2020-02-16 22:19

China va ajunge pe Lună în 2025

 |  17:35
China va ajunge pe Lună în 2025

Chinaar putea pune un astronaut pe Lună în 2025 şi ar putea lansa o sondă pentru aexplora Marte şi Venus în termen de cinci ani, a anunţat şeful programuluispaţial chinez, Ye Peijian. Acesta a precizat că RP Chineză arputea face prima sa aterizare pe Lună în 15 ani şi ar putea trimite o sondă peMarte până în 2013 şi la Venus până în 2015. “China are capacitatea deplină dea realiza explorarea planetei Marte până în 2013", a adăugat el.

Observaţiilefăcute de comandantul suprem al proiectului pentru explorare lunară Chang'esubliniază ambiţia Chinei. S-a înţeles că Ye vorbea în calitatea sa deacademician, la un forum de inginerie aerospaţială la Academia Chineză deŞtiinţe, dar nu sub forma unei dezvăluiri oficiale.Au trecut şapte ani de când China a devenit a treia ţară care a reuşit sătrimită un om în spaţiu. Un alt astronaut, Zhai Zhigang, a efectuat prima saieşire în spaţiu în 2008. Yang Liwei, primul cosmonaut din China, a confirmatweekendul trecut că ţara sa planifică înfiinţarea primei staţii spaţiale chinezeşti în jurulanului 2020. Totodată, Yang a declarat că RP Chineză va lansa primul săulaborator spaţial fără pilot, Tiangong-1, anul viitor. Acesta va adoca cu navaShenzhou-8, începând primul pas spre construirea unei staţii spaţiale.

"Programulspaţial s-a dezvoltat foarte repede, dar, desigur, se află încă cu multe înurmă în comparaţie cu SUA şi Rusia, deoarece acestea au cele mai avansatetehnologii", a spus profesorul Fu Song, vicedecan al Universităţii Tsinghuadin Beijing. El a declarat în privinţa presupusei aselenizări: "Esteevident o sarcină foarte dificilă, dar cred că, din punct de vedere tehnologic,China o poate face - SUA au fost în stare să o facă aproape cu o jumătate desecol în urmă. Deci, acum depinde de guvernul nostru, dacă decide că estenecesară şi benefică aselenizarea pentru ţara noastră. Mândria naţională a fostîntotdeauna un motiv important, dar mai sunt şi alte lucruri, precum şi valoareaştiinţifică a explorării spaţiului. Luna este o lume necunoscută pentru noi şiexistă o mulţime de lucruri care aşteaptă să fie explorate", a spus profesorulFu Song. Acesta a adăugat că studiul Lunii ar putea ajuta studiile privindstarea Pământului, dar şi a Universului înainte de zorii omenirii.

PreşedinteleBarack Obama a fost criticat pentru renunţarea la planul de a trimite din nouamericani pe Lună până în 2020. În schimb, preşedintele SUA a anunţat iniţiativade a trimite misiuni cu echipaj dincolo de Lună până în 2025.Deşi China şi Statele Unite se suspectează una pe cealaltă cu privire laplanurile lor spaţiale, mai ales că o mare parte din tehnologie ar putea aveaaplicaţii militare, au fost de acordanul trecut să înceapă un dialog privind explorarea spaţiului.Dar China caută sprijin şi în altă parte. La sfârşitul anului 2008, a fostlansată la Beijing Asia-Pacific Space Cooperation Organization.

DumitruPrunariu, despre ambiţiile Chinei

DumitruPrunariu, primul român care a zburat în spaţiul cosmic şi preşedinteleComitetului ONU pentru Explorarea Paşnică a Spaţiului Extraatmosferic (COPUOS),a discutat într-un interviu pentru ziarul “Puterea”, despre noile capacităţispaţiale ale Chinei. Acesta a spus: “China a devenit,practic, a doua ţară de interes major din punctul de vedere al spaţiului cosmic.A depăşit Rusia cu mult”. Prunariu a adăugat: “China investeşte mult în spaţiulcosmic, dezvoltă programe proprii, are deja şase astronauţi proprii trimişi cutrei nave sută la sută chinezeşti, poate cu unele lucruri copiate de la ruşi, sauajutaţi cu anumite subansambluri. Am auzit că într-un viitor apropiat vor plasape orbită o staţie cosmică de producţie proprie şi vor trimite oameni pe Lună.Bugetul de stat chinez oferă fonduri oricât de mari pentru a crea o supremaţiea Chinei într-un domeniu cu ajutorul căruia poţi controla, practic, totPământul. China îşi permite acest lucru, dată fiind creşterea economică, şi oface tocmai pentru a reuşi să păstreze un anumit control asupra zonei asiatice,şi nu numai. China se manifestă foarte activ şi în Africa, şi în AmericaLatină. Practic, SUA consideră că relaţiile militare cu China sunt echivalentecu relaţiile cu o nouă Uniune Sovietică. Problema principală este cinecontrolează spaţiul cosmic”.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638942-11-01Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine