2020-06-02 02:48

Dr. Masri Hassan, Romgermed: Polipoza nazală este o afecţiune benignă ce poate apărea pe fond alergic

 |  15:54
Dr. Masri Hassan, Romgermed: Polipoza nazală este o afecţiune benignă ce poate apărea pe fond alergic

Aveţi nasul înfundat, v-aţi pierdut mirosul, vă confruntaţi cu dureri sau strănutaţi destul de des? Sunt câteva dintre simptomele unei afecţiuni benigne ce apare la aproape un milion de români. Dr. Masri Hassan, medic primar ORL-chirurgie cervico-facială, Clinica Romgermed, ne-a oferit toate detaliile legate de manifestările şi tratamentul acestei boli.

Polipoza naso-sinusală este o sinuzită cronică inflamatorie, a cărei cauză nu este cunoscută întotdeauna. Această sinuzită cronică este responsabilă de o degradare edematoasă a mucoasei sinusale ducând la formarea polipilor (tumori benigne). Aceşti polipi se pot dezvolta rapid şi obstruează fosele nazale şi sinusurile.

Simptomatologie

În general, pacienţii se adresează pentru două simptome majore: obstrucţia nazală (nas înfundat) şi pierderea mirosului (anosmie). Aceste simptome pot fi recente sau vechi. Alte motive care determină solicitarea consultaţiei sunt durerile (frontală, orbitară, maxilară), în caz de infecţii asociate, rinoreea (secreţie nazală abundentă) sau strănuturile. În primul rând se vor căuta o alergie cunoscută, un astm bronşic sau o intoleranţă la Aspirină.

Diagnosticul se stabileşte prin fibroscopie nazală. Această investigaţie se efectuează în cadrul consultaţiei şi evidenţiază polipii nazali (care au aspect de boabe de struguri).

Investigaţii complementare

După stabilirea diagnosticului se indică un tratament de primă intenţie şi o serie de investigaţii complementare şi anume:

• computer tomograf (CT) al regiunii rinosinuzale care confirmă diagnosticul şi stabileşte extensia bolii, apreciază răspunsul la terapie şi ghidează o eventuală intervenţie chirurgicală.

• bilanţ hematologic - în funcţie de teren se solicită un consult alergologic.

• un consult pneumologic în caz de astm bronşic asociat.

Factori de risc

Orice boală care întreţine inflamaţia mucoasei nazale sau sinusale reprezintă un factor de risc pentru polipoză. Copiii cu fibroză chistică (cunoscută şi ca mucoviscidoză, o boală în care secreţiile glandelor bronşice sunt foarte vâscoase, greu de eliminat, ce conduce la suprainfecţie bacteriană) şi persoanele cu sinuzită alergică sunt cele mai predispuse la a face polipoză. O boală rară ce afectează vasele mici, numită sindrom Churg Strauss, se însoţeşte de polipoza nazală. Alte persoane ce pot fi afectate de polipoza nazală sunt cele cu astm, rinită alergică sau sinuzită cronică. Alţi factori de risc includ sensibilitatea la Aspirină sau alte antiinflamatoare nesteroidiene, vârsta peste 40 de ani etc.

Forme clinice:

• Polipoza nazală asociată cu astmul bronşic

• Sindromul Fernand Widal

• Polipoza nazală asociată cu mucoviscidoza la copil

• Polipoza nazală unilaterală în cadrul căreia se disting:

- Polipul Killian, polip benign care ia naştere în sinusul maxilar apoi se extinde într-o singură fosă nazală pe care o obstruează complet. Formaţiunea se evidenţiază la CT şi tratamentul este chirurgical;

- Polipul inversat, tumoră benignă care poate degenera în cancer.

- Cancerul de sinus este suspicionat în caz de afectare unilaterală asociată cu dureri şi sângerări. Se efectuează CT completat de RMN şi o biopsie sub anestezie generală.

Evoluţie

Fără tratament, pot apărea complicaţii infecţioase grave

Fără tratament, polipii se extind şi invadează fosele nazale determinând o obstrucţie nazală totală (senzaţie de nas înfundat) foarte invalidantă, cu pierderea definitivă a mirosului. Mai mult, pot apărea complicaţii infecţioase grave excepţionale, precum: afectarea oculară (orbirea) şi cerebrală (abces, meningită) sunt rare, dar posibile. Tratamentul poate fi medicamentos sau chirurgical.

Primul se bazează pe corticoterapie locală pe termen lung şi cure de corticoizi pe cale generală asociate cu antibioterapie în caz de suprainfecţie.

Tratamentul chirurgical este indicat în caz de eşec al tratamentului medical sau în caz de contraindicaţie a corticoterapiei. Se practică sub anestezie generală şi constă în chirurgie endoscopică a sinusurilor. Aceasta permite eliminarea polipilor şi deci rezolvarea obstrucţiei nazale, scăderea frecvenţei infecţiilor şi redobândirea mirosului dacă acesta nu a fost pierdut cu mult timp în urmă. Nu se exclude tratamentul cortizonic local postoperator pentru prevenirea recidivelor.

Fond alergic

Polipoza nazală este o afecţiune benignă frecventă care afectează 4% din populaţia generală. În multe cazuri apare pe fond alergic.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2013-08-21

Mai multe imagini:
Dr. Masri Hassan, Romgermed: Polipoza nazală este o afecţiune benignă ce poate apărea pe fond alergic
zoom
Parerea ta...

KONIG ADRIANA
06 Dec 2013

am 44 de ani,am tot ce e necesar ptr instalarea polipilor acestia in nas,adica sunt alergica la aspirina am un astm persistent,si intr-un cuvant sunt o fabrica de mucozitati uneori infioratoare,am fost operata in 2011,dar se pare ca au recidivat,va rog respectuos sa-mi spuneti unde pot face un control mai amplu bineinteles ajutata de asigurarea medicala,mentionez ca nu am miros si nici gust.
RICA
02 Iul 2014

buna seara am si eu un baiat de 37 ani si are polipnazal de foarte multi ani l-am operat la coltea la prof dtr popescu si dupa o luna i-a aparut iar va rog din tot sufletul sa-mi spuneti si mie daca isi baga propolis in nas scapa de el?si vreau sa va spun ca are si sinuzita frontala si maxilara ce sa fac ?sunt disperata ca acel polip a facut pui multumesc anticipat ptr raspuns
DUMITRTESCU VIOREL
02 Ian 2015

mai intai vroiam sa stiu daca se primesc si raspunsuri pe asest sait. Am o problema cu acest polip recidivat de 3 ori.nu am miros si mai nou ma umflu la fata iar secretile sunt foarte urate ,am un astm bronsic cronic va rag sa ma ajutati cu cateva raspunsuri pt ca am probleme cu vederea , vad alb si ma deranjeaza foarte tare lumina ziua. multumesc mult
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine