2020-07-02 12:57

Cum beau felinele apă fără să îşi murdărească botul?

 |  21:08
Cum beau felinele apă fără să îşi murdărească botul?

Cercetătorii americani au descifrat modul elegant în carefelinele beau apă sau lapte fără să îşi murdărească niciodată botul, potrivitunui studiu publicat în revista Science.

Cercetătorii de la Massachusetts Institute of Technology(MIT) şi de la Universitatea Princeton au analizat cu ajutorul unorînregistrări video maniera în care pisicile şi alte câteva feline sălbaticeobişnuiesc să bea apă sau lapte.

Oamenii de ştiinţă au aflat astfel că felinele utilizează cu maximă eficienţă echilibrul dintre două forţefizice - gravitaţia şi inerţia.

Se ştia deja că, pentru a bea, pisicile îşi întind limba către vasul cu apăşi curbează vârful limbii pentru a-i da forma unui polonic.

Acest detaliu a fost observat pentru prima oară de un inginerde la MIT, în 1940, cu ajutorul unei camere video.

Însă, cu ajutorul unor camere video performante din zilele noastre, autoriistudiului au remarcat faptul că doar vârful limbii pisicii atinge lichidul dinbol.

Spre deosebire de câini, pisicile nu îşi introduc toată limbaîn apă sau în lapte atunci când beau, ci recurg la acest mecanism mult maisubtil şi mai elegant.

De fapt, vârful limbii pisicii abia atinge suprafaţalichidului, animalul retrăgându-şi limba cu mare viteză. În acest fel se formează o coloană de lichid între limba în mişcare aanimalului şi suprafaţa lichidului, pe care pisica ocaptează imediat, închizându-şi botul, lăsându-şi imaculate atât mustăţile, câtşi buzele.

Coloana de lichid rezultă din echilibrul delicat dintregravitaţie, care atrage lichidul către bol, şi inerţie, care în fizică sereferă la tendinţa unui obiect sau a unui lichid de a-şi continua mişcareaîncepută, atât timp cât nu i se opune o altă forţă, au explicat autoriistudiului.

Pisicile ştiu instinctiv cu ce viteză trebuie să "lingă"suprafaţa lichidului - de patru ori pe secundă, în medie - pentru a menţine unechilibru perfect între cele două forţe şi momentul în care trebuie să închidăbotul.

Dacă aşteaptă o fracţiune de secundă mai mult, forţa degravitaţie învinge forţa de inerţie, iar lichidul cade în bol.

De fiecare dată când atinge apa cu limba, pisica captează, în medie, 0,1mililitri de lichid, potrivit calculelor savanţilor americani.

Deşi pisicile domestice ating suprafaţa lichidului de patru ori pe secundă,felinele de talie mare au învăţat să încetinească această mişcare, fără a"sparge" coloana de lichid, şi sunt capabile să lingă în mod naturalmult mai încet, fără nicio problemă.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638948-12-02Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz