2020-07-04 03:25

Citiți-le iarna! Ghidul celor mai bune cărți la acest moment

 |  11:03
Citiți-le iarna! Ghidul celor mai bune cărți la acest moment

Este timpul să începeți, în sfârșit, să vă actualizați lecturile cu “cele mai bune cărți de iarnă” – după cum evidențiază revista Vogue. Care a realizat și un ghid pentru cele mai bune opțiuni literare, adaptate sezonului.

Să trecem la fapte, deci. Ghidul Vogue începe cu cartea “Such a Fun Age” de Kiley Reid. Romanul de debut al lui Reid se bazează pe legătura neliniștită dintre o fată – babysitter, de culoare, în vârstă de 25 de ani și omul care a angajat-o. S-ar părea că această carte are toate șansele să fie ecranizată în 2020 (Lena Waithe este cea care a cumpărat drepturile de film și televiziune).

Urmează “Africaville” de Jeffrey Colvin. Structurat în trei părți, romanul captivant al lui Colvin țese o narațiune bogată despre destinul mai multor generații, dintr-o singură familie. Titlul este inspirat de Africaville - o așezare din Halifax, Noua Scoție, a cărei populație de culoare, în mare parte descendenții sclavilor din sudul american și Caraibe - au clădit o comunitate ce este împotriva violenței și rasismului. Colvin speră astfel să scoată în evidență, prin mesajul său clar și îndrăzneț, numeroasele comunități negre „pierdute” din America de Nord, care au dispărut din cărțile de istorie și din memoria colectivă.

Vulpea mesianică și soarta umanității

Vogue mai indică în ghid și “Dead Astronauts” de Jeff VanderMeer. O vulpe albastră mesianică, care alunecă prin războaie de timp și spațiu într-o misiune misterioasă; O femeie fără adăpost bântuită de un demon care găsește cheia tuturor lucrurilor într-un jurnal ciudat; Un leviatan uriaș, vechi de secole, care ascunde un secret, amintindu-și un trecut care poate nu-i este propriu; Un nebun care rătăcește pierdut în trecut, bântuit de propria creație: un monstru invizibil al cărui nume l-a uitat și al cărui scop rămâne ascuns și multe altele. Jeff VanderMeer a fost numit „ciudatul Thoreau” pentru „descrierea psihedelică a naturii”. Noua sa carte e o operă literară science-fiction, a cărei temă este soarta umanității. Nimic nou, dar…

Dificultățile femeilor

Alta la rând: “Why We Can’t Sleep” de Ada Calhoun. Această carte este una dintre primele care explorează problemele care afectează în mod special femeile din generația X (osatura societăţii este precedentul val, generaţia X, cea a oamenilor născuţi între 1965 şi 1980). Ada Calhoun cercetează costurile locuințelor, tendințele resurselor umane, datele despre divorțuri și multe altele, pentru a clarifica dificultățile care însoțesc abordarea vârstei medii.  

“Long Bright River” de Liz Moore este și ea pe lista Vogue. Criza de opioizi care sfâșie țesătura vieții americane este abordată de prima dată în acest roman. Cartea reprezintă un portret fără compromis al unui cartier devastat de criza opioidă și o privire intimă asupra a două surori afectate emoțional și cu o dependență la mijloc. O dramă familială literară remarcabilă - după cum au zis criticii - a relației plină de emoții dintre cele două surori din cartierul agitat din Kensington, Philadelphia.

Urmează, “Little Gods” de Meng Jin. Acesta este romanul de debut al lui Meng Jin  “Un debut feroce și inteligent al unei scriitoare cu longitudine și latitudine încorporate în viziunea ei”, după cum nota New York Times. Combinând rezonanța emoțională cu ambiția și inovația, romanul explorează “complexul web” de memorie, timp, fizică, istorie și legătura complicată între fiice și mame.

Tehnologie, distopie

“Uncanny Valley” de Anna Wiener. O carte ca o amintire a timpului petrecut de Anna Wiener în industria în plină expansiune și seducătoare a tehnologiei din San Francisco. O lectură garantată pentru a vă face să vă gândiți diferit la rolul aplicațiilor în viața noastră de zi cu zi. Figurează în ghid și cartea “Kingdomtide” de Rye Curtis. Fanii ficțiunilor cu supraviețuitori din accidente grave vor aprecia această carte captivantă despre singurul supraviețuitor al unui accident de avion. Supraviețuitor care, totuși, se luptă să rămână în viață.

“Followers” de Megan Angelo e încă o carte recomandată de Vogue spre a fi citită iarna. Un roman despre un viitor distopic, centrat pe online. Cartea scoate la iveală câteva adevăruri dure despre social media. Nu în ultimul rând, mai avem în ghid și “Topics of Conversation”, de Miranda Popkey. Romanul de debut al Mirandei Popkey este alcătuit în întregime din personaje-femei (iar femei!) care vorbesc între ele. Despre multe, și despre putere, responsabilitate și dorință. Potrivit criticilor, romanul te va face să te simți de parcă deja ai ascultat conversația altcuiva, în cel mai bun mod posibil!

Știți cum se spune: Nu-i frumos ce-ți place ție, e frumos ce-mi place mie! Fără a ignora interesantele lecturi propuse de Vogue (lecturi atât de noi, încât nici nu au fost traduse încă în România…), nu ne împiedică nimeni să ne alcătuim propria noastră listă cu cărți de citit, pe anotimpuri!


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2019-12-26Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz