2019-10-16 06:04

Documentarul «Autobiografia lui Nicolae Ceauşescu» - la Festivalul de Film Berlin Babylon 14

 |  17:04
Documentarul «Autobiografia lui Nicolae Ceauşescu» - la Festivalul de Film Berlin Babylon 14

Documentarul "Autobiografia lui NicolaeCeauşescu", de Andrei Ujică, va fi prezentat la Festivalul Internaţionalde Film "Berlin Babylon 14 - Around the World in 14 Films", care sedesfăşoară între 26 noiembrie şi 4 decembrie, informează Institutul CulturalRomân din capitala germană.

Filmul semnat de Andrei Ujică a avut premierade gală joi seară, la Sala Palatului din Capitală. Printre cei prezenţi laeveniment s-au numărat Emil Constantinescu, Nae Caranfil, Mircea Dinescu şiRadu Muntean.

Pelicula "Autobiografia lui NicolaeCeauşescu" a avut premiera mondială la Festivalul de Film la Cannes şi afost prezentată, în această toamnă, la festivalurile de film de la Toronto, SanSebastian, New York, Vancouver şi Londra.

În septembrie, filmul despre mărirea şidecăderea dictatorului român a fost unul dintre cele opt titluri din selecţiade câteva sute a Festivalului Internaţional de Film de la Toronto care auprimit punctajul maxim din partea celor 33 de critici străini reuniţi depublicaţia online IndieWIRE.

Conceput ca un eseu, fără voice-over saucomentarii din off, din peste 1.000 de ore de imagini de la Arhiva Naţională deFilme şi Televiziunea Română, filmul acoperă 25 de ani din viaţa lui NicolaeCeauşescu.

Începând de vineri, filmul va fi proiectat înBucureşti la Hollywood Multiplex, AFI Cotroceni, Cinema Studio şi NoulCinematograf al Regizorului Român. În ţară, va fi proiectat la Cinema Studiodin Timişoara şi Cinema Victoria din Cluj.

Filmul "Autobiografia lui NicolaeCeauşescu" a fost realizat de Icon Production, în asociere cu TeleviziuneaRomână, cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei şi cu participareaThe Media Partnership, Fundaţia Arte Vizuale şi HFG / ZKM Filminstitut. Filmuleste distribuit în România de Voodoo Films.

Andrei Ujică, născut în 1951, la Timişoara,este scriitor, regizor de film şi profesor. El trăieşte din 1981 în Germania. Astudiat literatura la Timişoara, la Bucureşti şi apoi la Heidelberg. În anii'70, Ujică a colaborat cu Şerban Foarţă la compunerea versurilor pentruformaţia Phoenix. În 1990 îşi începe primul proiect cinematografic,"Videograme dintr-o Revoluţie", în colaborare cu Harun Farocki.Filmul, a cărui premieră a avut loc în 1992, a devenit un punct de referinţă înceea ce priveşte relaţiile dintre media şi puterea politică în Europasfârşitului de eră comunistă.

Din 2001, Andrei Ujică predă cinematografiala Universitatea Naţională din Karlsruhe, iar din 2002 este director alinstitutului pentru film ZKM. Filmografia sa mai cuprinde documentarul"Rupt de prezent/ Out of the Present" - povestea cosmonautului rusSergei Krikalev, aflat pe staţia spaţială MIR pentru zece luni, timp în care sedestramă Uniunea Sovietică - şi "Cantitate necunoscută/ UnknownQuantity" (2005) - experiment multimedia pornind de la conversaţii întrePaul Virilio, arheolog media şi filosof, şi Svetlana Alexievich, jurnalistărusă.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638946-04-04Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray