2020-04-07 16:17

Curentul de monoxid de carbon de pe o exoplanetă are 10.000 km/h

 |  18:22
Curentul de monoxid de carbon de pe o exoplanetă are 10.000 km/h

Astronomiide la Observatorul European Sudic au măsurat pentru prima dată o superfurtunăîn atmosfera exoplanetei (planetă din afara sistemului solar) HD209458b. Acolo,vânturile de monoxid de carbon bat cu o viteză de aproximativ 10.000 de kilometripe oră, dinspre partea fierbinte a planetei spre partea rece. "HD209458bcu siguranţă nu este un loc pentru cei slabi de înger. Prin studierea foarteprecisă a monoxidului de carbon otrăvitor din atmosferă, am găsitun «super vânt», care bate cu o viteză cuprinsă între 5.000 şi 10.000 dekilometri pe oră” a spus Ignas Snellen, coordonatorul echipei de astronomi. HD209458beste cât 60% din Jupiter şi orbitează în jurul unui soare aflat la o distanţăde 150 de ani-lumină de Pământ înspre constelaţia Pegas. Aflat la o distanţă dedouăsprezece ori mai apropiată decât Pământul de Soare, planeta este încălzităintens, temperatura pe suprafaţa fierbinte ajungând la 1.000 de grade Celsius. Cauzaacelui vânt extem de puternic este faptul că planeta are constant aceeaşi parteînspre soare, astfel având o parte foarte fierbite, şi, inevitabil, una foarterece. “Pe Pământ, diferenţele mari de temperatură duc inevitabil la vânturiputernice. Exact aceasta este situaţia pe HD209458b“, spune Simon Albrecht,membru al echipei de cercetare.

Astronomiiau folosit un telescop ESO şi un spectrograf pentru a detecta şi analizacompoziţia atmosferei exoplanetei în timp ce trecea prin faţa stelei sale.”Spectograful CRIRES este singurul instrument din lume care ne poate ajuta să determineămprezenţa moleculelor de monoxide de carbon”, a spus Remco de Kok, membru alechipei de cercetare. ”Precizia oferită de acest spectrograf ne ajută sămăsurăm pentru prima dată vitezagazului de monoxide de carbon folosind efectul Doppler.”

Astronomiiau realizat o serie de alte premiere. Aceştia au măsurat viteza exoplanetei întimp ce orbita în jurul stelei sale. Au reuşit acest lucru măsurând “jocul”stelei, presupunând o masă pentru stea, aflând astfel atât viteza de rotaţie,cât şi masa planetei.

Totpentru prima dată, astronomii au măsurat cantitatea de carbon prezentă înatmosfera unei planete. “Se pare că H209458b este, de fapt, o planetă compusăîn mare parte din monoxid de carbon, la fel ca Jupiter şi Saturn. Acest lucru neindică faptul că s-au format la fel” a spus Snellen. “În viitor, cercetătoriiar putea folosi acest tip de observare astronomică, scopul fiind studiereaatmosferelor unor planete asemănătoare Pământului, pentru a determina dacăexistă sau nu viaţă pe ele”.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638936-01-09Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE


PUBLICITATE


Conferinta-BusinessSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine