2019-10-14 23:39

CRONOLOGIE: Cele mai importante momente în cinematografie în anul 2010

 |  18:02
CRONOLOGIE: Cele mai importante momente în cinematografie în anul 2010

Surpriză la Berlin - "Eu când vreau să fluier, fluier" deFlorin Şerban, surpriză la Oscar - "The Hurt Locker" de KathrynBigelow , surpriză la Cannes- "Oncle Boonmee celui qui se souvient de ses vies antérieures" deApichatpong Weerasethakul: 2010 a fost un an al excepţiilor în cinematografie.

Ianuarie

Cineastul JamesCameron a fost marele câştigător la cea de-a 67-a ediţie a premiilor Globul deAur, el obţinând trofeele categoriilor "cel mai bun film-dramă" şi"cel mai bun regizor", pentru lungmetrajul SF 3D "Avatar".Cel mai recent film al lui James Cameron, lansat la 12 ani după succesulînregistrat cu "Titanic" (1997), a ajuns pe prima poziţie în boxoffice-ul mondial, devenind lungmetrajul cu cele mai mari încasări din istoriacinematografiei - 2,7 miliarde de dolari.

Deşi desemnat favoritde organizaţiile de critici care au oferit premii înaintea acestei gale,"The Hurt Locker", de Kathryn Bigelow, nu a primit niciun Glob deAur, la fel şi musicalul "Nine", în timp ce "Sus, în aer/ Up inthe Air", care conducea în topul nominalizărilor, la şase categorii, acâştigat un singur trofeu, pentru scenariu. La fel a fost şi cazul dramei"Ticăloşi fără glorie/ Inglorious Basterds", de Quentin Tarantino,nominalizată la patru categorii şi care nu a obţinut decât premiul pentru"cel mai bun rol secundar masculin", acordat lui Christoph Waltz.Jeff Bridges, cu rolul din "Crazy Heart", Sandra Bullock, cupartitura din "The Blind Side" şi Mo'Nique, cu rolul din"Precious: Based on the Novel Push by Sapphire", au câştigat premiilepentru interpretare.

Februarie

Lungmetrajul de debutal lui Florin Şerban, "Eu când vreau să fluier, fluier", a primitmarele premiu al juriului - Ursul de Argint şi distincţia "AlfredBauer", oferită pentru noi perspective în arta cinematografică, laFestivalul de Film de la Berlin.

Ursul de Aur pentrucel mai bun film a revenit peliculei "Honey", de Semih Kaplanoglu."Incident by a Bank", de Ruben Östlund, a primit Ursul de Aur pentrucel mai bun scurtmetraj, iar Ursul de Argint pentru scurtmetraj a revenitpeliculei israeliene "Israel The Descent", de Shai Miedzinski.

România a fostreprezentată la Berlin de patru filme: două lungmetraje - "Eu când vreausă fluier, fluier", de Florin Şerban, care a rulat în competiţiaprincipală, şi "Portretul luptătorului la tinereţe", de ConstantinPopescu, care a rulat în secţiunea Forum - şi două scurtmetraje proiectate laBerlinale Shorts - "Derby", de Paul Negoescu, şi "Colivia",de Adrian Sitaru, câştigător al premiului serviciului german de schimb academic(DAAD). Totodată, la Berlinală a participat actorul Dragoş Bucur, în programulShooting Stars.

Tot în februarie,drama de război "The Hurt Locker", de Kathryn Bigelow, a câştigatpremiile Academiei Britanice de Film şi Televiziune (BAFTA) pentru cel mai bunfilm şi cea mai bună regie. "The Hurt Locker", nominalizat la optcategorii la premiile BAFTA, ca şi "Avatar" şi "AnEducation", a mai obţinut şi trofeele pentru cel mai bun scenariuoriginal, cea mai bună imagine, cel mai bun montaj şi cel mai bun sunet."Avatar" a obţinut, în schimb, distincţiile pentru cea mai bunăscenografie şi cele mai bune efecte vizuale.

Britanicii Colin Firth("A single man") şi Carey Mulligan ("An Education"),austriacul Christoph Waltz ("Ticăloşi fără glorie") şi actriţaamericană Mo'Nique au obţinut premiile pentru interpretare, premiul pentru celmai bun film britanic i-a revenit peliculei "Fish Tank", de AndreaArnold, distincţia pentru cel mai bun film străin a fost obţinută de"Profetul", de Jacques Audiard, iar "Up" a fost desemnatcel mai bun film de animaţie.

Martie

"The HurtLocker", de Kathryn Bigelow, a fost recompensat cu şase premii Oscar lacea de-a 82-a ediţie a premiilor Academiei de film americane, la categoriile"cel mai bun film", "cel mai bun regizor", "cel maibun scenariu original", "cel mai bun mixaj de sunet", "celmai bun montaj de sunet", "cel mai bun montaj".

Celălalt mare favorital competiţiei, "Avatar", în regia lui James Cameron, nominalizat totla nouă categorii ca şi filmul lui Bigelow, a obţinut premiile Oscar pentru ceamai bună regie artistică, ceamai bună imagine şi cele mai bune efecte vizuale.

Fără a constitui osurpriză, "Up" a câştigat premiul Oscar pentru cel mai bun lungmetrajanimat, după ce câştigase majoritatea trofeelor acestei categorii în sezonulcare a precedat gala. Nici câştigătorii premiilor pentru interpretare nu auconstituit o surpriză, aceştia fiind deja onoraţi de majoritatea asociaţiilorde profil în sezonul premiilor care s-a încheiat cu gala Oscar: Christoph Waltzşi Jeff Bridges au primit premiile pentru cel mai bun rol secundar, respectivcel mai bun rol principal, în timp ce Mo'Nique şi Sandra Bullock au fostpremiate la categoriile "cea mai bună actriţă în rolsecundar", respectiv "cea mai bună actriţă în rol principal".

Mai

Filmul thailandez"Oncle Boonmee celui qui se souvient de ses vies antérieures", deApichatpong Weerasethakul a primit trofeul Palme d'Or la Cannes, fapt care a înfuriat o parte dintrecritici şi i-a bucurat pe alţii. Potrivit presei de specialitate, juriulprezidat de regizorul Tim Burton a avut o misiune dificilă, competiţia oficialăfiind calificată drept "ştearsă".

Pe de altă parte,"Des hommes et des dieux" de Xavier Beauvois, un câştigător aşteptatal Palme d'Or, a obţinut marele premiu al juriului. Anul acesta nu au fostsurprize la categoriile "cea mai bună actriţă" şi "cel mai bunactor": Juliette Binoche a fost premiată pentru prestaţia sa din"Certified Copy", de Abbas Kiarostami, iar premiul pentru cel mai bunactor a fost împărţit de Javier Bardem ("Biutiful") şi Elio Germano("La nostra vita"). Totodată, premiul pentru regie i-a fost decernatlui Mathieu Amalric, pentru "Tournee", iar filmul "Poetry"de Lee Chang-dong a primit premiul pentru cel mai bun scenariu.

La ediţia din acest ana Festivalului de la Cannes, România a fost reprezentată de patru pelicule.Astfel, în selecţia oficială a festivalului, în afara competiţiei, a rulatpelicula "Autobiografia lui Nicolae Ceauşescu" de Andrei Ujică. Deasemenea, în secţiunea Un Certain Regard au fost proiectate filmele"Marţi, după Crăciun" de Radu Muntean şi "Aurora" de Cristi Puiu. Filmul"Căutare" regizat de Ionuţ Piţurescu a fost proiectat în secţiuneadedicată scurtmetrajelor unde a fost recompensat cu premiul secţiunii Quinzainedes Réalisateurs.

Iunie

Lungmetrajul"Saga Amurg: Lună Nouă" a fost marele câştigător al galei MTV MovieAwards, obţinând patru trofee, inclusiv mult râvnitul titlu de cel mai bun filmal anului. Kristen Stewart şi Robert Pattinson, starurile francizei"Amurg/ Twilight", s-au numărat de asemenea printre premianţi, la categoriilede interpretare. Cei doi actori, despre care presa internaţională a afirmat înmai multe ocazii că ar forma un cuplu şi în viaţa reală, au împărţit şi premiulpentru cel mai bun sărut. În plus, Robert Pattinson s-a impus la categoria"global superstar".

Printre ceilalţicâştigători ai acestei gale s-a aflat Anna Kendrick ("Sus, în aer"),desemnată cel mai bun star debutant, Zach Galifianakis şi Ken Jeong, care aucâştigat premiul categoriei "cea mai bună interpretare dintr-ocomedie", respectiv "cel mai bun moment WTF", pentru "Mareamahmureală/ The Hangover".

Septembrie

"Somewhere",în regia Sofiei Coppola, a câştigat Leul de Aur pentru cel mai bun film, la ceade-a 67-a ediţie a Festivalului de la Veneţia, în timp ce pelicula polonezuluiJerzy Skolimowski "Essential Killing" a câştigat premiul special aljuriului, precum şi Copa Volpi pentru cel mai bun actor (Vincent Gallo).Spaniolul Álex de la Iglesia a obţinut Leul de Argint pentru cea mai bună regieşi premiul Osella pentru scenario, pentru "A Sad Trumpet Ballad".

Totodată, filmulitalian "Hai paura delbuio", de Massimo Coppola, cu actriţa română Alexandra Pirici în rolulprincipal, a participat la festival în cadrul secţiunii SettimanaInternazionale della Critica. Iar lungmetrajul "Vallanzasca - Gli angeli del male", în regialui Michele Placido, din distribuţia căruia face parte şi actriţa română MonicaBârlădeanu, a avut premiera la acelaşi eveniment.

Octombrie

"Kill MePlease", o comedie neagră despre eutanasie, semnată de Olias Barco, acâştigat marele trofeu al Festivalului de Film de la Roma. De asemenea,lungmetrajul "In a Better World", al danezei Susanne Bier, a câştigatmarele premiu al juriului, dar şi premiul publicului, iar premiul special aljuriului a revenit filmului "Poll", de Chris Kraus, premiul pentrucea mai bună interpretare masculină, lui Toni Servillo, pentru rolul din"Una Vita Tranquilla", iar premiul pentru cea mai bună interpretarefeminină, distribuţiei filmului "Las Buenas Hierbas".

Decembrie

"Marioneta/ TheGhost Writer", în regia lui Roman Polanski, a fost marele câştigător alpremiilor Academiei Europene de Film (EFA), lungmetrajul primind şasedistincţii, printre care cele pentru "cel mai bun film", "celmai bun regizor" şi "cel mai bun actor" (Ewan McGregor).

La categoria "ceamai bună actriţă europeană" s-a impus Sylvie Testud, pentru rolul din"Lourdes",la categoria "cel mai bun scenarist european" au triumfat RobertHarris şi Roman Polanski, pentru "Marioneta". Cea mai bună animaţieeuropeană a fost desemnată pelicula "Iluzionistul" de Sylvain Chomet.Premiul ARTE pentru cel mai bun documentar european a revenit filmului"Nostalgia de la Luz" de Patricio Guzman. Premiul pentru cel mai bunscurtmetraj european a revenit filmului "Hanoi-Varşovia" de KatarzinaKlimkiewicz, iar premiul publicului pentru cel mai bun film european a revenitpeliculei "Mr. Nobody" de Jaco Van Dormael.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638952-08-17Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray