2019-10-14 09:04

CERNOBÎL și-a găsit un nou loc sub SOARE. Ideea unor investitori va transforma radical zona din jurul centralei nucleare

 |  18:11
CERNOBÎL și-a găsit un nou loc sub SOARE. Ideea unor investitori va transforma radical zona din jurul centralei nucleare

Câteva zeci de investitorii străini, printre care chinezi și germani, vor să transforme zona din jurul centralei nucleare de la Cernobîl într-un mare parc fotovoltaic, informează Bloomberg, citată de Agerpres.

Ministrul ucrainean al Mediului, Ostap Semerak a declarat că 13 investitori internaționali se numără printre cele 39 de firme care vor să obțină autorizațiile necesare din partea autorităților de la Kiev pentru a putea instala panouri fotovoltaice cu o capacitate de aproximativ de 2 Gigawați în interiorul zonei de excluziune din jurul fostei centrale nucleare de la Cernobîl. O capacitate de 2 Gigawați este echivalentă cu două reactoare nucleare, însă spre deosebire de panourile solare energia atomică funcționează atât ziua cât și noaptea.

"Am primit cereri de la companii care sunt interesate să închirieze teren pentru construcția de centrale solare. Nu suntem interesați să facem profit de pe urma utilizării terenului dar vrem să profităm de pe urma investiției", a declarat Ostap Semerak. Acesta a precizat că firmele care au depus cereri pentru a instala panouri fotovoltaice în interiorul zonei de excluziune din jurul fostei centrale nucleare de la Cernobîl sunt din China, Germania, Irlanda, Danemarca, Austria, Bulgaria, Belarus și Ucraina.

30 de ani de la cel mai grav accident nuclear din istorie

La trei decenii după ce catastrofa de la Cernobîl a dus la mutarea a peste 300.000 de persoane, autoritățile de la Kiev încearcă să găsească o utilizare pentru o suprafață de teren, de două ori mai mare decât orașul Los Angeles, care înconjoară fosta centrală nucleară. Radiațiile de la Cernobîl vor persista în sol timp de câteva secole dar aceasta nu împiedică folosirea zonei pentru agricultură sau păduri.

Potrivit ministrului ucrainean al Mediului, companiile au cerut suprafețe de teren cuprinse între 20 și 1.000 de hectare pentru proiecte în domeniul energie solare. Pentru a atrage investiții străine, Ucraina a redus chiria pentru terenurile aflate în proprietatea statului cu 85%, a adăugat Semerak.

Conform planurilor autorităților ucrainene, liniile care transportau energia electrică produsă la fosta centrală nucleară de la Cernobîl vor fi redirecționate pentru a fi utilizate pentru transportul energiei solare. Ostap Semerak a precizat că în prezent guvernul analizează modul în care actuala rețea poate face față provocărilor puse de caracterul intermitent al energiilor regenerabile.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2017-01-13Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray