2020-04-07 13:42

Copiii care nu dorm suficient riscă să devină obezi

 |  19:02
Copiii care nu dorm suficient riscă să devină obezi

Copiiicu vârsta sub 5 ani care nu dorm suficient prezintă mari riscuri de a deveniobezi înainte de terminarea claselor primare, potrivit unui studiu realizat decercetătorii americani.

"Amdescoperit o puternică relaţie între durata somnului nocturn la vârstă mică şiobezitatea la copiii cu vârste între 5 şi 9 ani", au spus autorii acestuistudiu, coordonaţi de Janice Bell, de la Universitatea de stat din Washington,şi Frederick Zimmerman, de la Universitatea California din Los Angeles.

La studiu,care a durat cinci ani, au participat 1.930 de copii americani. Cercetătorii auţinut cont de mai mulţi factori care influenţează greutatea - greutateapărinţilor, activităţile fizice efectuate de copil etc. - şi de numărul de oredormite pe noapte şi de cel al orelor petrecute pentru siestă.

Copiii aufost împărţiţi în două grupuri: cei cu vârsta sub 5 ani şi cei cu vârsta între 5şi 13 ani.

În medie,copiii mici dormeau 10 ore pe noapte, în timp ce copiii mai mari dormeau, înmedie, nouă ore şi jumătate. Însă, în ambele grupuri, anumiţi copii nu dormeaumai mult de cinci ore şi jumătate.

Laîncheierea studiului, 33% dintre copiii care aveau sub 5 ani la începutulacestuia erau obezi sau supraponderali. Totodată, 36% dintre copii, care laînceputul studiului aveau între 5 şi 13 ani, înregistrau probleme de greutate.

"Încazul copiilor mici, somnul insuficient - la începutul studiului - a accentuatputernic probabilitatea ca un copil cu o greutate normală să fie supraponderalcinci ani mai târziu şi ca un copil suporaponderal să devină obez", auexplicat autorii cercetării.

Potrivitacestora, somnul suficient pe timpul nopţii previne obezitatea. Autorii nu aureuşit însă să explice modul în care somnul influenţează greutatea copiilormici. Se pare însă că, din cauza somnului insuficient, copiii nu mai fac sport,pentru că sunt obosiţi, şi mănâncă mai mult, pentru că au mai multe ocazii săfacă acest lucru.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638942-06-04Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiriPUBLICITATE


PUBLICITATE


Conferinta-BusinessSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine