2020-05-31 19:58

Descoperire cutremurătoare: Universul exista dinaintea Big Bangului

 |  17:14
Descoperire cutremurătoare: Universul exista dinaintea Big Bangului

Actuala convenţie cosmologică atestă ideea căuniversul a început cu 13,7 miliarde de ani în urmă, odată cu Big Bangul. Darun fizician legendar susţine că ar fi descoperit prima dovadă a unui cosmosciclic şi etern.

Conform modelului Big Bang, tot ceea ce alcătuieşte acumUniversul a fost cândva concentrat într-un singur punct de o densitate aproapeinfinită. Înainte ca această singularitate să explodeze şi universul să înceapă,nu exista absolut nimic (este aproape paradoxală ideea de pre-Big Bang, avândîn vedere că timpul însuşi se poate să nu fi existat încă). În modelulacceptat, Universul a început cu Big Bangul, a suferit o inflamare/exploziecosmică într-o singură fracţiune de secundă şi apoi şi-a stabilizat un ritm deexpansiune gradual, proces încă în desfăşurare; iar totul tinde probabil la uncosmos infinit şi diform.

Sir Roger Penrose, unul dintre cei mai renumiţi oameni deştiinţă ai ultimilor 50 de ani, pune la îndoială această teorie. El indicăposibilitatea ca Universul să se fi născut într-o scăzută stare de entropie,însemnând că un grad foarte ridicat de ordine a existat iniţial, reprezentând,posibil, chiar materia complexă ce a intrat în componenţa tuturor celor ce ne înconjoară.Obiecţia fizicianului este aceea că modelul Big Bang nu poate explica motivulexistenţei unei stări foarte scăzute de entropie şi tot el crede că posedă un răspuns- acela că universul nostru este doar unul din multele într-un lanţ ciclic, încare fiecare Big Bang dă naştere unui nou univers, în locul celui precedent.

Penrose susţine că încheierea fiecărui univers implică orevenire la o entropie scăzută. Acest lucru se întâmplă deoarece găurile negruabsorb toate materia, energia şi informaţia pe care le întâlnesc, ceea ceconduce la dispariţia entropiei din Univers (unde se duce aceasta este o cutotul altă problemă). Expansiunea continuă a Universului într-un eventual nimicuriaş, golit de conţinut, cauzează în cele din urmă chiar evaporarea găurilornegre, ceea ce aduce Universul, din nou, într-o stare de perfectă ordine, gatasă se contracte într-o nouă singularitate şi să declanşeze un nou Big Bang.

Până aici, numai teorie. Şi totuşi, susţine Penrose,există mai mult de-atât, deoarece cercetătorul ar fi descoperit dovezi care îisprijină ideile. Este vorba despre fundalul constituit din microunde cosmice,radiaţii de microunde care străbat universul şi despre care se credea că s-auformat la 300.000 de ani după Big Bang, oferind date despre cum era universulîn acele vremuri îndepărtate. Penrose şi colegul său Vahe Gurzadyan audescoperit cercuri concentrice clare în aceste date, care sugerează că regiuniale radiaţiei au arii de temperaturi mult mai mici decât în altă parte.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638949-03-27Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine