2020-07-15 16:12

Cum vor vota judecătorii CCR la sesizarea CSM, Președinției, Avocatului Poporului

 |  01:38
Cum vor vota judecătorii CCR la sesizarea CSM, Președinției, Avocatului Poporului

Robert Veress

În cazul în care mâine, așa cum s-a auzit, pe surse, Victor Ciorbea, Avocatul Poporului, va sesiza Curtea Constituțională în privința neconstituționalității unor prevederi ale Ordonanței de Urgență nr. 13 din 31 ianuarie 2017, privind modificarea și completarea Codului Penal și Codului de Procedură Penală, CCR se va confrunta cu două spețe, referitoare la același normativ. Pe de o parte, va trebui să judece sesizările CSM și ale președintelui Klaus Iohannis, care au reclamat existența unui conflict între puterile executivă și cea judecătorească. Pe de altă parte, va trebui să analizeze pe fond ordonanța (modul în care este formulată și efectele pe care le va produce), pentru a constata eventuale încălcări ale prevederilor constituționale. Deși, teoretic, ambele decizii ar trebui să fie strict tehnice, pe litera Constituției, în realitate știm că, adeseori, deciziile magistraților CCR au fost influențate net de afilierea lor politică. Cu precădere în primul caz, al conflictului juridic între puterile statului, este de așteptat ca decizia să fie una politică. Iată de ce e foarte important să vedem cum sunt distribuite raporturile de forțe în CCR, în acest moment.

Judecătorii care se presupune că ar putea accepta teza existenței unui conflict între puterile statului și ar putea găsi elemente neconstituționale în ordonanța de urgență:

Petre Lăzăroiu – fost avocat, numit de președintele Traian Băsescu în 2008;

Mircea Ștefan Minea – fost judecător, numit la propunerea PDL, în iunie 2010;

Daniel Marius Morar – fost procuror șef DNA și (ulterior) prim adjunct al Procurorului General, numit în iunie 2013 de președintele Traian Băsescu;

Livia Doina Stanciu – fost președinte al Înaltei Curți de Casație și Justiție, numită de președintele Klaus Iohannis, în iunie 2016;

Varga Attila – Conferențiar universitar, a fost secretarul Comisiei parlamentare de redactarea a proiectului de lege de revizuire a Constituţiei României  (2001-2003), numit la propunerea UDMR, în iulie 2016 (facem observația că UDMR face parte din coaliția de guvernare, însă liderii formațiunii s-au detașat de inițiativa PSD de modificare a Codului Penal prin ordonanță de urgență și chiar au criticat faptul că se dezincriminează abuzul în serviciu).

Judecătorii care se presupune că vor vota în defavoarea existenței unui conflict între puterile statului și posibil chiar împotriva existenței vreunei prevederi neconstituționale în ordonanța de urgență:

Valer Dorneanu – fost deputat PSD, fost adjunct al Avocatului Poporului, numit în iunie 2013; Președintele CCR.

Marian Enache – fost deputat UNPR (grup PSD), numit în iulie 2016;

Mona Maria Pivniceru – fost judecător la Înalta Curte de Casație și Justiție, fost ministru al Justiției în Guvernul Ponta, numită la propunerea USL;

Simona Maya Teodoriu – Conferențiar universitar, fost secretar de stat în Guvernul Ponta, numită în februarie 2015, la propunerea PSD;

Așadar, se poate anticipa un vot de 5-4 favorabil celor două sesizări, deși certitudini nu există. O surpriză din tabăra pro-admiterea sesizărilor poate fi Daniel Morar, care a exprimat unele puncte de vedere în trecut, critice la adresa succesoarei sale la șefia DNA, Laura Codruța Kövesi, și care lasă loc unor semne de îndoială.

De partea cealaltă, ar putea „defecta” Mona Pivniceru, considerată „rebela” CCR, având cele mai multe voturi „altfel” decât ceilalți judecători.

Ce se poate întâmpla, de pildă, dacă este constatat conflictul între puterile statului?

CSM solicită lipsirea OUG 13 de orice efect juridic. Ar rămâne de văzut dacă și CCR va achiesa la această soluție.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2017-02-03

In legatura cu acest articol...

Procurorul general atacă vineri Ordonanța DRAGNEA în contencios administrativ

AUDIO: Dragnea despre lupta anticorupție la un post elvețian: ”Bullshit”

Avocatul Poporului s-a decis: Va ataca la CCR ordonanța de urgență

Poziția Patriarhiei în scandalul OUG: „subînțeles favorabilă valorilor statutului de drept”

CSM sesizează CCR pentru a se constata conflictul între puteri

Iohannis a sesizat CCR în chestiunea OUG

Ciorbea îi dă cu flit lui Iohannis. Nu sesizez CCR!
Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz