2019-12-13 15:32

Coldea. Biografia celui mai controversat ofițer român

 |  13:57
Coldea. Biografia celui mai controversat ofițer român

Considerat, de mulți, cel mai puternic om în stat, de ani buni de zile, generalul Florian Coldea își încheie cariera brusc, suspendat mai întâi din funcție de directorul SRI, Eduard Hellvig, apoi prin demisie și trecere în rezervă la cerere, doborât de un afacerist și politician infractor, care refuză să ispășească pentru faptele sale.

Conform biografiei sale, realizată de Mediafax, Florian Coldea are vârsta de 48 de ani, fiind născut în anul 1971, în localitatea Târnova, judeţul Arad.

A absolvit cursuri de pregătire pe profil antiterorist şi de intelligence desfăşurate în ţară şi străinătate. A urmat cursurile Facultăţii de Psihosociologie din cadrul Academiei Naţionale de Informaţii „Mihai Viteazul”, pe care le-a absolvit în anul 1996.

Până în anul 2005, a deţinut diferite funcţii de conducere în cadrul Inspectoratului pentru Prevenirea şi Combaterea Terorismului din Serviciul Român de Informaţii.

A fost numit prim-adjunct al directorului SRI pe 27 iulie 2005, pe când avea doar 36 de ani. Ascensiunea sa fulminantă, pe care i-o datorează fostului președinte, Traian Băsescu, a fost generată de coordonarea cu succes a operațiunii de recuperare a jurnaliştilor răpiţi în Irak. Anterior, Coldea a deţinut funcţii de conducere la Brigada Antiteroristă.

În 2007, președintele de atunci al PSD, l-a acuzat pe Coldea de șantaj exercitat la trei magistrați ai CCR, scopul fiind o sentință de invalidare a suspendării din funcție a lui Traian Băsescu, decisă de Parlament. O comisie parlamentară a desfăşurat o anchetă, în legătură cu aceste acuzații, pe parcursul căreia Coldea a fost suspendat din funcţie. Concluziile au fost că SRI nu a efectuat poliţie politică, Coldea fiind repus în funcţie după câteva luni.

În anul 2008, lui Florian Coldea i-a fost acordat gradul de general de brigadă.

În anul 2010 a obţinut titlul ştiinţific de doctor în domeniul Ştiinţe militare – Informaţii la Academia Naţională de Informaţii „Mihai Viteazul”, cu teza intitulată „Managementul schimbării în serviciile de informaţii” (în legătură cu această performanță, a fost menţionat şi în scandalul tezelor de doctorat plagiate, coordonatorul lucrării sale fiind Gabriel Oprea, rămas fără titlul de doctor după o decizie a CNATDCU).

În 2012 a fost înaintat în gradul de general-maior, iar în anul 2014 a fost înaintat în gradul de general-locotenent. Anterior numirii în funcţia de prim-adjunct al directorului SRI, 

După terminarea celui de-al doilea mandat la Cotroceni, Băsescu a devenit un aprig contestator al lui Florian Coldea şi al Codruţei Kovesi, acuzând intervenţii ale serviciilor secrete în Justiţie, după ce Alina Bica şi Elena Udrea au fost arestate în dosare ale DNA.

În 2015, Elena Udrea acuza că în spatele dosarelor în care este cercetată este Florian Coldea, acuzând-o şi pe şefa DNA că face dosare la comanda serviciilor secrete. Udrea l-a şi denunţat pe Coldea la DNA, susţinând că fostul său soţ, Dorin Cocoş, i-ar fi spus că, la solicitarea lui Florian Coldea i-a dus 500.000 de euro lui Sebastian Ghiţă, pentru a-şi finanţa televiziunea. Dosarul a fost clasat.

Ulterior, Alina Bica şi Traian Băsescu s-au alăturat Elenei Udrea, criticându-l pe Coldea şi acuzându-l că intervine în actul de justiţie.

Cel mai recent scandal este cel în care Sebastian Ghiţă îl acuză pe Coldea că s-a implicat în numiri politice şi în Justiţie, publicând fotografii şi înregistrări video în care ar apărea cei doi şi familiile acestora, precizând că au avut o relaţie de prietenie. Este scandalul care a dus la suspendarea și anchetarea sa, iar azi la părăsirea sistemului.

În urma lui Coldea rămân tone de maculatură zvonistică și mari semne de întrebare, chiar dacă „ancheta” SRI l-a albit, iar motivul oficial al demisiei este că nu ar dori să dăuneze imaginii instituției.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2017-01-17

In legatura cu acest articol...

HELLVIG, șeful SRI, cere trecerea în rezervă a generalului COLDEA. Vezi cine va avea ultimul cuvânt

Ancheta SRI a decis: GHIȚĂ minte, COLDEA nu a încălcat legea! Vezi de ce va fi totuși trecut în rezervă generalul
Parerea ta...

VASILE
17 Ian 2017

Daca s-a nascut in 1971, cum are 48 de ani?
WRNER OLIEN
17 Ian 2017

Te apuci sa scrii prostii si minciuni Are 45 de an i acest infractor degene rat Este mai infractor de cat ghita Daca ghita va spune adevaruri in fata e ste infractor asai? Sri ul a pus presedintele rom aniei in persoana unui ho t falsificator vanzator de copii pentru organe si o sefa dna care face d osare celor din opozitie si persoanelor pe care nu le agreeaza
BASESCU
17 Ian 2017

PANA SI LA VARSTA DEZINFO RMEAZA ....ASTA ERA ROLUL LOR. ... DACA ESTE BI OGRAFIE ...TREBUI SA SE S PUNA TOT. CICA IL TREC E IN REZERVA...CA SA SCAP E SRI DE O BELEA .. AT UNCI SA RASPUNDA CEL CE I I SEMNEAZA TRECEREA IN RE ZERVA....
BASESCU
17 Ian 2017

PANA SI LA VARSTA DEZINFO RMEAZA ....ASTA ERA ROLUL LOR. ... DACA ESTE BI OGRAFIE ...TREBUI SA SE S PUNA TOT. CICA IL TREC E IN REZERVA...CA SA SCAP E SRI DE O BELEA .. AT UNCI SA RASPUNDA CEL CE I I SEMNEAZA TRECEREA IN RE ZERVA....
CROCODIL DE COTROCENI
17 Ian 2017

HAI BRE BAROSANE , DAR NI CI NU IL PENALIZEAZA , PI NA LA 58 ANI ? SAU II DA LICURICIU DIFERENTA ? PL US BONUS LA DOSARELE DATE LOR ? ECONOMIA TARI CIN E A DISTRUSO ?????????
GENERALISIME DE CARTON
17 Ian 2017

BA DAR ASTA NU LA URMARIT SI PE HOTUL DE MUSTACIUO S TIRIAC ????????????
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray