2020-07-11 11:23

Dicţionarul de limfom: tot ce trebuie să şti despre cancerul sistemului limfatic

 |  21:01
Dicţionarul de limfom: tot ce trebuie să şti despre cancerul sistemului limfatic

Valentina Grigore

În apropierea Zilei Internaţionale a Limfomului, care se sărbătoreşte în fiecare an pe data de 15 septembrie, asociaţia bolnavilor cu această boală a lansat un ghid practic care vine în ajutorul persoanelor diagnosticate, ale rudelor şi apropiaţilor acestora. „Dicţionarul de limfom” realizat sub auspiciile dnei. prof. dr. Anca Lupu, preşedintele Societăţii Române de Hematologie şi dr. Radu Niculescu, preşedintele Asociaţiei Bolnavilor cu Limfoame - îşi propune să devină un mijloc important de informare în lupta cu această boală dificilă, pentru pacienţii cu limfom, rudele şi prietenii lor. De asemenea, Dicţionarul de limfom este şi o sursă de informare pentru marele public, în încercarea de a detalia implicaţiile acestei forme de cancer, extrem de puţin cunoscută, dar foarte agresivă.

În lume există peste un milion de persoane care suferă de limfom. Aproximativ 360.000 de cazuri noi de limfoame sunt diagnosticate anual.  Limfomul este o formă de cancer care afectează sistemul limfatic, care face parte din mecanismul natural de apărare al organismului. Potrivit prof. dr. Anca Roxana Lupu, printre simptomele care ar trebui să ne îngrijoreze sunt starea de oboseală cronică, infecţiile repetate, scăderea în greutate şi inflamarea unuia sau mai multor ganglioni. Ea atrage atenţia că boala poate trece neobservată din cauza simptomelor nespecifice precum febră, transpiraţii nocturne sau dificultăţi de respiraţie, de aceea educaţia pacienţilor este esenţială.

Limfomul non-Hodgkin (LNH) reprezintă cea mai răspândită formă a cancerului limfatic (90% din cazuri). „Celulele albe din sânge se înmulţesc necontrolat, se acumulează în structurile sistemului limfatic şi formează tumori, cunoscute sub numele de limfoame. Aceste tumori pot apărea aproape oriunde, deoarece sistemul limfatic traversează întreg organismul. Cel mai frecvent apar în ficat sau splină”, explică prof. dr. Anca Lupu. Limfomul non-Hodgkin poate fi de două tipuri: agresiv şi indolent.

Limfomul agresiv

Este o formă de limfom cu evoluţie rapidă. Boala răspunde de obicei bine la tratament şi adesea se obţine remisia completă. Dacă însă acest lucru nu este posibil, tratamentul are ca scop îmbunătăţirea calităţii vieţii prin controlul simptomelor, ceea ce poartă denumirea de îngrijire paliativă. Limfomul non-Hodgkin agresiv necesită tratament imediat, în caz contrat pacientul având o speranţă de viaţă între 6 luni şi 2 ani.

Tratamentul pentru LNH agresiv de care suferiţi va consta probabil în imunoterapie (reprezentată de anticorpi monoclonali) şi chimioterapie. Alteori se foloseşte şi radioterapia în asociere cu alte tratamente. Există numeroase opţiuni de tratament disponibile pentru limfomul non-Hodgkin (LNH) agresiv. Tratamentul va fi ales special pentru dumneavoastră de echipa de îngrijire medicală şi va depinde de: tipul sau gradul LNH de care suferiţi, stadiul LNH, starea de sănătate şi circumstanţele dumneavoastră individuale, dorinţele şi necesităţile dumneavoastră personale.

Tratamentul obişnuit pentru pacienţii diagnosticaţi cu LNH agresiv este reprezentat de câteva cicluri de chimioterapie combinată, în care se administrează mai mulţi agenţi chimioterapici, de obicei împreună cu un corticosteroid, precum prednisolon (de exemplu combinaţia CHOP). Pacienţii diagnosticaţi cu LNH agresiv în stadiu avansat (stadiul III sau IV) pot primi un ciclu mai lung de chimioterapie decât cei cu stadiu incipient.

În multe ţări, terapia standard constă în asocierea dintre anticorpi monoclonali şi chimioterapie. Anticorpul monoclonal creşte eficienţa tratamentului având puţine efecte adverse suplimentare. Imunoterapia poate fi asociată chimioterapiei în toate stadiile LNH agresiv.

Radioterapia este administrată uneori după chimioterapie. Cele două tipuri de tratament sunt uneori administrate simultan, deşi rar. Radioterapia ţinteşte specific zonele afectate şi ganglionii limfatici.

Limfomul indolent

 

Este o formă de limfom cu evoluţie lentă. Are o probabilitate de vindecare mai mică, dar în majoritatea timpului persoana afectată se poate bucura de perioade lungi în care nu vor apărea simptome ale bolii ori acestea vor fi foarte puţine. Cu ajutorul tratamentului şi suportului adecvat din partea echipei medicale, pacientul poate avea o viaţă relativ normală timp îndelungat.

În acest timp, calitatea vieţii poate fi foarte bună/satisfăcătoare şi doar câteva schimbări minore îl despart de o viaţă normală. Totuşi, remisiunea poate fi urmată de perioade în care simptomele revin, şi aceste perioade sunt numite „recăderi”. De aceea, limfomul non-Hodgkin indolent necesită cel mai adesea tratament pe termen lung. În caz de limfom non-Hodgkin indolent, răspândirea mai lentă în organism a celulelor canceroase determină o speranţă de viaţă mai mare, cei afectaţi putând trăi 10 ani cu această afecţiune.

Stil de viaţă

 

Totuşi, bolnavii diagnosticaţi cu limfomul indolent vor cunoaşte modificări ale stilului de viaţă. Este important să acordaţi atenţia cuvenită organismului dumneavoastra şi să nu vă suprasolicitaţi. Cum vă veţi simţi în această perioadă de remisiune şi câte simptome veţi avea depinde de circumstanţele dumneavoastră individuale. Unor persoane le ia mai mult timp să se recupereze în urma tratamentului decât altora. Totuşi, dacă este posibil, începeţi să vă gândiţi la reluarea activităţilor normale. Vă puteţi întoarce la serviciu. Astfel veţi rămâne activi şi veţi uita de perioada de tratament. Nu vă îngrijoraţi dacă nu vă simţiţi suficient de puternici pentru a face acest pas. O alimentaţie sănătoasă, nivelul adecvat de exerciţii fizice şi de odihnă sunt foarte importante.

Este foarte important însă să consumaţi suficiente lichide. Vă poate fi mai uşor să beţi cantităţi mici de lichide pe durata zilei. Apa şi sucurile de fructe sunt opţiuni mai indicate decât ceaiul şi cafeaua, care nu au capacitatea de a menţine gradul de hidratare necesar organismului. Ca şi în cazul lichidelor, este adesea mai uşor să consumaţi cantităţi mici de alimente la intervale dese în loc să încercaţi să luaţi trei mese consistente pe zi. Mulţi pacienţi preferă să evite alimentele grase  sau pe cele cu miros puternic, să consume alimente reci, cum ar fi salatele, sau alimente care au fost lăsate să se răcească puţin în cazul în care mirosul îi deranjează, evită să gătească - dacă este posibil, rugaţi pe altcineva să gătească, iar dacă nu există această posibilitate, pregătiţi mese cu alimente reci, cum ar fi salatele, care sunt mai puţin mirositoare decât cele gătite prin tratament termic.

Semne frecvente ale limfomului non-Hodgkin

• Umflături nedureroase frecvent situate la nivelul gâtului, al axilei sau în zona inghinală.

• Febră persistentă sau recurentă, a cărei cauză nu poate fi explicată.

• Transpiraţii nocturne abundente.

• Scădere în greutate sau oboseală.

• Mâncărimi persistente pe toată suprafaţa corpului.

• Respiraţie îngreunată sau tuse.

8 lucruri de ştiut

1-         Celulele albe ale sângelui sunt cunsocute sub denumirea de limfocite.

2-         Tratamentul şi rezultatele depind de timpul de limfom non- Hodgkin de care suferiţi.

3-         Limfomul non- Hodgkin este adesea denumit LNH.

4-         LNH este o formă de cancer care afectează celulele albe ale sângelui.

5-         Există două tiprui importante de LNH: indolent şi agresiv.

6-         Există tratamente pentru toate tipurile de LNH.

7-         Dacă nu eşti sigur de ce tip de limfom suferi, consultă medicul şi citeşte informaţiile de pe site-urile specializate, precum www.viataculimfom.ro.

8-         Nu eşti singur. Medicii, asociaţiile de pacienţi şi sfaturile aflate pe site-uri de profil te pot ajuta.

Statistici

Conform unui raport publicat în anul 2009, în perioada 1990-2008 şi-au pierdut viaţa din cauza inundaţiilor, furtunilor, alunecărilor de teren, temperaturilor extreme şi incendiilor de pădure aproximativ 34.000 de persoane. Din păcate, limfomul non-Hodgkin a ucis numai în anul 2008 peste 100.000 de persoane.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2013-09-11Parerea ta...

MIHAELA
24 Mar 2016

eronat . " sa sti" corect : "sa stii"
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz