2020-02-16 20:55

Cercetarea celulelor stem a intrat în stand-by

 |  18:04
Cercetarea celulelor stem a intrat în stand-by

Un judecător din Washington, a blocat ieri temporar eforturileadministraţiei Obama de a extinde cercetarea de celule stem, oferind câştig decauză într-un caz deschis de un cercetător de la MIT care se opune cercetăriide celule stem embrionare.

C. Royce Lamberth, judecătorul şef alpentru Districtul Columbia, a declarat în decizia sa de 15 pagini căreglementările menite să extindă finanţare pentru cercetarea celulelor stemembrionare au încălcat o lege care interzice distrugerea embrionilor în scopuride cercetare.

În plus, judecătorul a decis că fostulcercetător la MIT dr. James L. Sherley şi alţi oameni de ştiinţă care studiazăcelule stem adulte, care sunt mai puţin controversate, s-ar confrunta cu"un prejudiciu real, iminent'' din cauza concurenţei pentru banii de lastat, care urmau să fie investiţi în mare parte în cercetarea celulelor stemembrionare.

”Implicaţiile imediate ale deciziei judecătoreşti au fostneclare noaptea trecută”, a declarat Kevin Casey, preşedintele HarvardUniversity şi responsabil cu relaţiile guvernamentale. “Harvard a fostbeneficiară de subvenţii federale în temeiul noilor regulamente, şi există nesiguranţa dacă decizia judecătorului ar afecta fondurile dejaacordate oamenilor de ştiinţă sau doar finanţările viitoare” a spus el.

Casey a spus că "universitatea a fost dezamăgită deaceastă stopare preliminară a acestui studiu, deoarece va incetini progresul pecare mulţi bolnavi se bazează. Dar universitatea a rămas optimistă căinstanţele vor valida în cele din urmă utilizarea banilor de la stat pentruextinderea cercetării de celule stem embrionare”.

Dr. Leonard Zon, director al programuluide cercetare a celulelor stem la Spitalul de Copii din Boston, considerădecizia luată de judecător ca fiind "un pas înapoi.''

Spital primeşte fonduri federale pentru cercetareacelulelor stem embrionare. De asemenea, acesta primeşte şi subvenţiifilantropice care pot fi utilizate pentru activităţi de cercetare ce nu suntsusţinute de guvern.

Sherley, cercetător la BiomedicalResearch Institute din Boston, a făcut prima pagină a ziarelor în 2007 când aintrat în greva foamei 12 zile ca protest faţă de decizia MIT de nu-i oferi un post de titular şi acuzând consiliuluniversităţii de rasism. Sherley, care este negru şi un susţinător al teoreicelulelor stem, a spus că lui nu i s-a oferit dreptul de a constesta ştiinţaconvenţională, aşa cum o fac cercetătorii albi.

Acesta şi echipa sa de cercetare dinBoston studiază celulele stem adulte care sunt implicate în iniţierea de cancerşi care fac parte din procesul de îmbătrânire.

Celulele stem, o posibilă salvare dela moarte

Celule stem embrionare au capacitatea de a se transformaîn orice ţesut din organism, cum ar fi celulele producătoare de insulină, cucare în cele din urmă s-ar putea trata diabetul zaharat, sau neuroni, care i-arputea înlocui pe cei care mor din cauza bolii Lou Gehrig.

Dar o astfel de cercetare a provocatreacţii negative din partea activiştilor, cum ar fi Sherley, care susţin căeste imoral pentru oamenii de ştiinţă să lucreze cu celule derivate dinembrioni, deoarece aceştia trebuie să fie distruşi pentru a extrage celule.

Administraţia Obama a încercat un echilibru între ştiinţăşi morală în regulamentele sale, care permit oamenilor de ştiinţă să foloseascănumai celule stem derivate din embrioni donaţi. Donatorii trebuie să deapermisiunea lor explicită pentru utilizarea ştiinţifică a embrionilor, deobicei stocaţi în clinicile de fertilizare in vitro.

Totuşi, fondurile guvernamentale nu pot fi utilizate înprocesul de recoltare a celulelor, banii putând fi folosiţi doar pentru studiulcelulelor deja extrase.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638939-10-06Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiriPUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine