2020-02-24 08:20

Cercetătorii români aduc o contribuţie semnificativă ştiinţei internaţionale, fără ajutorul statului

 |  18:48
Cercetătorii români aduc o contribuţie semnificativă ştiinţei internaţionale, fără ajutorul statului

Oinovaţie ştiinţifică românească în domeniul electromagnetismului a fostprezentată pe 5 august, cu ocazia aniversării a 60 de ani de la înfiinţareaInstitutul de Cercetări Electrotehnice (ICPE). Şeful Laboratorului, Dr. MihaiBădic, a precizat că statul nu a adus nici o contribuţie financiară de-a lungulcercetării.

Pescurt, studiile echipei conduse de Bădic au încercat să umple lacuneleteoretice pe care le-a găsit în teoria izomorfismului Schelkunoff-Schwartz,care stă la baza tehnologiei avioanelor stealth. Teoria se numeşte, printrealtele, efectele care au loc atunci când o undă electromagnetică se loveşte deun corp: absorbţia, reflexia şi transmisia. Secretul avioanelor stealth stă înfolosirea unei vopsele care absoarbe complet undele radarului şi astfel nu aucum să fie detectate de acesta.

Conformlui Bădic, cercetătorii români au sesizat greşeli în teoriaSchelkunoff-Schwartz cu aproximativ 20 de ani în urmă. De-a lungul acestui timpau primit sprijin din partea unor ţări între care SUA, care a scos teoriaeronată, însă nu şi din partea propriei ţări. În ultimii trei ani, studiileICPE nu au fost deloc finanţate bugetar, deşi orice cercetare de tipfundamental trebuie să primească bani din partea statului.

Acumeste în proces de elaborare o nouă teorie, care o va înlocui pe cea veche.Mihai Bădic a hotărât să-şi numească nouateorie “teoria interferenţei spaţio-temporale” sau, mai succint şi mai în toncu vremurile, “teoria interferenţei 3D”.

Însă prezentarea a dorit să pună accentul mai degrabă peschimbarea pecare cercetarea o va putea aduce imaginii României, decât pe informatiaştiinţifică însăşi. Într-un discurs, directorul general ICPE, dr. VirgilRacicovschi, a criticat tendinţa românilor de a nu avea încredere înproducţiile proprii. “Ne-am învăţat (n.r., românii), de-a lungul timpului, sănu credem nimic din ceea ce e românesc”, a zis Racicovschi. Alături de alţipatru membri de bază ICPE, Racicovschi a enumerat, rând pe rând, realizărileInstitutului, sperând astfel să fie oferit un contraexemplu acesteimentalităţi.

De-alungul celor 60 de ani, ICPE a produs o mare varietate de instalaţii şi aparateelectrice, dintre care multe sunt exportate în afară. Printre acestea se numărăaparate de foraj marin, vagoane modernizate (folosite de CFR), staţii deepurare a apei şi tratarea acesteia cu ozon sau componente robotice high-tech.“Credem că însemnăm mult pe piaţa românească”, a declarat unul dintre membriICPE.

Experimentulcare a urmat a dorit să prezinte “ceva spectaculos”. Însă între nişte limite,Bădic a specificat că, pentru siguranţa celor prezenţi, puterea electrică urmasă fie folosită la doar 30% din capacitatea maximă. Rezultatul experimentului afost crearea unor fulgere artificiale. S-a menţionat că, dacă instalaţia ar fifost folosită la capacitatea maximă, pocnetul asurzitor provocat de apariţiafulgerelor ar fi devenit nişte explozii în toată regula.

Deasemenea, atenţia tuturor celor aflaţi acolo a fost atrasă de apariţia subită,în cadrul unei prezentări a istoricului ICPE, a unor fragmente din filmul“Naşul”, reamintind faptul că regizorul Francis Ford Copolla a filmat o partedin “Tinereţe fără tinereţe” (ecranizare după romanul autohtonului MirceaEliade) chiar înăuntrul Laboratorului de Înaltă Tensiune ICPE.

CercetătoriiICPE speră ca teoria lor să fie prezentată comunităţii ştiinţifice americanepână la sfârşitul anului. “Am dat aparatul teoretic perfect”, declarăBădic.

Celebrareacelor 60 de ani ICPE va continua până pe 12 noiembrie, prin organizarea deevenimente în Bucureşti, dar şi în Snagov, Odorheiu Secuiesc, Arcalia(Bistriţa-Năsăud) şi în Poiana Braşov.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638939-04-15Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine