2020-08-07 01:52

Cornel Feruță a pierdut lupta cu argentinianul Raffael Grossi pentru șefia AIEA

 |  14:30
Cornel Feruță a pierdut lupta cu argentinianul Raffael Grossi pentru șefia AIEA

Diplomatul argentinian Rafael Grossi a fost ales să conducă Agenţiei Internaţionale pentru Energia Atomică (AIEA), potrivit The New York Times, care citează Associated Press. Contracandidatul său numărul unu a fost românul Cornel Feruță, cel care îndeplinea funcția de director interimar al Agenției.

AIEA a început procesul de selecţie a unui nou director general după decesul, în iulie, al japonezului Yukiya Amano. Patru candidați au participat în cadrul procesului inițial de selecție. După două tururi de scrutin, au rămas în cursă argentinianul Rafael Grossi și românul Cornel Feruță, situându-se aproape la egalitate.

Luni, după un nou tur de scrutin, Rafael Grossi a obținut majoritate de voturi, dar nu două treimi, cât îi era necesar pentru a deveni director. Marți, după o nouă rundă de votare, Grossi a obținut până la urmă cele două treimi din voturile necesare. După rezultat, Răzvan Nicolescu, fost ministru al energiei, a scris pe Facebook, că "din pacate am pierdut, din nou, la limita". Și Răzvan Nicolescu a candidat în 2018 la o funcție importantă, cea de director general al Agenției Internaționale pentru Energie Regenerabilă (IRENA), o agenție afiliată la sistemul ONU. La fel ca în cazul lui Cornel Feruță, și el a pierdut la limită. "Supriza neplacuta pentru mine este ca o importanta tara UE (Franta) a ales sa sustina activ un candidat din afara UE. Acest lucru, decisiv pentru rezultatul final, ma face sa cred ca solidaritatea europeana este, cel putin deocamdata, mai mult un concept decat o realitate", a mai spus Nicolescu.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2019-10-29Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz