2020-06-05 10:23

Cercetătorii americani vor crea o stea pe Pământ. Experiment de 2,6 miliarde de euro pentru energia regenerabilă a viitorului

 |  19:00
Cercetătorii americani vor crea o stea pe Pământ. Experiment de 2,6 miliarde de euro pentru energia regenerabilă a viitorului

Într-unsuperlaborator recent construit de Naţional Ignition Facility (NIF) înLivermore, California, oamenii de ştiinţă plănuiesc să creeze primul reactor defuziune sustenabilă din lume, dând naştere, pe Pământ, “unei stele miniaturale”ce ar putea furniza energia regenerabilă a viitorului.

Urmândo serie de experimente-cheie de-a lungul ultimelor câtorva săptămâni, proiectul,în valoare totală de 2,6 miliarde de euro, a mai făcut câţiva paşi spre ţelul săusuprem, acela de declanşare, până în 2012, a unei reacţii de fuziune valide.

Îndata de 2 noiembrie, oamenii de ştiinţă din echipa NIF au lansat cele 192 deraze laser ale reactorului înspre centrul acestuia, direcţionându-le asupraunui recipient din sticlă conţinând tritiu (izotop radioactiv al hidrogenului) şideuteriu (izotop stabil de hidrogen). Energia astfel eliberată a avut omagnitudine de 1,3 milioane de megajouli, un record mondial, iar temperaturamaximă a radiaţiei în miezul reacţiei s-a ridicat la aproximativ 3.333.300 degrade Celsius. Comparativ, temperatura din centrul Soarelui este de 15 milioanede grade Celsius. Recentul experiment nu a reuşit să formeze, propriu-zis, oreacţie de fuziune autosustenabilă, dar, chiar şi aşa, cercetătorii NIF suntextrem de încrezători în ce priveşte viitorul acestei chestiuni, declarând cărezultatele înregistrate sunt foarte încurajatoare. Implicaţiile pentru Terraale unei viitoare reuşite în următorii doi ani sunt absolut uluitoare, crede EdMoses, directorul NIF. Incinta superlaboratorului, grea de 130 de tone, cu undiametru de 10 metri şi învelită în 30 cm de beton, este cea în care neutroniideclanşaţi de cele 192 de lasere simulează reacţia de fuziune. Atunci când vafuncţiona la parametri optimi, temperaturile din interiorul acestei camere vorajunge la peste 50 milioane de grade Celsius şi la presiuni de 100 miliarde deori mai mari decât cea atmosferică a Pământului. Procesele din reactor suntcoordonate cu ajutorul a 850 de computere, care aliniază razele laser cu oprecizie de 50 micrometri. Cu ajutorul noii tehnologii s-ar putea obţine, spreexemplu, dintr-un litru de apă de mare, echivalentul în energie furnizat de 80de litri de petrol. De asemenea, 50 de căni de apă ar echivala energetic cu douătone de cărbune. Dacă lucrurile vor decurge conform planului, specialiştii NIFestimează că reactorul va fi complet operaţional până în 2020 şi până în 2050aproape un sfert din energia SUA va fi asigurată de energie prin fuziune.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638949-01-05Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine