2020-02-24 08:31

Doi pensionari şi-au făcut o căsuţă inspirându-se din poveştile fraţilor Grimm

 |  17:25
Doi pensionari şi-au făcut o căsuţă inspirându-se din poveştile fraţilor Grimm

Ce pot face doi pensionari respectabili, care iubescnatura şi au un teren situat lângă aglomeratul Bucureşti? Pot construi o căsuţă,cu materiale ieftine, unele dintre ele refolosite. Ştefania şi Paul Paştea auales să-şi petreacă anii de pensie într-o construcţie unicat, având ca modelcăsuţele întâlnite în cărţile de poveşti ale fraţilor Grimm.

„La început, vecinii ne priveau cam ciudat”Înurmă cu vreo 20 de ani, Ştefania şi Paul au cumpărat, la un preţ scăzut, unteren de 1.000 de metri pătraţi în Otopeni. Pentru că peisajul părea trist s-augândit să-l „decoreze” prin forţe proprii, fără a apela la ajutorul vreunuidesigner. Şi cum de imaginaţie nu duceau lipsă, a ieşit ceva nemaintâlnit şinemaivăzut pe aceste meleaguri: o casă din care te aştepţi să iasă pitici, zâneşi spiriduşi. În locul lor însă apar stăpâniiei, Paul şi Ştefania, bucuroşi de oaspeţi întotdeauna. Strada Câmpului e oulicioară prăfuită, cu gust de deşert, nu departe de cimitirul oraşului. Pestânga şi pe dreapta sunt gospodării obişnuite şi, din loc în loc, vile imenseca nişte cazemate, cu porţi de 4 metri înălţime şi dulăi feroce în poartă.Căsuţa soţilor Paştea, colorată ca o ciupercă, este ruptă de întreg peisajul.Dacă intri în curte, pe sub o boltă de trandafiri sângerii, juri că ai nimeritpe tărâmul basmelor. Casa, care pare alcătuită din turtă dulce, are douăcămăruţe liliputane, împodobite cu farfurii pictate de meşterii populari dinCorund şi Săpânţa, o biserică maramureşeană, o ladă veche de zestre, icoane pesticlă şi mozaic. Un ochi de geam râde... cu perdeluţe. „M-am documentat înainte, am multe cărţi de poveştiale fraţilor Grimm, îmi plăceau de când eram copil, am văzut şi prin deseneleanimate ale lui Walt Disney astfel de case. Am luat un pic de la una, un pic dela alta. La început, vecinii ne priveau cam ciudat. Nu înţelegeau de ce amconstruit o căsuţă aşa de mică şi de drăgălaşă, care nu e nici grădiniţă pentrucopii şi nici părculeţ. Apoi s-au obişnuit”, spune domnul Paştea. Camera păpuşilor aresteluţe pe tavan

Cinemăsoară peste 1,70 m nu poate intra fără să-şi aplece capul. Înăuntru e răcoarevara şi, când soarele arde totul, iar cerul frige deasupra, e cel mai nimeritsă te ascunzi acolo. Cearceafurile, albe-albe, miros a somn adânc, a lemn uscatşi a busuioc proaspăt rupt. Două paturi, despărţite la mijloc de un mic cuptorţărănesc, te cheamă să te întinzi puţin. În grădină se află bucătăria dinpovestea Albei-ca-Zăpada şi a celor şapte pitici, numai că în loc de şaptescăunele există doar două, aşezate frumos la o măsuţă de jucărie. Dormitorulcopiilor este pictat în roz, cu steluţe pe tavan şi pare, mai degrabă, o camerăpentru păpuşi. Paul Paştea a decorat grădiniţa din faţa casei cu biserici,castele, pitici, ciupercuţe, albinuţe şi buburuze. Toate sunt realizate înminiatură, chiar de el. Lângă bolta de viţă-de-vie pensionarul a construit uncuptor, unde familia întocmeşte un grătar straşnic, în special în weekend, cândcei doi gospodari sunt vizitaţi de fiica lor şi de soţul acesteia.

Grădina cu fructe şilegume ecologice

Aerule dulceag, miroase peste tot a frunze de nuc şi a gărgăriţă. Grădina? O gură de Rai!Delir vegetal. O boltă cu viţă-de-vie, cireşi şi piersici, ardei, ceapă, mărar,cimbru, roşii, căpşuni, trandafiri şi crini, clătinându-şi graţioşi petalele înbătaia vântului. Toamna, domnul Paştea face vin din strugurii lui aurii. Efoarte mândru de rezultat, mai ales că băutura este 100% naturală. „Adică BIO!Nu te doare burta de le el şi nici n-ai dureri de cap. Primăvara ies căpşunile.Nu folosesc insecticide, totul este natural. Avem şi legume, dar şi multeflori. Cu bani puţini am făcut ceea ce vedeţi, iar seminţele tot noi le-am pus,rămase de la legumele cumpărate din piaţă.” Între timp, apare şi soţia domnuluiPaştea, în mâini cu un castron de castraveţi, acum rupţi din grădină. Seamănăcu zâna toamnei: ochi ca panseluţa, bronzată şi veselă. Pofta de viaţă i seciteşte pe chip şi pare mult mai tânără decât este: „Nicăieri nu am găsit atâtalinişte, atâta pace, ca aici, între flori, departe de tot ce e rău şi urât înlume, departe de vacarm, mărturiseşte Ştefania. Viaţa noastră este într-adevărca o poveste acum, mai ales datorită acestei căsuţe. Nu avem nici telefon şichiar şi o oră petrecută aici are efect terapeutic. Am muncit mult la ea, pentru că am vrut săfie cu totul deosebită, să nu mai există o alta la fel. Seara e minunat. Se auddoar greierii cântând. Pe oricine întrebi în Otopeni unde e căsuţa din poveşti,îţi va da adresa noastră.”


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638942-08-24

Mai multe imagini:
Doi pensionari şi-au făcut o căsuţă inspirându-se din poveştile fraţilor Grimm
zoom
Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine