2019-08-18 14:13

Cum se poate calcula riscul de a face fracturi cu uşurinţă

 |  18:04
Cum se poate calcula riscul de a face fracturi cu uşurinţă

Femeile slabe sunt mai expuse laosteoporoză decât cele plinuţe au constatat specialiştii, care pun fenomenul peseama secreţiei de estrogen din ţesutul adipos, după menopauză. Peste 15 lasută dintre bărbaţii trecuţi de 60 de ani au fracturi osteoporotice, iarprocentul total de femei care suferă de acest sindrom atinge în unele ţărijumătate din total. Medicii şi pacienţii au decis să marcheze, pe 20 octombrie,Ziua Internaţională a Osteoporozei, pentru a atrage atenţia asupra riscurilor şia metodelor de prevenţie. Profesorul Horaţiu Boloşiu, preşedintele Societăţii Române de Reumatologie, a declaratcă durerile aduc cel mai adesea pacientul la un reumatolog, fiind confundate cudurerile reumatice. Din păcate, durerile apar când s-a produs deja o pierdereconsiderabilă de masă osoasă. ”Osteoporoza este hoţul tăcut, care fură dinstructura de rezistenţă a osului până apare fractura”, a spus prof. Boloşiu.Societatea de Reumatologie încearcă să perfecţioneze medicii de familie, carear trebui să identifice factorii de risc şi să instituie tratamentul înainte dea apărea complicaţii. Doar o parte a populaţiei trebuie să facă tratament, darodată început acesta trebuie urmat toată viaţa. ”Abandonarea terapiei readuceriscul de fractură, deci tot efortul a fost degeaba, a spus prof. Boloşiu. Indicaţiase face corect doar după explorarea tip DEXA, care evită abuzul de medicamente şi,deci, este mai economică pentru sistemul sanitar”.

Preşedintele Ligii Române împotrivaosteoporozei, dr. Cătălin Codreanu, a declarat la Sinaia, cu ocazia Congresuluinaţional de Reumatologie, că această afecţiune este tot mai frecventă pe măsurăce durata de viaţă a populaţiei creşte. ”Astăzi, când populaţia depăşeşte 75-80de ani , femeile îşi trăiesc o treime din viaţă fără protecţia hormonilor careprevin osteoporoza, a spus dr. Codreanu. Au fost descoperite mumii egiptenecare prezentau semne de boală, acum peste 3.900 de ani, dar erau cazuri excepţionalede oameni care să atingă vârsta la care se instalează osteoporoza. În ultimeledecenii, boala a devenit o problemă de sănătate publică în Europa sau înStatele Unite. La fiecare 22 de secunde, pe continentul nostru se produce ofractură gravă din această cauză, iar fracturile de şold care duc la deces estefoarte mare: 15.000 pe an. O persoană din cinci moare în primul an după cesuferă o fractură de şold. Dacă în SUA sunt 184.000 de cazuri de cancer de sân,în fiecare an un milion şi jumătate de femei au o fractură determinată deosteoporoză”. Primele care apar, la 55-60 de ani, sunt fracturile vertebrale.Acestea se văd doar la radiografie, dar determină reducerea înălţimii. ”După ceapare prima fractură a unei vertebre, coloana îşi schimbă curbura şi seamplifică fenomenul. Ideal ar fi ca prevenirea osteoporozei să înceapă înaintede prima astfel de fractură”. (Val Vâlcu)

Cum se previne osteoporoza

* Identificarea factorilor de risc trimite pacientul la un examen de densitometrie osoasă

* Aportul adecvat de calciu şi de vitamina D, prin consumul de lactate şi expunerea moderată la soare

* Activitatea fizică permanentă, în special cea în aer liber, care permite sinteza de vitamină D în piele, prin expunerea la soare

* Evitarea fumatului şi a consumului de alcool

Cine are risc de osteoporoză

* Persoanele care au avut rude cu fracturi osteoporotice

* Femeile slabe şi scunde

* Persoanele care fac tratament cu cortizon

* Persoanele care au alergie la lactate

* Pacienţii cu afecţiuni paratiroidiene

* Cei care scad peste 3 centimetri în înălţime, după vârsta de 40 de ani

* Bărbaţii care suferă de impotenţă sau au avut probleme din cauza nivelului redus de testosteron

* Persoanele care nu fac mişcare 30 de minute pe zi.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638946-03-12Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray