri, oamenii își întăresc convingerile într-un neadevăr, chiar atunci când apar dovezi. Așa a fost cazul războiului din Irak: conservatorii și-au întărit convingerea că regimul lui Saddam Hussein avea arme de distrugere în masă, după ce presa a relatat că nu s-au descoperit dovezile care să ateste existența acestora.

Cercetătorii propun o nouă abordare, pentru a schimba tendința de negare: „împachetarea” dovezilor științifice cu soluții la probleme care să fie pe placul publicului țintă. De exemplu dacă se prezintă soluții care încurajează dezvoltarea comerțului și piețelor libere (aspect foarte important pentru cei cu vederi de drepata), împreună cu informații legate de schimbările climatice, se diminuează rezistența republicanilor la acceptarea dovezilor științifice.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2017-01-23Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine