2019-10-16 05:32

Cele mai bizare şi nostime fobii

 |  19:19

Fobiilenu mai sunt de mult o necunoscută pentru lumea medicală. În termeni despecialitate, fobia ar putea fi definită ca stare permanentă de teamă faţă dediverse situaţii, obiecte, activităţi sau persoane. De multe ori însă aceastăteamă poate trece de limita suportabilului, devenind un obstacol real. Existăfobii "clasice", destul de cunoscute majorităţii, precum arahnofobia,şi există fobii rare, care, deşi ar putea părea amuzante sau ciudate, sunt câtse poate de problematice.

10. Pteronofobia - teama de a fi gâdilat cu pana

Pteronofobiareprezintă teamă de a nu fi gâdilat cu pana. Aceasta se pare că provine pefondul unor traume din copilărie legate de gâdilat. Dacă un bebeluş estegâdilat constant, pe măsură ce creşte poate dezvolta aceastăfobie, al cărei catalizator poate fi orice obiect fin, dar mai cu seamă penele.

9. Tafofobia - teama de a fi îngropat de viu

Deşiar putea părea nejustificată, această teamă are o motivaţie destul de logică.Înainte că medicina modernă să evolueze şi să se poată stabili cu exactitatedacă o persoană a decedat cu adevărat, au existat nenumărate cazuri de oameniîngropaţi de vii. Acest lucru a contribuit de altfel şi la apariţia miturilorlegate de strigoi. Însă de la a te gândi la aşa ceva până la a dezvolta o fobieeste o distanţă foarte mare… de ordin psihologic.

8. Panfobia - teama de… tot

Panfobiamai este cunoscută sub denumirile de Pantofobia, Panofobia sau Omnifobia şireprezintă teamă de... tot sau, mai exact, de tot şi de nimic. Persoanele caresuferă de această boală se simt mereu persecutate, sunt într-o permanentă starede tensiune şi teamă, de cele mai multe ori descrisă ca ameninţare din parteaunui “rău” necunoscut. Această fobie reprezintă şi un simptom pentruschizofrenie.

7. Paraskavedekatriafobia - teama de Vineri 13

Datade 13 este asociată de superstiţioşi pericolelor şi este considerată o zi aghinionului. Astfel, de la superstiţie la fobie se pare că drumul nu estefoarte lung. Să sperăm totuşi că specialiştii nu vor descoperi realmente o legăturăîntre ghinion şi cifra 13.

6. Neofobia - teama de noutate

Estede obicei generată de apariţia lucrurilor noi, însă poate avea impact şi lanivel senzitiv, odată cu înregistrarea unor senzaţii, percepţii noi. În contextgeneralizat se poate trasa o legătură între persoanele conservatoare şi aceasttip de fobie.

5. Gimnofobia - teama de nuditate

Reprezintăteamă de a fi văzut gol şi de a vedea alte persoane dezbrăcate, chiar şi însituaţiile în care acest lucru se consideră normal. Se pare că teama în cauzăeste intens corelată cu tulburările sexuale. Se poate că unele dintre femeilecare nu acceptă să facă sex cu lumina aprinsă pot să aibă această fobie...

4. Ergasiofobia - teama de muncă

Ofobie care pare să afecteze din ce în ce mai multe persoane este teamă de muncă.Din punct de vedere medical, aceastăa fobie chiar există, reprezentând condiţiapsihologică a multor oameni. De altfel, se pare că această teamă reprezintă unsimptom pentru alte boli mintale mai grave.

3. Coulrofobia - teama de clovni

Deşinu reprezintă un lucru neobişnuit în cazul copiilor, s-a dovedit că aceastafobie poate afecta şi adolescenţii, şi adulţii. De cele mai multe ori, adulţiinu admit o potenţială aversiune faţă de clovni, fiind perfect conştienţi căeste ceva iraţional.

2. Cromofobia - teama de culori

Oameniicare suferă de cromofobie sunt nevoiţi să stea departe de tot ceea ce estecolorat pentru că îi îngrozeşte. Cam greu într-o lume multicoloră...

1. Itifalofobia - teama de… erecţie!

Deşipare de necrezut, aceasta fobie face tot mai multe “victime” în fiecare an.Oamenii devin din ce în ce mai agitaţi la vederea unui penis în erecţie, iaracest lucru poate avea urmări grave în viaţa personală. Se manifestă şi la bărbaţi,şi la femei.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638945-09-20Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray