2020-02-21 21:18

Descoperire inedită: coada unui dinozaur a fost găsită într-un chihlimbar

 |  17:22
Descoperire inedită: coada unui dinozaur a fost găsită într-un chihlimbar

O parte din coada unui dinozaur, veche de 99 de milioane de ani, cu os, țesut moale și pene a fost descoperită în chihlimbar. Este o descoperire fără precedent, care poate spune multe despre evoluția și structura penajului acestor animale dispărute, relatează AFP, citată de Agerpres.

"Această parte a cozii care provine de la un animal tânăr prezintă opt vertebre, înconjurate de pene în stare bună, cu detalii microscopice", explică Ryan McKellar, de la Muzeul Regal din Saskatchewan (centrul Canadei), unul dintre oamenii de știință care au participat la această descoperire publicată joi în revista Current Biology.

"Putem fi siguri că este un dinozaur, deoarece vertebrele nu sunt sudate pe o crupă, așa cum este cazul la păsările moderne sau la strămoșii lor", a precizat el.

"Din contră, coada este lungă și suplă, cu pene repartizate pe fiecare parte, ceea ce înseamnă că este vorba de un dinozaur, nu de o pasăre preistorică", a subliniat paleontologul.

Chiar dacă toată coada a fost acoperită cu acest tip de pene, dinozaurul nu a putut, probabil, să zboare, a precizat el. Un astfel de penaj a avut, probabil, alte funcții, cum ar fi cel de atragere a partenerilor sau de reglare termică, sugerează cercetătorul.

Pene care datează din epoca dinozaurilor au mai fost descoperite deja în chihlimbar, însă este pentru prima dată când poate fi stabilită în mod clar o legătură între o parte dintr-un penaj bine conservat și un dinozaur, precizează și paleontologul Linda Xing, de la Universitatea de Geofizică din China, autoarea principală a descoperirii.

Acest lucru permite cercetătorilor să înțeleagă mai bine evoluția și structura penajului acestor animale preistorice dispărute în urmă cu 62 de milioane de ani, argumentează ea.

De fapt, aceasta bucată de rășină semi-translucidă, de mărimea și forma unei caise uscate, captează unul dintre primele momente ale despărțirii penajului păsărilor de cel al dinozaurilor, punctează cercetătorii, care au folosit un scanner și un microscop pentru a studia fragmentul în cele mai mici detalii.

Ei au dedus că penele aveau culoarea maro închis în partea de sus și albă dedesubt.

Bucățile de pene din apropierea marginii chihlimbarului au permis efectuarea de analize ale stratului exterior al țesuturilor moi din jurul osului. Cercetătorii au detectat urme de fier și un reziduu de sânge prins în rășină.

Bucata a fost descoperită într-o piață de chihlimbar din Myanmar, în 2015, de către Linda Xing, notează AFP, amintind că în filmul de science-fiction "Jurassic Park", oamenii de știință pot fi văzuți clonând dinozauri pornind de la ADN-ul descoperit într-o bucată de chihlimbar.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2016-12-12Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiriPUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine