2020-08-04 23:33

Corneliu Ion a fost campion olimpic în 1980 la proba de tir

 |  21:01
Corneliu Ion a fost campion olimpic în 1980 la proba de tir

În 1984, Ion Corneliu flutura mândru tricolorul la deschiderea oficială a Jocurilor Olimpice de la Los Angeles în calitate de portdrapel al singurei ţări din spatele Cortinei de Fier care nu boicotase competiţia americană. Acum, la trei decenii distanţă, numele fostului campion european, mondial şi olimpic la tir pare să fi fost uitat inclusiv de cei pe care i-a reprezentat fiindcă nici măcar site-ul federaţiei de specialitate nu îl plasează la personalităţi. Rezultatele sale fabuloase rămân însă în analele sportului românesc şi nu pot fi şterse.

După cum el însuşi mărturisea, marele campion a ajuns la tir dintr-o întâmplare. Elev la un liceu din Focşani, localitatea sa de baştină, Corneliu Ion a ajuns la poligon dintr-o întâmplare. Profesorul său de sport fusese campion la talere şi a remarcat imediat abilităţile energicului puşti, dornic să se implice în orice activitate sportivă. "Profesorul Ionescu a remarcat că aveam ceva talent la sport, că mă mişc bine la toate probele şi s-a gândit să mă ducă şi în poligon să vadă cum mă descurc cu pistolul. Iniţial, am acceptat din curiozitate, pentru că nici nu ştiam ce-i aia tir, iar apoi a început să-mi placă", povestea Ion Corneliu.

La doar 23 de ani, în dreptul focşăneanului era deja trecută o mare performanţă pentru tirul românesc. Obţinea argintul la Campionatele Mondiale din Elveţia. Un an mai târziu, la Madrid, devenea şi vicecampion continental în proba de pistol viteză individual şi îşi asigura calificarea pentru Montreal, competiţia unde Nadia Comăneci avea să rescrie istoria sportului. În schimb, Ion Corneliu avea să fie urmărit de ghinion. "La întrecerile olimpice de atunci mi s-a stricat pistolul în timpul concursului şi am ratat podiumul. M-am clasat doar pe locul 5 şi asta m-a supărat foarte tare", spunea, mâhnit, într-un interviu acordat cotidianului „România Liberă” omul care ulterior avea să participe la alte trei ediţii ale Jocurilor Olimpice.

Aur în inima URSS

După ce la Montreal se clasase pe 5, focşăneanul s-a revanşat şi la aceeaşi probă şi-a trecut în cont aurul european, chiar la Bucureşti, chiar şi cu record mondial, astfel că spera din nou la medalie pentru Jocurile Olimpice. Şi Ion Corneliu avea să o obţină pe cea mai strălucitoare. Asta chiar la Moscova, acolo unde sovieticii erau obişnuiţi să nu piardă. După trei manşe de baraj cu est-germanul Jurgen Wiefel, românul avea să fie declarat campion olimpic în proba de pistol viteză 25 de metri. Patru ani mai târziu, acesta primea şi şansa de a fi portdrapel al lotului tricolor la Los Angeles. În SUA, Corneliu Ion a obţinut argintul, cu un total de 593 de puncte, cu două sub campionul Takeo Kamachi. Dacă ar fi reuşit acelaşi punctaj ca la Moscova, atunci românul ar fi adus al doilea titlu olimpic consecutiv la Bucureşti. În Capitală a rămas însă aurul mondial, în 1986, atunci când Corneliu Ion a urcat pe prima treaptă a podiumului în cadrul competiţiei găzduite de ţara noastră. Cu un an înainte, la Osijek, îşi mai trecuse în palmares un titlu european. A mai participat la o ediţie a Jocurilor Olimpice, în 1988, la Seul, acolo unde însă a terminat doar pe 18. Aşa că a decis să se retragă pentru a urma o carieră în administraţie. „Eu cred că m-am retras la momentul potrivit. Pentru că până la urmă totul este să nu laşi să treacă pe lângă tine momentul oportun pentru retragere. Altfel apar tot felul de regrete. Dacă te retragi prea devreme, te gândeşti că ai fi putut câştiga nu ştiu ce trofeu, iar dacă renunţi prea târziu, rişti să nu mai poţi avea rezultatele pe care ţi le-ai fi dorit şi lucrul acesta poate să te macine. Cât despre teama de a ieşi din activitatea competiţională, în general există, dar eu trebuie să recunosc, n-am avut-o. Eram deja preşedintele Federaţiei, iar când m-am retras am făcut-o pentru a avea mai mult timp pentru latura administrativă a performanţei”, a mai spus pentru sursa citată Ion Corneliu, care a atins în două rânduri punctajul maxim de 600 de-a lungul carierei sale.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2015-09-06

Mai multe imagini:
Corneliu Ion a fost campion olimpic în 1980 la proba de tir
zoom
Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz