2020-03-30 17:17

Dispariţia lui Băsescu, o strategie de imagine

 |  19:00
Dispariţia lui Băsescu, o strategie de imagine

Preşedintele Traian Băsescu a dispărut, ovreme, din prim-plan, mai mulţi analişti întrebându-se de ce nu a mai ieşit lainundaţii, ca în 2005 şi 2006, şi de ce a renunţat la orice apariţie în mass-media.Lectorul univ. Antonio Momoc, expert încomunicare politică la Universitatea Bucureşti, susţine că „dispariţia” preşedintelui este logică, fiind recomandată în politicădistanţarea liderilor de evenimente cu conotaţii negative pe care nu le potinfluenţa. Pe termen scurt însă, specialiştii în imagine spun că preşedinteleva căuta să abată atenţia de la criza econoimică şi socilă, detonând bombe depresă.

-Traian Băsescu s-a remarcat prin frecvente deplasări în zonele inundate, înanii precedenţi. De ce nu a mai iesit preşedintele în public în ultimele săptămâni?

-Observăm că, spre deosebire de primul mandat, când coabita cu unprim-minstru liberal, preşedintele nu mai iese pe teren să îi arate premieruluicum trebuie făcută treaba. Pe de altă parte, nici nu este momentul pentru preşedintesă se asocieze cu inundaţiile, cu catastrofa, cu necazurile oamenilor, mai alescă soluţiile financiare şi asistenţa materială din partea statului suntfirave. Din acest joc media, cel care poate profita este prim-ministrulBoc şi o parte dintre membrii PDL: Boc pozează în politicianul preocupat desoarta femeilor simple care îi leşină în braţe la inundaţii; profită şi alţiminiştri - Blaga e reinventat ca ministrul hotărât, Flutur îşi reîncalţăvechile cizme, Guvernul pare pus pe treabă. Aflat în criză de imagine, PDL arenevoie să îşi reconsolideze încrederea socială şi se vede obligat să-ireinventeze pe aceiaşi politicieni sau pe noii lideri salvatori în interiorulPDL.

-Ceexplică prăbuşirea în sondaje a popularităţii preşedintelui?

-Înfrângerile suferite în ultimele zile, anularea la CC a tăierii pensiilor,decizia de a majora TVA cu efecte directe asupra creşterii euro şi a slăbiriileului, noile impozite anunţate de Ministerul Finanţelor (pe dobânda bancară,pe dda etc.) care lovesc în electoratul de drepta al PDL, inundaţiile şi ploaiacare au condus la moartea a 22 de oameni, ţara în ansamblul său aratăîngrijorător, ca să nu spunem catastrofal. Imaginea pe care a cultivat-oTraian Băsescu, în primul mandat, a fost aceea a liderului paternalist, aomului providenţial care ajută omul din popor împotriva îmbogăţiţilor şicorupţilor din politică. Băsescu era “haiducul” care lua de la bogaţi şi ofereasăracilor. Această imagine a intrat în contradicţie crasă cu imagineareformatorului dur care loveşte în populaţie, în categoriile cele mai vulnerabile,cel care ia de la săraci şi care nu se poate atinge de bogaţii propriuluipartid, care impune tăieri de salarii şi de pensii drept soluţie la ieşirea dincriză. Dacă ţi-ai îndreptat forţa împotriva celor mai slabi e dificil acum sămai fii paternalist. Soluţia este să minimalizezi pierderile, pentru că oameniiobişnuiţi nu au o preocupare din faptul că preşedintele nu mai apare latelevizor.

Când s-a pronunţat divorţul dintre public şi preşedinte?

Preşedintele a făcut o greşeală de comunicare, pozând în liderferm, care salvează ţara, dar de fapt îi sacrifică pe cei mai mulţi dintre români.Divorţul dintre Băsescu şi popor vine din ziua în care pensionarii au ieşit laCotroceni şi au încercat să rupă cordonul jandarmilor… ruptura s-a adâncit prinprotestele şi ieşirile pensionarilor în ţară în faţa prefecturilor şi asediilor PDL. Cei mai slabi, cărora preşedintele le promitea că vor trăi bine,erau primii care trebuiau sacrificaţi pe altarul economiei de piaţă.

Cum ar putea recupera Traian Băsescu, lacapitolul imagine?

Regula în comunicarea politică este să controlezi, să influenţezi, orisă schimbi agenda publică. Temele zilei în media trebuie să te privească petine atât timp cât ştirile sunt pozitive. Altfel trebuie distrasă atenţiapresei şi a publicului lor de la porbleme care te pot identifica drept vinovatsau cel mult responsabil. Schimbândcentrul de greutate al atenţiei opiniei publice: mai întâi prin consilieri şi apoianunţarea unor teme proprii. Prin detonarea unor “bombe”, care să declanşezediscuţii şi dezbateri aprinse, astfel încât să abată atenţia de la problemeleamintite mai sus. Un exemplu de acest gen este strategia de apărare naţionalapotrivit căreia presa e una dintre “vulnerabilităţile” statului. Mă aştept, înzilele şi în săptămânile care vin, la câteva iniţiative de comunicare, dar şide acţiune, emanate de la Cotroceni.

-Care arfi măsurile posibile de luat pe termen lung?

Legătura cu poporul mai poate fi refăcută şi prin sacrificareapremierului. Este o strategie mai riscantă din partea preşedintelui, cuconsecinţe politice mult mai greu de controlat. Din acest motiv este amânată(nu doar din cauza mult invocatului acord cu FMI). Probabil că preşedintele vaieşi undeva spre sfârşitul iernii şi va arăta că acest Guvern nu este o soluţiepentru ieşirea din criză.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638935-11-12Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE


PUBLICITATE


Conferinta-BusinessSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine