2020-02-17 14:31

Culoarea oceanelor influenţează traseele uraganelor

 |  16:58
Culoarea oceanelor influenţează traseele uraganelor

Cercetătorii indică faptul că o schimbare a culorii apelor oceanice ar putea avea un efectdrastic asupra apariţiei uraganelor. Într-o simulare a unei astfel demodificări într-o regiune a Pacificului de Nord, s-a constatat că formareauraganelor scade cu 70 la sută. Aceasta este oscădere foarte mare pentru o zonă în care sunt înregistrate mai mult dejumătate din uragane. Se pare că formarea de taifunuri - cum sunt cunoscute uraganele înregiune - este puternic legată de prezenţa clorofilei, un pigment verde careajută organismele unicelulare mici cunoscute sub numele de fitoplancton sătransforme lumina solară în hrană pentru restul ecosistemului marin. Clorofilacontribuie la culoarea oceanului.

"Cu toţii avem impresia că oceanele suntalbastre, pe când ele de fapt sunt mai mult verzui", a spus AnandGnanadesikan, un cercetator din departamentul de dinamică a fluidelor dinPrinceton, New Jersey. "Faptul că oceanelenu sunt de culoare albastră are un impact direct în distribuţia ciclonilortropicali."

În cadrul studiului care urmează să fiepublicat, echipa Gnanadesikan descrie modul în care o scădere a concentraţieiclorofilei şi a reducerii corespunzătoare a culorii oceanului ar putea provocao scădere a formării de uragane în zonele încare se schimbă culoarea. Un studiu recent arată că populaţia globală defitoplacton a scăzut constant în ultimul secol.

Gnanadesikan a comparatratele de formare a unui uragan folosind un model computerizat în conformitatecu două scenarii. Pentru început, el a modelat condiţii reale utilizândconcentraţii de clorofilă din Pacificul de Nord observate de către sateliţi. A comparatapoi un scenariu în care concentraţia de clorofilă din zona subtropicală aPacificului de Nord a fost setată la zero.

În al doilea scenariu, lipsa de clorofilă înzona subtropicală a afectat formarea uraganelor prin modificarea circulaţieaerului şi a modelelor de distribuţie a căldurii atât în interiorul, cât şi înafara structurii uraganului. De fapt, de-alungul ecuatorului, aceste noi modele au condus la o creştere în apariţiauraganelor cu aproximativ 20 de procente. Totuşi, această creştere a fost maimult decât compensată de scăderea cu 70 la sută a furtunilor din zona de mai lanord, în apropierea zonei subtropicale. Modelul a arătat că mai multe uraganear lovi Filipinele şi Vietnamul, dar mai puţine ar atinge coasta Chinei de Sudşi Japonia.

În scenariul în care clorofila nu esteprezentă, lumina soarelui poate să pătrundă mai adânc în ocean, lăsând apa mairece să se ridice la suprafaţă. Scădereatemperaturii de suprafaţă în acest model afectează formarea uraganelor în treimoduri principale: apa rece oferă mai puţină energie; circulaţia aerului schimbătiparele, conducând aerul uscat mai sus, ceea ce face dificilă creşterea îndimensiuni a uraganelor. Modificările în circulaţie a aerului puternic au tendinţa de a preveni furtunile să dezvoltesuperstructurile necesare pentru a creşte în uragane.

“O scădere a frecvenţei uraganelor în OceanulPacific de Nord este doar un exemplu despre cum schimbarea concentraţiilor declorofilă poate avea efecte profunde. Rezultatespecifice peste diferite zone ale oceanului vor varia în funcţie de curenţiioceanici şi de condiţiile locale”, a declarat Gnanadesikan.

Această cercetare a fost susţinută înprincipal de NOAA, cu sprijin suplimentar din partea Administraţiei Naţionale aSpaţiului şi Aeronauticii.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638939-07-05Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine