2019-12-05 16:59

Consiliul de etică propune dezincriminarea relaţiilor sexuale între frate şi soră

 |  08:39
Consiliul de etică propune dezincriminarea relaţiilor sexuale între frate şi soră

Consiliul de etică german propune dezincriminarea relaţiilor sexuale consimţite între frate şi soră adulţi. Membrii Consiliului susţin că "protejarea unui tabu social" şi "fixarea unor bariere morale" nu ţin de dreptul penal.

Membrii Consiliului s-au sesizat cu privire la această temă după cazul unui cuplu incestuos din Leipzig (est). Doi tineri care s-au cunoscut când erau deja adulţi, după o copilărie haotică, au patru copii, dintre care doi au handicapuri. Ei au obiectul mai multor condamnări.

Patrick Stübing, care a petrecut mai mult de trei ani în închisoare, şi Susan K., care a fost plasată o perioadă într-o instituţie din cauza unui retard mintal, au sesizat fără succes Curtea Constituţională din Karlsruhe, în 2008, apoi Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) în 2012.

Ambele instanţe au respins cererea cuplului împotriva articolului 173 din Codul Penal german, care pedepseşte cu "doi ani de închisoare sau cu amendă" raporturile sexuale între un frate şi o soră majori. Instanţele au evocat în special riscurile sporite de handicap pentru copiii născuţi din uniunea unui frate cu sora sa.

Consiliul de etică, cu o majoritate de 14 membri la nouă, susţine că "legea penală nu este mijlocul adaptat de a proteja un tabu social" şi nici de a "impune standarde sau bariere morale", ci vizează numai să protejeze "persoanele" şi "ordinea socială" împotriva unor atingeri grave.

"Conform tuturor datelor disponibile, incestul între frate şi soră este foarte rar în societăţile occidentale", iar riscul unor sancţiuni constrânge cuplurile respective "la ascunderea şi negarea iubirii lor". Consiliul de etică apreciază că acest lucru este contrar dreptului "la autodeterminare sexuală".

Avizul Consiliului de etică nu obligă în nici un fel deputaţii germani, dar prefigurează adesea o schimbare a legislaţiei.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2014-09-26Parerea ta...

ASTIA E NORMALI?
26 Sep 2014

???????????????????????????????
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray