2019-10-20 19:39

Cine e, de fapt, DRAGOBETE. Obiceiuri și superstiții în această zi

 |  18:39
Cine e, de fapt, DRAGOBETE. Obiceiuri și superstiții în această zi

Românii celebrează pe 24 februarie Dragobetele, sărbătoarea iubirii. Dragobete este un personaj preluat de la vechii daci şi transformat într-un protector al tinerilor şi patron al iubirii.

Ziua lui Dragobete, zeul tineretii, al veseliei si al iubirii in mitologia romaneasca coincide din punct de vedere al calendaristicii ortodoxe cu sarbatoarea Aflarii Capului Sfantului Ioan Botezatorul. Sarbatoarea are insa origini stravechi. Dragobete este un personaj preluat de la vechii daci si transformat ulterior intr-un protector al tinerilor si patron al iubirii. Urmand firul anumitor legende populare, se pare ca Dragobete (numit si “Cap de primavara”, “Navalnicul” sau “Logodnicul Pasarilor”) nu era nimeni altul decat fiul babei Dochi, un flacau extrem de chipes si iubaret, care seducea femeile care ii ieseau in cale. Dragobete a ramas insa pana in ziua de astazi ca simbolul suprem al dragostei autohtone.

Superstiţiile spun că cei care nu sărbătoreau această zi erau pedepsiţi să nu poată iubi în acel an.Bătrânii credeau că în această zi păsările îşi aleg perechea pe viaţă. În anumite zone ale ţării, în această zi, tinerii se logodesc şi îşi promit credinţa şi iubire.Se mai spune că astăzi bărbaţii nu au voie să supere femeile, astfel îi aştepta o primăvară cu ghinion. Iar fetele trebuie să iasă la întâlniri cu băieţi, altfel nu vor avea deloc parte de iubire de-a lungul întregului an.Fetele şi băieţii culeg primele flori ale primăverii pentru a fi feriţi de boli şi de necazuri. Fetele necăsătorite topesc zăpadă, apoi se spală cu apa rezultată pe faţă pentru a fi mai frumoase şi mai atrăgătoare. De Dragobete, este interzis să plângi. Lacrimile care curg în această zi aduc supărări şi necazuri. Gospodarii nu sacrifică animale domestice. În această zi, animalele îşi găsesc perechea şi aduc prosperitate.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2018-02-23Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray