2019-10-15 20:06

Cele mai bizare şi rare boli nu au explicaţii medicale certe

 |  17:50
Cele mai bizare şi rare boli nu au explicaţii medicale certe

Stilulde viaţă, anumite afecţiuni netratate, apa de băut sau gătit, legumele murdare şichiar animalele de companie pot fi cauze ale unor afecţiuni grave şi foarterare. Şi mutaţiile genetice sau expunerile masive la soare, pe fondul unuiorganism slăbit, se număra printre cauzele apariţiei unor afecţiuni care parînspăimântătoare.

Sindromulpielii albastre este o mutaţie genetică ce apare pe fondul unei deficienţeenzimatice. Argiria este o altă afecţiune foarte rară şi ciudată, care apare cao intoxicaţie cu sărurile de argint din mediile industriale sau ca rezultat almedicamentelor care conţin săruri de argint.

Picaeste o altă afecţiune foarte rară, întâlnită de regulă la copii din zonele sărace,pentru că se manifestă prin impulsul de a mânca obiecte ce nu sunt comestibile(vopsea, lipici, pietre, detergenţi). Specialiştii cred că apare pe fondul uneicarenţe de minerale dinorganism. Poate apărea şi la adulţi, dar mult mai rar decât la copii şi suntcazuri medicale extreme.

Sindromulomului lup se manifestă prin pilozitatea excesivă pe întreg corpul, mai puţin petălpi şi pe palme. În mod normal, pilozităţile în exces dispar la câteva săptămânidupă naştere. La persoanele care suferă de acest sindrom însă, părul poate creşteşi până la 30 de centimetri. Specialiştii cred că boala este ereditară, darcauzele apariţiei ei sunt încă un mister.

Îmbătrânireaprematură, progeria în termeni medicali, este o afecţiune foarte rar întâlnită.Persoanele afectate se dezvoltă normal pentru vârsta lor, dar semnele bătrâneţii(chelia, pielea ridată, artrită, pierderea vederii sau bolile de inimă) îşi facapariţia de la o vârstă fragedă. Practic, aceste persoane îmbătrânesc într-untrup de copil uneori. Cei care se nasc cu această afecţiune nu trăiesc mai multde vârsta adolescenţei.

Boalamorţilor vii sau sindromul Cotard, denumită după neurologul francez care adescoperit-o, este şi ea în topul celor mai rare afecţiuni. Este o boală psihicăprin care persoanele afectate cred că au murit, şi-au pierdut organele vitale şichiar sângele. Persoanele acestea se simt nemuritoare de regulă şi au desetentative de suicid. Sindromul apare ca o consecinţă a abuzurilor de droguri şia alimentaţiei foarte precare.

Boalavampirilor (porfiria, în termenimedicali) este o boală genetică incurabilă şi foarte rar întâlnită. Persoaneleafectate au o sensibilitate sporită la expunerile solare, la lumină, iar înstadiile avansate pielea se umflă şi arsurile sunt foarte frecvente.

Prosopagnosiaeste o altă afecţiune foarte rară, prin care chipurile oamenilor nu mai pot firecunoscute. Pot fi detectate alte obiecte, dar nu persoane. Adesea, cei caresuferă de acest sindrom recunosc persoanele din jur, chiar şi pe cele foarte apropiate,după haine, culoarea părului său ochelari, dar nu după faţă.

Persoanelecare cred cu tărie că o persoană foarte apropiată lor este de fapt un impostorcare îi seamănă suferă de sindromul capgras. Este vorba de o dereglare psihică,care apare în cazul persoanelor care suferă de schizofrenie, demenţă sau au oleziune pe creier.

Unalt sindrom la fel de rar întâlnit, care schimbă percepţia persoanelor afectateraportate cu cei din jurul lor, este Alice în ţara minunilor. Apare pe perioadescurte, ca o consecinţă a abuzurilor de droguri şi poate fi vindecabil.Persoana care se crede mult mai mare decât oricine din jurul său suferă şimigrene foarte puternice, dar afecţiunea poate fi recuperată foarte repede.

Paraliziafacială congenitală, sau sindromul Moebius, este foarte rar, iar persoanelecare suferă de această afecţiune nu au expresii faciale. Indiferent de ceea cesimt, fie că este vorba de durere sau de fericire, nu au nici un fel deexpresie pe chip. Specialiştii sunt de părere că este o formă de paraliziefacială ce apare la persoanele care dorm cu ochii deschişi, pentru cămusculatura din acea zonă suferă atrofieri.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638945-12-09Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray