2020-07-10 09:01

Dacă nu știați: Mihai Viteazul va fi declarat martir și EROU al națiunii române

 |  13:33
Dacă nu știați: Mihai Viteazul va fi declarat martir și EROU al națiunii române

Senatul a adoptat la finele lunii mai proiectul de lege privind declararea lui Mihai Viteazul martir și erou al națiunii române și instituirea datei de 27 mai ca zi de omagiere a acestuia. Senatorii au votat telefonic, exprimând 110 voturi favorabile și 23 de abțineri, conform site-ului Senatului.

Proiectul de lege a fost adoptat chiar pe 27 mai - chiar ziua care se dorește a fi instituită. „Se declară un martir și erou al națiunii române Mihai Viteazul, domn al Țării Românești, domn al Moldovei și Principe al Transilvaniei, pentru rolul marcant pe care l-a avut în săvârșirea primei Uniri a poporului român, pentru curajul și sacrificiul său”, scrie în proiectul de lege.

Propunerea a fost transmisă Camerei Deputaților

Data omagierii domnitorului a fost aleasă pentru a marca data la care acesta a înfăptuit prima unire politică a celor trei teritorii locuite de români. Conform proiectului, autoritățile centrale și locale pot sprijini material și logistic organizarea ceremoniilor și programelor culturale dedicate personalității lui în data de 27 mai, iar Societatea Română de Radiodifuziune și Societatea Română de Televiziune pot promova aceste manifestări și pot include programe care să contribuie la marcarea zilei de 27 mai.

Propunerea a fost transmisă Camerei Deputaților, care este for decizional.

Un om de ţară ce cunoştea necazurile şi lupta îndărătnică a lumii

„S-a înălţat din treaptă în treaptă, în mijlocul boierimii oltene, ca un om de ţară ce cunoştea necazurile şi lupta îndărătnică a lumii de pe atunci. Astfel îl înţelegem mai bine pe Mihai, zbuciumul sălbatic al sufletului lui necizelat de curţile domneşti, legăturile lui cu cercurile greceşti de la Constantinopol. Astfel, prin această latură, a fost copilul ţării, din straturile ei adânci. În această lumină vedem un alt Mihai Viteazul, mai uman şi mai viu, care nu e scăzut prin nimic", astfel îl carcaterizează istoricul și filologul Petre P. Panaitescu pe tânărul Mihai Viteazul, în cartea numită chiar așa: ”Mihai Viteazul”.

Mihai Viteazul este unul dintre cei mai importanți domnitori pe care i-a avut România. Unirea principatelor pe care a realizat-o la 1600, indiferent cât a fost de scurtă, s-a aflat în spatele visului materializat la 1918. Voievodul a rămas în istorie nu numai prin Unire, ci și prin faptele istorice de mare anvergură.

După moarte, Mihai Viteazul a devenit cel mai popular personaj al istoriei României. Mai ales după ce au ieșit la iveală portretele sale aflate la cancelariile europene. Printre acestea şi două picturi în care portretul voievodului apare printre personajele principale: o dată în chip de Iord, într-o compoziţie cu trimiteri politice, altă dată în chip de curtean al lui Cresus, în tabloul cunoscut sub numele de ”Cresus arâtandu-şi comorile lui Solon”.

Nu în ultimul rând, după cum nota și RFI la un moment dat, la 13 noiembrie 1594 începea una dintre cele mai spectaculoase epopei din istoria românilor. Din ordinul voievodului Mihai Viteazul, creditorii otomani ai domnitorului erau uciși la București. Unii istorici chiar auscris, cu umor, că aceasta a fost una dintre cele mai drastice restructurări de credite. Dar acest gest al domnitorului a echivalat cu o declarație de război la adresa Imperiului Otoman. De atunci și până la moartea sa, în 1601, Mihai Viteazul s-a aflat într-o luptă necontenită…


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2020-06-03Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz