2020-05-25 14:53

Cele mai stranii cinci „Oraşe Fantomă”

 |  18:58
Cele mai stranii cinci „Oraşe Fantomă”

1. KOLMANSKOP (Namibia):Îngropate în nisip

Kolmanskop este un oraş-fantomăîn Namibiade sud. În 1908, deşertul Namib a fost cufundat de febra căutărilor de diamanteşi oamenii s-au strâns acolo, sperând să se îmbogăţească uşor. În doi ani, unoraş în care s-a înfiinţat o şcoală, un spital şi clădiri rezidenţiale a apărut în deşertul sterp. Dar,la scurt timp după Primul Război Mondial, când vânzările de diamante au începutsă scadă, a început sfârşitul. Pe parcursul anului 1950, oraşul a fost părăsit şidunele au început să-l acopere. În curând, clădirile s-au prăbuşit, iar grădinileşi străzile au fost îngropate sub nisip. Uşile şi ferestrele s-au spart, iar unoraş fantomă s-a născut. Abia dacă mai sunt în picioare două clădiri vechi. Teatruleste încă în stare foarte bună, dar celelalte clădiri sunt demolate sauruinate.

2. PRYPIAT (Ucraina): Oraşulmuncitorilor din Cernobîl

Prypiat este un oraş dinnordul Ucrainei, oraşul în care locuiau muncitorii de la centrală nuclearăCernobîl. Deşi înainte de dezastrul din 1986 oraşul avea peste 50.000 delocuitori, el este acum pustiu. Prypiat a putut fi considerat, până de curând,un muzeu. Totul era exact cum a fost lăsat, iar în casele oamenilor se puteau găsicărţi, ziare, televizoare, viniluri, jucării de copii, mobilă şi chiar şiobiecte preţioase. Şi asta pentru că fiecare a avut voie să ia o singură valizăcu documente, cărţi şi haine care nu au fost contaminate. Însă, la începutulsecolului XXI, casele au început să fie prădate de hoţi, care au furat până şi chiuvetelesau wc-urile. Puţine locuinţe au rămas neatinse. Deoarece clădirile nu mai suntîntreţinute, acoperişurile au găuri, iar primăvara, când plouă, casele suntinundate. Nu este ceva neobişnuit să vezi un copac crescând în interiorul uneicase.

3. SAN ZHI (Taiwan): Ostaţiune futuristă

În nordul Taiwanului,acest sat futurist a fost iniţial construit ca o staţiune de vacanţă de luxpentru cei bogaţi. Cu toate acestea, după numeroase accidente mortale în timpulconstrucţiei, lucrările au fost oprite. O combinaţie de lipsă de bani şi delipsă de voinţă a făcut ca proiectul să fie sistat. În zonă circulă zvonuri căoraşul este acum bântuit de fantomele celor care au murit.

4. CRACO (Italia): Un oraşmedieval fascinant

Craco este situat înregiunea Basilicata şi provincia Matera. Acest oraş medieval este tipic celordin zonă, construit cu mult timp în urmă pe dealurile din jur, care permitculturi agricole de grâu. Craco este datat din anul 1060, când terenul a intratîn proprietatea arhiepiscopul Arnaldo, Episcop de Tricarico.

În 1891, populaţia dinCraco număra peste 2.000 de oameni. Între 1892 şi 1922, peste 1.300 de persoanes-au mutat din oraş în America de Nord. Slaba agricultură a fost “completată”de cutremure, de alunecări de teren şi de război - toate acestea au contribuitla migraţia în masă. Între 1959 şi 1972, Craco a fost afectat de ample alunecăride teren şi cutremure. În 1963, restul de 1.800 de locuitori au fost transferaţiîntr-o vale din apropiere numită Craco Peschiera, iar Craco a rămas pustiu şi aînceput să se degradeze.

5. Oradour-Sur-Glane(Franţa): Satul terorii din al Doilea Război Mondial

Micuţul satOradour-sur-Glane, din Franţa, este locul unde s-au petrecut nişte lucruriîngrozitoare, greu de descris, în al Doilea Război Mondial. 642 de locuitori aufost ucişi de trupele germane, ca pedeapsă pentru faptul că Franţa opunearezistenţă.

Iniţial, germaniitrebuiau să atace undeva lângă Oradour-sur-Vayres, însă, din greşeală, auinvadat acest sat pe 10 iunie 1944. Potrivit relatărilor unor supravieţuitori,bărbaţii erau duşi în hambare unde erau împuşcaţi în picior pentru a muriîncet. Femeile şi copiii, care au fost ţinuţi în biserici, au fost ucişi cumitralierele când au încercat să evadeze.

Cu alte cuvinte, oraşul afost şters de pe hartă de germani. Ruinele sale încă stau mărturie a aceluiepisod sângeros şi pentru a cinsti, totodată, memoria celor ce au murit.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638949-01-05Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine