2020-08-14 18:06

„Dacă vii să-mi împuşti câinele, mor cu tine de gât!” Ioan Bercea, cioban de 78 de ani din Satu Mare

 |  21:01
„Dacă vii să-mi împuşti câinele, mor cu tine de gât!” Ioan Bercea, cioban de 78 de ani din Satu Mare

Robert Veress

Legea vânătorii, prin care s-a limitat drastic numărul de câini ciobănești (unul - pentru turmele de șes, doi - pentru cele de deal, trei - pentru cele de munte) a fost doar picătura care a umplut donița. Ciobanii au strâns mult amar și năduf împotriva aleșilor care le încurcă viețile, de s-au strâns cu miile, marți, la protestul de la Palatul Parlamentului, coborându-se, unii dintre ei, din creierii munților sau de pe unde se agață harta-n-cui. Nemulțumirile sunt atât de mari și de multe, încât mai toți ciobanii vârstnici îl regretă pe Ceaușescu: „Ne lăsa în pace, cu ale noastre, să hrănim țara. Ăștia, de-acuma, nu și nu! Vor să ia tot, pentru ei!”. Mulți ziceau că nu se mai dau duși de acolo nici dacă se schimbă legea tocmai promulgată și sunt lăsați să-și păstreze câinii. Până la urmă, s-au mulțumit și cu această victorie. Nici nu aveau cum să piardă; adică, n-ar fi plecat de acolo fără să li se dea satisfacție. Sinteza stării de spirit este în spusele lui Ioan Bercea, cioban de 78 de ani, din comuna Decebal, judeţul Satu Mare. „Dacă vii să-mi împuști câinele, mor cu tine de gât!”

Parlamentarii ar trebui să le mulțumească jurnaliștilor: mulți dintre ciobanii protestatari s-au mai răcorit spunându-și off-ul presei. Așa, au ajuns doar până în curtea Palatului. Puneai o întrebare și era greu să stăvilești potopul de vorbe ce urma, să încerci să ajungi la miezul problemei. Însă, chiar dacă nu sunt cei mai buni oratori, ciobanii au calitatea de a spune exact ce gândesc, fără ocolișuri. Așa încât e o minunăție să-i asculți rostindu-și păsul apăsat.

Fac un prim popas la intrarea dinspre Parcul Izvor, unde era un grup mic, de 20-30 de ciobani rătăciți de „turmă”.

Printre ciobani, o protestatară „profesionistă” cu un steag și o mătură cântă: „Mătura, mătura, bună treabă faci cu ea. Unde-i praf şi e gunoi, hai cu-n măturoi! Şi coada e bună de ceva ca să-ţi dea în cap cu ea. Aşa a păţit-o baba la Teleorman”.

„Ăștia nu-s în stare să adune câinii vagabonzi din oraș și vor să ne omoare câinii care ne apără de lupi, de urși”

Ajung și la nea Bercea, ciobanul sătmărean de 78 de ani, care, după mine, este vedeta protestului. Se prezintă ca la carte, în „uniformă” completă, cu blană, cușmă, ițari, opinci - tot „tacâmul”. E din comuna Decebal, vorba aia...

„Câte oi aveţi”, îl întreabă cineva (un reporter de televiziune, presupun). „Vreo 300”, răspunde. „Şi cum vă descurcaţi?”. „Greu ne descurcăm. Am dat mieii, i-am dat de patru luni şi nu ne dau banii intermediarii, firmele. Unul are două miliarde. Şi nu îi găsim acuma”. „Cum îi cheamă?”. „Ştie mama dracu”.

Intru și eu în vorbă: „Câţi câini aveţi?”. „Doi. Am avut tri”. „Şi sunteţi în zonă de munte?”.  „Zonă de câmpie”. „Şi acum trebuie să renunţați la unul?”. „Nu renunţ la nimic. Dumneata dacă vii să-l împuşti mor cu tine de gât. Am 80 de ani, înţelegi? Am eu pentru dumneata ac de pielea cojocului. Io în pușcărie nu mă duc. Așa că, mă înțelegi: ori mă lași în pace, ori... Stau cu dumneata, îmi fac o cruce şi noroc bun! Ăștia nu-s în stare să adune câinii vagabonzi din oraș și vor să ne omoare câinii care ne apără de lupi, de urși. Ei, parlamentarii, au câte 4-5 câini când vin la vânătoare. Şi noi nu avem voie să ne păzim oile. Dacă merg la munte, nu ştiu dacă aţi umblat în partea ceea: Borşa. Acolo sunt lupi, urşi. Merg cu 300 de oi, vin cu 50”. Se dezlănțuie: „Mi-am făcut un saivan, am vreo 30 de hectare de pământ, am cumpărat cum am putut, am mai închiriat. Lâna am băgat-o în groapă şi am pus pământ pe ea că nu ţi-o cumpără nimeni. Mieii mi i-o şutit. Brânza dacă mă duc la piaţă nu trece, omu’ n-are bani (...) Dacă am trei câini la turmă, ce vă fac câinii ăia dumneavoastră sau la parlamentari, ce fac, ce le dăunează? Au lemn la gât, nu iepuresc, nu nimic. Dar ei când vin cu 5-6 câini şi cu jeep-urile  şi ne înconjoară p-acolo păşunile tăte, au voie... Eu cred că şi acolo în Parlament își duc câinii. Vai de ţara noastră ce a ajuns!”.

Un alt reporter insistă: „La 300 de oi, câţi câini ar trebui să aveţi?” „Doi câini şi un căţel micuţ... Dar la munte musai doamnă dragă (să ai mai mulți - n.r.) că vine pe dumneata şi te mănâncă ursu’ acolo, sare în spate. La munte nu poţi, acolo trebuie să ai la o stână de 5-600 de oi, trebuie să ai 4-5 câini bărbaţi. Când a venit lupul sau ursul să-i saie în spate. Nu cum au ăştia prin oraş, vânătorii”.

„Vă preocupă cel mai mult soarta câinilor de la stână?”, se mai aude o întrebare. „Nu numai soarta câinilor. Noi mieii nu avem cui să-i vindem, nu se interesează nimeni că îi dăm la intermediari. Intermediarul e una cu parlamentarul, îi vinde. Noi îi dăm cu 8 lei, ei îi dau cu 200 de lei. Ar trebui mieii să vie statul în ajutorul nostru. Câţi miei aveţi? 200. Şi să se intereseze. Acolo trebuie să dăm atâta. La data de, să vină să ni-i plătească”.

„Deci statul să vină să facă lucrul acesta?” „Dar cine e de vină? În timpul lui Ceauşescu... Acum trebuia să contractăm miei, lână şi lapte şi ne dădea avans ca să putem să ne vedem de treabă. Acuma nici subvenția nu ne-o dau la timp. Degeaba îmi dă subvenţia în aprilie ce vine că mie îmi trebuie astăzi să cumpăr la oaie mâncare, să cumpăr la familie. Plus că acum porumbul e 6 lei şi în februarie-martie e un milion. Ce am făcut?”.

„Dacă mă daţi noaptea jos din avion, ştiu exact unde sunt”

Închei dialogul cu Ioan Bercea și trec la cel cu un cioban vârtos, din Rucăr-Muscel. Perora: „Ne împuşcă pe noi? Pe cine împuşcă? Împuşcă pe cine le dă mâncare? Mâncare tradiţională, nu opinci din supermarketuri. Şoriciul din supermarketuri... A luat o doamnă care stă în gazdă la mine de nici nu ştia ce e. Uniunea Europeană vrea să ne termine, de ce nu a rămas aşa cum zicea Ceauşescu de amestecul în treburile altor state? Nu eram de ajutat. Prăpădiţii ăștia au vândut ţiţeiul austriacului, a vândut tot pământul românesc... De ce nu l-a închiriat, să zică: Rămâne al meu pământul! Părinţii noştri au murit la Mărăşeşti la, Oituz, au murit în munţii Tatra să-şi apere glia şi ei o vinde. (...) Noi nu plecăm de aici că suntem învăţaţi să dormim afară. Eu dorm 300 de zile din 365 de zile afară”.

Îl auzisem mai devreme, cu „coada urechii”, spunând ceva și despre corupție (exemplificase cu cazul Truică - e la curent omul cu toate...) și despre referendumul pentru reducerea numărului de parlamentari, așa că-l rog să revină asupra subiectului. O face cu vădită plăcere: „În 2007 (cineva îl corectează și-i spune 2009, el nu, 2007 - n.r.), a fost referendumul în vară ca să micşorăm numărul de parlamentari de la 600 la 300. De ce nu l-a micşorat, de ce stă aici? Ce produce un parlamentar d’ăsta de ia atâţia bani pă luna? Ce produce, că eu stau 24 din 24 de ore cu oile... Și le trebuie pensie asigurată de neam de neam? Zice că a fost al dracu’ Ceauşescu. Păi ei n-au putut să întreţie ce-a făcut Ceauşescu. Ce-a făcut Ceauşescu, a furat? Am 53 de ani şi am 37 de ani de ciobănie. Mergeam pe timpul lui Ceauşescu din Carpaţii noştri, de la Rucăr prin culoarul Rucăr-Bran-Braşov, pe unde se trec Munţii Carpaţi. Dacă mă daţi noaptea jos din avion, ştiu exact unde sunt. Sunt în cutare loc: Călăraşi-Ialomiţa-Giurgiu-SAI-Dâmboviţa şi Argeşul, pe unde ne duceam noi îndărăt. De la Târgovişte încoa'. Vă întreb: Un parlamentar ştie să se ducă pe jos de-aici până acolo? Pe unde treceam noi, pe la Otopeni, pe la Baloteşti sau pe aici prin dreapta Bucureştiului, unde ne duceam în baltă la Giurgiu, pe la Ciorogârla, Bolintin, veneam la 30 Decembrie. Ştie un parlamentar cum merg oile, ştie ce le trebuie la un cârd de oi?”. „Şi acum nu mai umblaţi cu oile?” „Umblăm dar ne-a pus suliţa, ne-a pus căluşul în gură”.

Ghiță Ciobanul, în linia I

Grupul de ciobani a decis să se îndrepte spre intrarea opusă, pentru a se alătura grosului protestatarilor. Le-am luat-o înainte, dând ocol Palatului. Aici, ciobanii  răzbiseră printre porțile acum deschise și erau stăviliți doar un cordon gros de jandarmi, dublat de polițiști călare.

M-am cocoțat pe „stabilipozii” din vecinătate, pentru o vedere panoramică, după care mi-am croit drum printre ciobani (politicoși, se dădeau la o parte când erau rugați), ajungând în linia I. Aici, alături de alți oieri, surpriză: chiar Ghiță Ciobanul, vedeta Vodafone. Era zâmbitor, ca-n reclame, dar mocnea. „Noi când ne facem drum încolo, păste ăia?”, își întreba „ortacii”, făcând un semn din cap spre Palat. „Stâna cui i-ai lăsat-o?”, îl întreb. „La vânători, că e pe mâini bune. Şi nişte câini ne-ar mai trebui să le mai dau. (Câini cu amenda de gât, că oile n-are cine să le păzească. O mie de lei să le dea amendă - intervine Nicolae Răspop). Or ajuns timpurile de le-a luat Dumnezeu minţile la oameni”.

„Un lup e mai tare ca zece câini. Vin în haită și dimineaţa te trezești cu jumătate din turmă”

Nicolae Răspop din Ruja-Agnita (județul Sibiu) și Natu Rus din Bistrița îi fură vorba lui Ghiță: „Azi, mâine mâncă telemea din cauciuc sau din... cum fac chinezii: ouă chimice din două compusuri şi gata. Brânză de Sibiu canci. Păi de mult când erau ei în piaţă, striga ăla din spate: «bă, dă câte o bucată de brânză să prindem și noi o ciopată!». Acuma stai cu ea și poţi s-o agăţi pe gard că numa' ciorile o mâncă. Veneau bani că fabricile le-or vândut la fier vechi. Sunt la parlamentari în buzunar. (...) Ne-o făcut-o nenorociţii ăştia, că noi suntem doar sclavi ai pământului, dar nici un drept noi n-avem. Hoţii au drepturi şi bandiţii, şi vânătorii până la urmă. (...) Cum păzeşti 800 de oi cu doi câini? Ăia ştiu care a făcut legea cum e să păzeşti un cârd de oi? Vine, se bagă un lup între ele, cum le mai aduni într-o noapte să şi plouă sau să ningă? Aia ştiu? Să vâneze pe terenul meu care l-am cumpărat proprietate de o viaţă, te chinuieşti, plătim impozite şi până la urmă vine şi te face să închizi ochii?!”. „Câţi câini aveţi acum?”, apuc să întreb. „Cinci. Şi un lup e mai tare ca 10 câini. Și o haită poate avea mulțime de lupi și dimineața te trezești cu jumătate din turmă. (...) Noi nu avem salarii. Vrem să ne impoziteze. Fă-ne domne o lege, o acoperire ca să nu ne doară capul. Eu am de lucru acasă, n-am ce căuta aici, dar o lege care să ne apere. Am dat un camion de miei şi nici în ziua de azi, de cinci luni de zile, nu am căpătat un ban şi nici hoţul nu a dat declaraţii. Cu acte, cu medic veterinar, cu hârtii ce ne-o dat să facem. (...) Ăla e vagabond din Braşov, care s-a dus la mare cu banii mei şi a lui altul, pune poze pe Facebook (...) Unde am ajuns, domnule? (...) Şi Poliţia i-a făcut invitaţie, l-o rugat frumos să se prezinte la declaraţii la Agnita. Parcă ăla e mai prost ca ei să vie de bună voie să dea declaraţii singur. Aia e problema. (...) Noi nu avem treabă cu Bucureştiul nici să-l vedem. Noi avem de lucru acasă şi noi vrem să muncim să mânce alţii după urma noastră şi copii să-i putem creşte şi să supravieţuim. Dar să ne dea domne drepturi, fă-i o lege domne, o rânduială. Nu sta. Uite să vezi cu ce p...ă să lucrezi. „Ziceţi că vreţi o lege. Legea există, dar uite că nu o respectă unii”. „Noi o respectăm! Mi-o furat anul trecut trei vaci din faţa la fermă. Am umblat şase zile după el cu banii mei, 1.500 de lei, cu benzină, cu poliţai după mine şi i-am găsit. Şoferul, care l-a văzut pe cameră, o povestit. Da, domne, eu le-am dus la Bobocel, la un ţigan din Hădăreni. Când a venit ţiganul, o huidumă de om, a negat tot: eu nu-l cunosc pe ăsta, cine e ăsta ăla din Cluj, eu nu-l cunosc, cine e ăla Corporean Ion? Şi nu e probă domne asta în dosar în Poliţie? Şi eu am umblat. Poliţia a zis către mine: Niculae, azi e duminică, n-am om să-ţi dau”.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2015-12-16

GALERIE MEDIA

Parerea ta...

SUPER ARTICOL!
15 Dec 2015

plus galeria media...v-am văzut printre ei, p-acolo D-le Veress :) Chiar c-ar trebui să se mulțumească presei pentru ajutorul dat fiindcă ”lovindu-se” ciobanii cu ale lor nemulțumiri mai întâi de ea, ca zonă de tampon vorbitoare și liniștitoare, li s-a mai domolit din OFF....m-a amuzat baba cu mătura și hotărârea de a se lua la trântă cu cei care vor să ucidă câinii...
ACUMA...
15 Dec 2015

Ministrul tehnocrat al Agriculturii ȘTIA despre situație, cică l-ar fi informat și pe Cioloș-Soroș de câteva zile DAR...nu s-au gândit să remedieze problema ivită ca să nu mai vină oierii la București....nu pot să nu mă gândesc la câtă indiferență există printre decizionali, cât dispreț greu disimulat există / zace în genere, în clasa politică!
ADRIAN
15 Dec 2015

Daca nu se potolesc din ticalosii, ar trebui sa mergem acolo si sa murim cu parlamentarii de gat! Ar trebui sa mergem si pe la ministere si pe la cateva ambasade si sedii de servicii, sa murim cu ei de gat!
GOGU PLOIESTEANU
16 Dec 2015

trebuie loviti unde-i doare, la taxe si voturi. Vremea votatului a trecut, acum e vremea taxelor, daca nu platim cativa insi taxele ne alearga, dar daca nu le mai platim majoritatea dintre noi?
ALIN
16 Dec 2015

Fecali ala pe care il ridica toti in slavi cand doneaza(isi face imagine) din bani furati nu s-a implicat? doar stie cum merge treaba la stana.....
STÎRPIȚI LEPRELE!
16 Dec 2015

POPOARELE ÎNTOTDEAUNA AU AVUT, AU ȘI VOR AVEA DREPTATE! SPÎNZURAȚI VÎNZĂTORII DE ȚARĂ ȘI NEAM! SPÎNZURAȚI TOATE GĂȘTILE DE LEPRE, AȘA-ZISELE PARTIDE POLITICE, CARE, ÎNCEPÎND DIN 89 AU DISTRUS SISTEMATIC ȚARA ȘI AU CONDAMNAT POPORUL LA GENOCID PRIN ÎNFOMETARE ȘI MIZERIE GENERALĂ! SPÎNZURAȚI TRĂDĂTORII DE ȚARĂ!
LAZA MIRON
16 Dec 2015

Legea incriminata a fost facuta dupa aquisul comunitar, asa cum ne obliga UE. Amintitiva ca suntem supusi controlului UE pe linie de justitie, si daca parlamentul nu se conformeaza, suntem penalizati.
AGRICULTORUL FERICIT
16 Dec 2015

Felicitari Dle. Veres, bun articol. Cuvantul cioban vine din turca si in ambele limbi are o conotatie pejorativa. Si uite ca ciobanii s-au dovedit mai hotarati decat alti romani, care se considera superiori. S-au organizat si au venit peste alesi neamului, care tocmai isi aranjau pensiile si n-au plecat pana n-au obtinut ce au vrut. Si daca nu se concretizeaza vor veni din nou. Bravo lor!
ANONIM
16 Dec 2015

" Permiterea însoţirii turmelor şi cirezilor de către câini însoţitori al căror număr este mai mare de 3 în zona de munte". Dupa cate vad acolo apare "al caror nr este mai mare de 3" apare vreun "nu"??? Nu!!!! deci ei pot avea cati caini doresc doar ca trebuie sa ii insoteasca.
ANSVA
16 Dec 2015

Protectia animalelelor ce pazeste ? NIciun punct de vedere ? Doar cand e vorba de maidanezi sar ca arsi ?
VIORICA PUIA
16 Dec 2015

Romania a ajuns o tara a nimanui....tara tuturor neavenitilor ,care fac legi dupa bunul plac,legi care nu-si au sensul.....Cine decide cati caini sa aiba un cioban si de ce?....pe cine deranjeaza nr cainilor la stana?????,poate pe hoti....Nu-i de mirare nimic ,intr-o tara unde majoritatea celor in functii de conducere ,sau fosti,sunt PUSCARIABILI,totul e posibil....Cum explica cel care a initiat aceasta lege ,necesitatea ei,......doar ca o justificare a indemnizatiei " grase " pe care o primeste pt ca doarme pe un scaun de parlamentar,dimineata,iar seara in hotel de lux.....platite din buzunarul muritorilor de foame,majoritari pe plaiul mioritic......ROMANIE,tara frumoasa ,......condusa de indivizi carora nu le pasa de nimic ,numai de buzunarele lor fara fund......pana cand??????
OVIDIU
16 Dec 2015

fara suparare!!!dar hai sa facem un exercitiu : excursie cu copii la munte si te trezesti cu o haita de caini a unei turme !!! ciobanul dormea mut de beat !!! ce facem ???sau ....in toata lumea civilizata pasunea este ingradita !!! de ce ???/ pentru ca ex: o pasune in care pot exista 50 de oi ai nostri ciobani au 150 oi !!!! daca ar fi ingradite pasunile s-ar rezolva toate cele de mai sus + ca nu intra pe pamantul altora .
FLAVIU
16 Dec 2015

Ce faceti voi? Suntem un popor de lasi nu suntem in stare sa facem nimic tre sa vina ciobani din munti sa faca ceva? Jalnic popor am ajuns isi bat joc de noi din cauza parlamentarilor au ajuns romani sa plece prin strainatate credeti ca le place sa stea prin strainatate? nu le place la nimeni dah ce sa facem ca avem nevoie de bani de un trai mai bun daca parlamentari nu au fost in stare de nimic, ne-au vandut tara si noi ca prostii stam si ne milogim pentru un trai mai bun, pana nu cade jos guvernu in scurt timp va fi si mai rau, ori cum deja ne-au vandut mai au putin si ne vand cu totu asa ca stati in casa si leneviti o sa vedem ce vor zice copiii nostri cand nu vor avea nimik in Romania nici casa nici pamant, nimik, asa ca Dragi Romani stati in casa si dormiti ca o sa aveti un trai bun
PANESCU IULIAN PAUL
16 Dec 2015

A venit timpul sa ne unim si sa ne facem dreptate singuri ca si in 16 XII 1989!
CONSTANTIN
16 Dec 2015

Legile sunt date de pe vremea mititelului Constantin - sluga lui Tonta . Lui sa-i multumiti .
MARCH7
16 Dec 2015

Au scăpat de câinii comunitari și acum duc grija ciobanilo...
FLUIERă UNUL BINE DE TOT
16 Dec 2015

spunând despre ce fac ăștia: ”Legea Anti-Oierit facuta Impotriva Ciobanilor, a Oilor si a Cainilor Ciobanesti a fost generata de "Asociatia Vanatorilor si Pescarilor din Romania", unde ii regasim pe Mugur Isarescu si pe Florin Iordache si Kelemen Attila. I. Doi dintre Initiatorii Legii Anti-Oierit, si-anume deputatul PSD Florin Iordache si deputatul UDMR Kelemen Attila, sunt Vice-Presedinti ai Asociatiei Vanatorilor si Pescarilor din Romania, Asociatie care il are ca Presedinte pe MUGUR ISARESCU. Cei doi au transformat noua Lege a Vanatorii intr-o lege Anti-Oierit. Asa cum puteti vedea, mai jos, atat Florin Iordache cat si Kelemen Attila sunt personaje cheie in Conducerea Asociatiei Vanatorilor si Pescarilor din Romania. Iar intreaga Asociatie se afla sub "inaltul patronaj" al "nemuritorului de la conducerea BNR", MUGUR ISARESCU. Adrian Nastase este si el, presedinte de onoare al Asociatiei Vanatorilor. Ar fi fost cu siguranta mult mai "activ", daca n-ar fi fost condamnat. Dar "Marele Guru'" al Asociatiei Vanatorilor si Pescarilor din Romania, este Mugur Isarescu, cel care conduce ca Presedinte intreaga Asociatie, si care conduce si "Comisia de Strategie" a Asociatiei Vanatorilor si Pescarilor din Romania.
PRACTIC MUGUR ISARESCU
16 Dec 2015

nu este numai Primul Bancher al Tarii si Primul Vanator al Tarii ci si Primul Strateg al Vanatorii din Romania. Iar in aceasta tripla calitate, Primul Vanator al Tarii, este cel care concepe Strategia "masele tot mai numeroase de vanatori". Iar "masele tot mai numeroase de vanatori", aflam chiar din expunerea legii și din conținutul ei, sunt "tot mai ingrijorate si mai nemultumite" de existenta Turmelor de Oi care "le perturba vanatul si vanatoarea", deși nu vânează.
CA PRIM BANCHER
16 Dec 2015

al Tarii, Mugur Isarescu este, asa cum stiti, aparatorul ardent al Bancilor Straine din Romania si un dusman de moarte al cetatenilor romani care luand credite ipotecare si nemaiputandu-le plati din cauza crizei, si-au pierdut casele. Astazi acesti romani sunt condamnati la Sclavie pe Viata de catre Sistemul Bancar Romanesc condus de BNR. Si in ciuda unei initiative legislative recente, votate de Parlament, Isarescu se pare ca a reusit sa-l determine pe Iohannis sa intoarca legea in Parlament.
DEPUTATUL PSD
16 Dec 2015

Florin Iordache si deputatul UDMR Kelemen Attila detin functii cheie in Asociatia Vanatorilor si Pescarilor din Romania. Vicepresedintele Asociatiei, Kelemen Attila, este seful Comisiei de Imagine a Asociatiei, in timp ce un alt Vicepresedinte al Asociatiei, Florin Iordache, si in acelasi timp un alt "initiator cheie" al legii, este conducatorul Comisiei Juridice a Asociatiei Vanatorilor si Pescarilor. Ambii sunt parlamentari, deci "cei mai la indemana", sa initieze si sa sustina interesele "Acestei Asociatii" in Parlament. Conducatorul de Strategie al "Asociatiei vanatorilor si Pescarilor din Romania" este insusi MUGUR ISARESCU (vezi mai jos structura pe comisii). Care a fost "strategia" "initiatorilor legii" s-a vazut in acest an. Ei au transformat practic Legea Vanatorii intr-o Lege Impotriva Oieritului.
PRIN URMARE,
16 Dec 2015

avem in aceasta asociatie "tot felul de oameni", vadit deranjati "ca nu pot vana in liniste in tara 'lor', din cauza ciobanilor, a oilor si a cainilor ciobanesti." Si fiind deranjati de acest lucru, si-au facut si ei "o strategie" si s-au gandit "cum sa faca sa nu mai fie deranjati". De altfel, ei nici macar nu ascund faptul ca de la Asociatia lor a pornit aceasta initiativa. Iata ce scrie in Expunerea lor De Motive: "Plecand de la aceasta constatare ingrijoratoare si de la nemultumirea maselor de vanatori in continua crestere, se simte nevoia revederii unor prevederi ale legii in vigoare"
DECI CA SA NU MAI FIE
16 Dec 2015

"deranjati si anul viitor de catre ciobani" si ca "sa poata sa vaneze de acum inainte, in linistite", "fara a mai vedea oi si fara a mai auzi cainii ciobanesti", "masele de vanatori in continua crestere", au devenit "ingrijorati si nemultumiti", si prin conducatorii lor de la Asociatia Vanatorilor și Pescarilor, si-au expus "aceasta nemultumire si aceasta ingrijorare" chiar in Expunerea de Motive a Noii Legi a Vanatorii. De altfel, "masele de vanatori" au ajuns atat de "nemultumite", impotriva Oieritului din Romania, incat au simtit nevoia sa includa niste prevederi DRASTICE, in noua 'Lor Lege'. Legea Vanatorii propusa de ei, INTERZICE PRACTIC OIERITUL TIMP DE 4 LUNI PE AN, din decembrie pana in aprilie. Prin urmare, "Zis si Facut". AU INTERZIS PRIN LEGE oieritul in Romania "timp de 4 luni pe an din decembrie pana in aprilie" ca sa poata ei, "vana netulburati de nimeni", pe tot cuprinsul tarii, in aceasta peronata de patru luni a anului.
SI PENTRU CA
16 Dec 2015

n-au putut sa interzica Oieritul, "tot anul", s-au gandit ca in "celelalte opt luni ale anulor", macar sa reduca "cainii ciobanesti spre zero", ca sa "nu le mai auda latratul" si "ca sa nu care cumva sa le sperie vanatul atunci cand domniile lor vaneaza in liniste". Ei n-au avut probleme sa-si treaca Noua Legea prin Parlament, acolo unde 286 de parlamentari au "votat fara sa cracneasca" noua lege a Vanatorii, asa cum au votat și Legea Bugetului și așa cum au votat și Guvernul Ciolan. Cine ar fi votat impotriva? stiind ca Presedinte al Asociatiei care a emanat si initiat Legea prin Vicepresedintii sai, e insusi MUGUR ISARESCU ? Asa ca in iunie, s-au inregistrat doar 5 abtineri si un vot impotriva. "Un vot strans" cum a spus Moise Guran si despre votul care a decis Unirea Basarabiei cu Romania.
AM REAMINTIT
16 Dec 2015

acel eveniment, ca sa va faceti o impresie si sa vedeti cu ce se ocupau unii parlamentari acum o suta de ani si cu ce se ocupa alti parlamentari, astazi. Ca sa caracterizam ce au fost in stare sa faca acesti oameni, dorim sa spunem, ca "CIOCOISM" e putin spus... Tăcerea completa a lui Iohannis și a lui Ciolos de astazi, ambii direct raspunzatori, primul ca factor de mediere care nu si-a facut treaba, iar al doilea ca factor de decizie dat disparut, tacere insotita de bâlbâiala parlamentului și a guvernului - care si-au trimis mingea de la unii la alții ca niște adevărați băieți de mingi în așteptarea intrării vedetelor pe teren, toate acestea ne arata ca interesele din jurul Noi Legi a Vânătorii sunt mai mari decât cele ale "haitasilor" Florin Iordache și Kellemen Attila. Și pentru ca suntem siguri ca se pot găsi terenuri de Vânătoare departe de Turmele de oi, atât pentru Mugur Isarescu cât și pentru întreaga conducere a Asociației Vânătorilor și Pescarilor din Romania, rezulta logic ca interesele de agrement și de afaceri din Spatele Noii Legi a Vânătorii sunt mult mai mari decât lasă să se întrevadă numele care au ieșit la iveala pana acum.
AFACEREA VâNăTORII
16 Dec 2015

e una care are loc la scara națională iar beneficiarii ei din tara si din strainatate au fost foarte bine identificați de către Ciobani: Nu-i pasa nimanui decat noua ca in an de seceta, oile noastre vor muri infometate inchise de vanatori printr-o lege aberanta in saivane atatea luni ca sa poata "vana sportiv " fara martori ,braconierii ,strainii si parlamentarii. Oile si cainii nostrii nu sunt de vina, ci etica vanatoreasca , armele tot mai performante din ultimii ani si lacomia de a aduce cat mai multi straini care sa ne omoare animalele din padurile tarii noastre, culmea in conditiile in care oferta de vanat al fondurilor de vanatoare depaseste cererea de pe piata. Pe terenurile noastre inclusiv proprietate privata noi nu mai avem dreptul sa ne pastem animalele aproape o jumatate de an, ca sa poata vana nestingheriti vanatorii. Cainii nostrii simboluri nationale maltratati la fiecare pas pe care-l fac de jujeiele obligatorii ,mor aparandu-ne animalele de fiare sau impuscati de vanatori.
IATA EXPUNEREA
16 Dec 2015

de Motive a Initiatorilor Din Expunerea de Motive a Initiatorilor Legii "Plecand de la aceasta constatare ingrijoratoare si de la nemultumirea maselor de vanatori in continua crestere, se simte nevoia revederii unor prevederi ale legii in vigoare si/sau a completarii acestora dupa caz, asa incat dezideratul conservarii efectivelor speciilor cinegetice, la nivelul efectivelor optime sa fie asigurat". sursa: cdep.ro
CORINA DRAGU
16 Dec 2015

Eu va propun sa-i impuscam pe ei! Picior de parlamentar sa nu mai ramaie. Sau sa le reducem nr la cel mult 2 de stana (judet)... Nemernicii! Si cand te gandesti ca fac tot ce le trece prin cap pe banii nostri!
COMISII DE SPRIJIN
16 Dec 2015

ale consiliului AGVPS Notă: Nucleul celor 8 comisii de sprijin ale Consiliului AGVPS, coordonate de către un membru al acestui Consiliu, se vor completa pe parcurs cu propunerile nominale ale asociaţiilor afiliate, care sunt interesate şi optează să delege reprezentanţi în aceste comisii. Comisiile rămân aşadar deschise participării oricărui delegat al asociaţiilor afiliate, care are ceva de susţinut în legătură cu problemele abordate de aceste comisii. Convocările şi ordinea de zi a reuniunilor ce vor urma vor fi afişate pe site-ul agvps.ro, la secţiunea INFORMĂRI CURENTE, şi vor fi transmise, în timp util, tuturor asociaţiilor afiliate. Ne exprimăm convingerea că acest mod deschis de lucru va fi mai antrenant şi eficient decât în trecut !
COMISIA DE STRATEGIE
16 Dec 2015

1. Acad. dr. Mugur Constantin Isărescu coordonator, 2. Acad. dr. Atilla Kelemen membru, 3. Ing. jr. Florin Iordache membru, 4. Dr. ing. Neculai Şelaru membru, 5. Ec. Teodor Bentu membru, 6. Ing. Gheorghe Iaciu membru, 7. Ing. Eusebiu Martiniuc membru, 8. Dr. Adrian Duţă membru, 9. Ing. Gheorghe Dumitriu membru, 10. Ec. Aurel Vladoiu membru, 11. Ing. Ion Antonescu membru.
COMISIA DE PROMOVARE
16 Dec 2015

A IMAGINII AGVPS: 1. Acad. dr. Atilla Kelemen coordonator, 2. Dr. ing. Neculai Şelaru membru, 3. Ing. jr. Florin Iordache membru, 4. Ec. Teodor Bentu membru, 5. Ing. Alin Manu membru, 6. Ing. Ion Antonescu membru, 7. Ing. Traian Oprea membru.
COMISIA ŞTIINŢIFICĂ:
16 Dec 2015

1. Dr. ing. Neculai Şelaru coordonator, 2. Acad. dr. Atilla Kelemen membru, 3. Dr. ing. Nicolae Goicea membru, 4. Ing. Eusebiu Martiniuc membru, 5. Ing. Laurenţiu Radu membru, 6. Dr. ing. Vladimir Talpeş membru, 7. Dr. ing. Dorel Lazu membru, 8. Dr. Mitică Georgescu membru,9. Dr. Cătălin Rang membru, 10. Dr: Matei Tălpeanu membru, 11. Dr. Sorin Geacu membru.
COMISIA JURIDICĂ:
16 Dec 2015

1. Ing. Jr. Florin Iordache coordonator, 2. Jr. Adrian Datcu membru, 3. Jr. Valentin Jerca membru, 4. Jr. Mihai Bădulescu membru, 5. Ing. jr. Marius Grosu membru, 6. Jr. Veronel Rădulescu membru.
COMISIA ECONOMICĂ:
16 Dec 2015

1. Ing. Gheorghe Iaciu coordonator, 2. Ec. George Ivanovici membru, 3. Ec. Aurică Stoica membru, 4. Ec. Margareta Călinoiu membru, 5. Ec. Marina Leotică membru, 6. Ing. Gabriel Surdu membru.
COMISIA DE PESCUIT
16 Dec 2015

SPORTIV ŞI COMPETIŢII: 1. Ec. Teodor Bentu coordonator, 2. Arh. Mugurel Ionescu membru, 3. Ing. Bogdan Vasilescu – subcomisia de muscă artificială, 4. Benzar Zoltan – subcomisia de pescuit staţionar seniori, 5. Veronica Ispas – subcomisia de pescuit staţionar senioare, 6. Ion Poiană – subcomisia de pescuit staţionar tineret, 7. Gheorghe Dinu – subcomisia de spinning.
COMISIA DE CHINOLOGIE
16 Dec 2015

1. Dr. Adrian Duţă coordonator, 2. Acad. dr. Atilla Kelemen membru, 3. Dr. ing. Vladimir Talpeş membru, 4. Ing. ec. Dorin Calciu membru, 5. Ing. Laurenţiu Radu membru, 6. Ing. Pompiliu Varga membru, 7. Ing. Florică Stan membru.
TIRIAC ?
16 Dec 2015

Dar de ce nimeni nu interzice uciderea de mistreti din cadrul vanatorii de mistreti a lui Tiriac ??!! De ce se admite si se tolereaza macelul de la Balc ? Cine sunt participantii ?
ALEX ALEXANDRU
16 Dec 2015

pacat...o rusine...o.mizerie de.corupti care distrug tara si obiceiurile stramosesti
ADRY
17 Dec 2015

Chiar asta este problema romaniei . Cati caini acolo cati dincolo. Ocupativa si voi de treburi mai serioase :))))
ANONIM
24 Dec 2015

UNCHIUL BERCEA ESTE ORIGINAR DIN BIRSANA MARAMURES
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz