2019-12-08 17:21

De ce e BINE să primești COLINDĂTORI înainte de Crăciun

 |  20:45
De ce e BINE să primești COLINDĂTORI înainte de Crăciun

Colindătorii vin cu urări de bine pentru anul ce urmează. Mersul cu Steaua, Vifleimul, colindele sunt obiceiuri păstrate din străbuni, caracteristice Crăciunului, în întreaga lume. Și se spune că e bine să primești colindătorii, căci îți aduc noroc, scrie libertateapentrufemei.ro.

E vremea șezătorilor și a cântărilor dedicate minunatului eveniment ce va să vină în curând. Obiceiul colindelor vine din vremuri străvechi. Deși considerate cântece tradiționale românești, doar o parte a colindelor ne aparțin în totalitate. Și asta pentru că ritualul colindatului vine din epoca precreștină, când romanii celebrau „calendele”, sărbătorile păgâne dedicate venirii Anului Nou, Nașterii Soarelui. Erau șase zile în care colindătorii mergeau din casă-n casă, pentru a da vestea cea mare.

Pe la noi, însă, s-a păstrat tradiția ca, odată cu Lăsata Secului la Postul Crăciunului, să înceapă și sezonul șezătorilor. Întâlnirile menite să aducă spor la treburi erau și distractive. Iar acestea deveneau un bun prilej pentru a repeta colindele și urăturile. Dat fiind caracterul serios al perioadei de post, cântecele erau în cea mai mare parte religioase, urmând ca glumele și colindele vesele să fie păstrate pentru noaptea din Ajunul Crăciunului.

Bătrânii spun că, în seara de Ajun, s-ar deschide larg cerurile şi glasurile cristaline ale îngerilor pot fi auzite, dar numai de către credincioșii vrednici, plini de evlavie, până la primul cântat al cocoșilor. De aceea, oamenii tămâiază casele în această noapte, ca să alunge grijile și pagubele. Și primesc copiii care vin să colinde, căci aceștia sunt considerați aducători de noroc și fericire. 


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2018-12-23Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray