2020-02-26 19:42

Cubul Rubik poate fi rezolvat corect în cel mult 20 de mutări

 |  15:31
Cubul Rubik poate fi rezolvat corect în cel mult 20 de mutări

Cercetătoriiau calculat toate combinaţiile posibile ale cubului Rubik şi au demonstrat că oasamblare corectă a acestuia poate fi obţinută în cel mult 20 de mutări,potrivit unui studiu publicat online, informează AFP.

Aceststudiu pune capăt unei perioade de 30 de ani de cercetări care vizau găsireacelui mai mic număr posibil de mutări pentru a rezolva această problemăgeometrică tridimensională, compusă din 26 de cuburi mici, inventată în 1974 demaghiarul Erno Rubik. "Orice combinaţie a cubului poate fi rezolvată în 20de mutări sau mai puţin", a declarat Morley Davidson, de la UniversitateaKent din statul american Ohio, unul dintre principalii autori ai studiului,după ce a analizat miliardele de combinaţii posibile ale celebrului cub.

Matematicianulamerican Morwen Thistlethwaite, de la Universitatea din Tennessee, a fostprimul care a studiat această problemă matematică, demonstrând, în 1981, cămaximum 52 de mutări sunt suficiente pentru a o rezolva.După 11 ani, colegulsău olandez Hans Kloosterman a îmbunătăţit acest "scor", aducându-lla 42 de mutări, iar în august 2008, americanii Tomas Rokicki şi John Welbornl-au coborât până la 22 de mutări.

Pentru astudia toate combinaţiile posibile ale cubului Rubik, cercetătorii le-auorganizat în 2,2 miliarde de grupuri, fiecare conţinând 20 de miliarde decombinaţii.

MorleyDavidson a declarat că ar fi fost "imposibil" să încerce să calculezetoate combinaţiile din aceste grupuri. Pentru a depăşi acest obstacol,cercetătorii au redus numărul lor, apelând la simetrie pentru a identificacombinaţiile similare.

În acestfel, cercetătorii au redus acest număr la 56 de milioane de grupuri de câte 20de miliarde de combinaţii.

Rezultatelestudiului pot fi consultate pe site-ul şi vor fi publicate în mai multe reviste ştiinţifice.

OlandezulErik Akkersdijk este persoana care deţine recordul de viteză în ceea cepriveşte asamblarea corectă a unui cub Rubik, reuşind această performanţă în7,08 secunde.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638939-05-31Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine