2020-02-28 11:05

Computerul cuantic va fi pe piaţă în mai puţin de zece ani

 |  18:17
Computerul cuantic va fi pe piaţă în mai puţin de zece ani

Oamenii de ştiinţă au dezvoltatun cip de computer care ar putea deschide calea pentru o nouă generaţie decalculatoare "cuantice". Cipurilefotonice, construite de oamenii de ştiinţă de la Centrul Bristol pentru QuantumPhotonics, folosesc lumina, mai degrabă decât energia electrică pentru atransmite informaţii. Descoperirea ar putea conduce la crearea de calculatoare"cuantice", capabile să execute calcule complexe şi simulări, caresunt imposibile pentru computerele de astăzi.Cercetătorii cred că dispozitivul lor reprezintă un noupas către un computer cuantic - un tip puternic de computer care utilizeazăbiţi cuantici (qubiţi), mai degrabă decât biţii convenţionali utilizaţi încomputerele de astăzi.Spre deosebire de biţii convenţionali sau tranzistori,care pot fi doar într-una sau două stări în orice moment (1 sau 0), un qubitpoate fi în mai multe stări în acelaşi timp şi, prin urmare, poate fi utilizatpentru a păstra şi procesa o cantitate mult mai mare de informaţii la o ratămai mare.

"Iniţial, se credea căun computer cuantic nu va apărea decât peste mai mult de 25 de ani. Cu toateacestea, noi credem că, prin folosirea noii noastre tehnici, un computercuantic ar putea apărea în mai puţin de zece ani. Acesta va putea efectuacalcule care sunt în afara capacităţilor de procesare a calculatoarelorconvenţionale", spune profesorul Jeremy O'Brien, director al Centruluipentru Quantum Photonics.

Tehnica dezvoltată în Bristol utilizează douăparticule identice de lumină (fotoni) care se deplasează de-a lungul uneireţele de circuite într-un chip de silicon pentru a efectua un experimentcunoscut ca “mersul cuantic”.Experimente care implicămersul cuantic folosind un singur foton s-au făcut şi în trecut. Acum însă esteprima dată când un “mers cuantic” a fost realizat cu două particule, şiimplicaţiile sunt profunde.

"Folosind un sistem cudoi fotoni, putem efectua calcule care sunt exponenţial mai complexe decâtînainte. Acest lucru este foarte posibil începutul unui nou domeniu în ştiinţainformaţiei cuantice şi va deschide calea pentru computerele care ne vor ajutasă înţelegem mai bine problemele ştiinţifice complexe”, spune profesorul O'Brien.

Pe termen lung, un computercuantic bazat pe “mersul cuantic” multi-foton ar putea fi folosit pentru asimula procesele care sunt reglementate de mecanica cuantică, cum ar fisupraconductibilitatea şi fotosinteza.

Ascultaţi

Citiţifonetic


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638942-10-21Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiriPUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine