2020-02-16 20:39

Creveţii mormoloc supravieţuiesc de 200 de milioane de ani

 |  19:11
Creveţii mormoloc supravieţuiesc de 200 de milioane de ani

Un câmp din apropiereaoraşului Gretna din Dumfriesshire nu este, probabil, un loc în care cineva s-ar aştepta să descoperecel mai bătrân animal de pe planetă, încă în viaţă. Două colonii de creveţi preistorici care au evoluat atuncicând dinozaurii dominau Pământul au fost găsite în rezervaţia naturalăCaerlaverock de pe coasta Solway a Marei Britanii. Descoperireai-a făcut pe experţi să creadă că ar putea exista mai multe crustacee mici,care sunt listate ca specii pe cale de dispariţie, în alte părţi din zonă.

Aceste creaturi antice, cunoscute sub numelede Triopscancriformis sau creveţi mormoloc, sunt considerate cafiind cele mai “bătrâne” animale vii. Fosilele sugerează că aceşti creveţi nus-au schimbat aproape deloc în cei 200 de milioane de ani de când există pePământ.

Creveţiimormoloc sălbatici pot creşte până la mai mult de 10 cm lungime şi suntremarcabili prin faptul că au supravieţuit la trei mari extincţii dinistoria Pământului. Creveţii au un ciclu de viaţă extraordinar. Ei trăiesc în bazine de apă temporare în care îşidepun ouăle. Când bazinele seacă, adulţii mor, dar ouăle lor rămân latente pânăcând bazinele se umplu la loc.

Cercetătorii de la Universitatea din Glasgow au descoperitaceşti creveţi rari după colectarea unor mostre de noroi care au fost uscate şiapoi rehidratate, înainte de a fi introduse în nişte rezervoare de sticlă. Douăsăptămâni mai târziu, Elaine Benzies, o studentă care lucra în cercetare, aobservat într-un bazin mai mulţi creveţi mormoloci. "Nu mă aşteptam să-i găseasc, eu făcând doar o verificare de căldurăşi lumină. A fost grozav când toată lumea din laborator s-a adunat în jurulacvariului pentru a vedea aceste animale preistorice”, a spus Elaine.

Pânăacum, cercetătorii credeau că aceşti mormoloci trăiau doar într-un iaz, în NewForest în Hampshire. Cu şase ani în urmă, LarryGriffin, un om de ştiinţă, a descoperit ceea ce părea a fi o colonie izolată decreveţi într-un bazin la Caerlaverock. "La momentul respectiv credeam căacea colonie a supravieţuit pentru că nu se afla într-o zonă foarte expusă, fiindmai puţin vulnerabilă. Dar acum, fiindcăştim că această creatură este mult mai rezistentă decât bănuiam iniţial, putempresupune că este posibil să găsim în viitor din ce în ce mai multe coloniiactive”, a spus Griffin. "Aceşti creveţi se maturizează rapid şiproduc sute de ouă în doar câteva săptămâni. Chiar dacă iazurile în caretrăiesc se usucă, ouăle pot supravieţui în noroi, pentru mulţi ani. Deşi înMarea Britanie toţi creveţii descoperiţi sunt femele, aceştia pot avea şiorgane de reproducere masculine, aşa că doar un ou poate repopula o întreagăcolonie”.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638939-01-24Parerea ta...

CLAUDIU D.
19 Noi 2015

Nu sunt numai in Anglia. Si la noi in Romania am vazut asa ceva pe timpul lui Ceausescu la tara pe garla. Pe acel rau este exact climatul descris in articol adica apa temporara pe timpul anului, ramanand uneori baltoace sau chiar secand complet. Prima data am vazut intamplator aceasta specie pe National Geografic Wild si mi-am reamintit de cei vazuti de mine. Innotau pe spate la suprafata apei vara cand nu era oxigen destul cu ajutorul unor cili de pe burta. Dimensiunea lor era exact ca cea descrisa adica vreo 10 cm. Inseamna ca sunt multe specii de care nu se stie in diferite parti ale lumii doar ca nu sunt mediatizate si descoperite pe acolo.
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine