2019-08-18 14:07

Colajele lui Ion B., expuse pe biroul lui Ceauşescu, cu ocazia premierei filmului lui Andrei Ujică VEZI FILM

 |  09:43
Colajele lui Ion B., expuse pe biroul lui Ceauşescu, cu ocazia premierei filmului lui Andrei Ujică VEZI FILM

ArtistulIon Bârlădeanu îşi va expune colajele cu dictatorul Nicolae Ceauşescu lapremiera de gală a filmului "Autobiografia lui Nicolae Ceauşescu",care va avea loc joi, de la ora 18.00, la Sala Palatului din Capitală.

Aproximativ20 de lucrări ironice şi subversive despre Epoca de Aur vor fi expuse în holulSălii Palatului, chiar pe biroul din cabinetul pe care Nicolae Ceauşescu îldeţinea în incinta clădirii. Ion Bârlădeanu îşi va prezenta personal lucrările:unele dintre ele fac parte din expoziţia "Realpolitik", vernisată în2008 la Galeria H'Art din Capitală. Artistul a selectat timp de mai bine de 30de ani imagini din reviste şi a realizat o serie de colaje unice, creând o lumeimaginară proto-pop simultană cu mişcarea din Occident, însă fără să aibăştiinţă de ea. În această lume, Ceauşescu ocupă un loc aparte.

Toţi membrii Parlamentuluiactual, precum şi cei trei preşedinţi ai României postdecembriste au fostinvitaţi la proiecţia-eveniment a filmului lui Andrei Ujică, care va avea locjoi. Politicienii români sunt aşteptaţi la premiera celui dintâi film despredictatorul român realizat după 1989, care demonstrează cum imaginile depropagandă se pot transforma în cea mai acerbă critică la adresa regimuluicomunist. Proiecţia are loc într-un loc simbolic pentru Republica SocialistăRomânia, Sala Palatului, cea în care Nicolae Ceauşescu îşi organiza congresele,în aplauzele şi ovaţiile membrilor Partidului Comunist.

Conceput ca un eseu, fără voice-over sau comentariidin off, din fragmente selectate din peste 1.000 de ore de imagini de la ArhivaNaţională de Filme şi Televiziunea Română, filmul acoperă 25 de ani din viaţalui Nicolae Ceauşescu.

Cele127 de personaje care apar pe marele ecran pot fi regăsite într-o broşurăbilingvă - în română şi engleză -, creată special pentru proiecţia de la SalaPalatului şi care va fi distribuită gratuit. Ghidul "Who's who" în"Autobiografia lui Nicolae Ceauşescu" conţine microbiografiirealizate de către cercetători de la Institutul de Investigare a CrimelorComunismului şi Memoria Exilului Românesc, despre foşti demnitari comunişti,generali de securitateşi membri importanţi ai PCR.

Proiecţia de la SalaPalatului este subtitrată în limba engleză. Între 29 octombrie şi 4 noiembrie,filmul poate fi vizionat cu subtitrare în limba engleză şi la Cinema Studio dinCapitală.

Intrarea este deschisăpublicului, iar elevii şi studenţii au acces gratuit la proiecţie, în limitalocurilor disponibile, pe baza carnetelor de elev, respectiv student.

Biletele costă 5 lei şi potfi cumpărate de la Sala Palatului şi din reţeaua - Librăria Eminescu,Magazinul Victoria - Midola Music, Muzica Store, Palatul Naţional al Copiilor.

Pelângă biletele obişnuite, românii care mai păstrează în colecţiile personalebancnote de 5 lei din perioada comunistă le pot folosi pentru a intra lapremiera de gală a filmului regizat de Andrei Ujică. Bancnotele vechi rămân înposesia spectatorilor, după ce au fost prezentate la intrare.

De vineri, filmul va fiproiectat în Bucureşti, la Hollywood Multiplex, AFI Cotroceni, Cinema Studio şiNoul Cinematograf al Regizorului Român. În ţară, filmul va fi proiectat laCinema Studio din Timişoara şi Cinema Victoria din Cluj.

Pelicula"Autobiografia lui Nicolae Ceauşescu" a fost realizată de IconProduction, în asociere cu Televiziunea Română, cu sprijinul Centrului Naţionalal Cinematografiei şi cu participarea The Media Partnership, Fundaţia ARTEVIZUALE şi HFG / ZKM Filminstitut. Filmul este distribuit în România de VoodooFilms.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638946-03-23

Mai multe imagini:
Colajele lui Ion B., expuse pe biroul lui Ceauşescu, cu ocazia premierei filmului lui Andrei Ujică VEZI FILM
zoom
Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray