2020-02-17 15:03

Cercetătorii au ajuns la concluzia că spaţiile urbane aglomerate ne pot provoca schizofrenie.

 |  17:36
Cercetătorii au ajuns la concluzia că spaţiile urbane aglomerate ne pot provoca schizofrenie.

Fiecare dintre noi,toţi cei care ne ducem traiul în Capitală sau într-un oraş mare, trebuie să mărturisimcă am exclamat, la un moment dat, că oraşul ne înnebuneşte. Mulţi nu ne-amreferit la sensul propriu al cuvântului, ci la teroarea străzilor înfundate, lazgomotul infernal, traficul nesfârşit, până la ore târzii din noapte, laconflictele de pe stradă sau din cartierele mărginaşe, la vânzătorii ambulanţi,la mizeria şi poluarea ce ne acoperă şi, în general, la neputinţa colectivă dea schimba câtuşi de puţin aceste aspecte frustrante.

De ceva vreme, cercetătoriiau observat înmulţirea cazurilor de psihoze non-afective printre locuitoriimarilor metropole, mai des răspândite decât în cazul locuitorilor din spaţiilerurale. Potrivit Planetizen, ,Asociaţia de Medicină din SUA a descoperit că există "câteva elemente înmetropole care-i fac pe oameni să fie mai expuşi îmbolnăvirii de schizofrenie".

În timp ceprincipalul motiv al acestei boli este factorul genetic, factorii de mediu joacăun rol major, mai ales în modul în care se manifestă boala. Cercetătorii auvrut să afle ce anume creşte acest risc şi la ce pericole se expun oamenii,odată cu îmbrăţişarea urbanismului. Printre cei mai evidenţiaţi factori a fost"fragmentarea socială". Oamenii de ştiinţă au ajuns la concluzia că,în general, comunităţile omogene (cum sunt cele din organizările socialerurale) sunt caracterizate de norme sociale şi legături puternice între oameni,comparativ cu mediile urbane, unde există foarte mare diversitate şi schimbarede roluri între comunităţi, legăturile sociale fiind fragmentate. Iar aceastăfragmentare apare, de obicei, printre oamenii care se mută des sau se simt străini(outsideri) într-o anumită comunitate.

Dr. Stanley Zammit,cel care a condus studiul realizat de către Universitatea Cardiff din MareaBritanie, a adăugat că totuşi, pentru a trage mai multe concluzii, este nevoiede o cercetare mai amănunţită. Însă dintr-un punct de vedere, lucrurile nu potfi contestate: "psihozele non-afective" se referă la afecţiunile încadrul cărora simţul realităţii unei persoane se denaturează. Astfel, se pare căcircumstanţele sau factorii de mediu înconjurător care dereglează percepţiarealităţii unei persoane ar putea să o facă mai vulnerabilă la schizofreniedecât la orice afecţiune de acest gen, a spus el.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638942-11-01Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine