2020-07-10 04:14

Edward Snowden, între eroism şi trădare. Este gata autorul Prismgate să se întoarcă în Statele Unite, așa cum declară?

 |  21:01
Edward Snowden, între eroism şi trădare. Este gata autorul Prismgate să se întoarcă în Statele Unite, așa cum declară?

Într-un interviu dat jurnaliștilor de la BBC, Edward Snowden, fostul angajat temporar al Agenției Naționale de Securitate (NSA) americane, a precizat că este de acord să se întoarcă în Statele Unite, chiar cu riscul de a intra la închisoare. De asemenea, el a mai precizat că s-a oferit de mai multe ori să se întoarcă și că până acum nu a primit nici un răspuns din partea autorităților de la Washington.

La doi ani de la cererea lui de azil din Federația Rusă, Edward Snowden este în continuare un personaj controversat. În ochii multor oameni este un trădător, în timp ce alții îl privesc ca pe un erou care a scos la iveală numeroase minciuni ale Guvernului american și nu numai. Însă până la urmă relevant nu este care statut i se potrivește, ci motivele pentru care a ales să ceară azil în Federația Rusă și să facă publice informații clasificate. Relevante mai sunt și consecințele acțiunilor lui și de ce a declarat public că e gata să se-ntoarcă în Statele Unite.

Cine este Edward Snowden

Edward Snowden a ajuns să lucreze în Agenția Națională de Securitate cu un contract pe perioadă determinată, având poziția de administrator de sistem. Astfel, accesul lui la informații clasificate era destul de redus. Tocmai din acest motiv este ciudat că, din acea poziție, a reușit cumva să fure informații la care nu ar fi trebuit să aibă acces sub nici o formă. Adică a trecut practic de mai multe etape de securitate, ajungând până în poziția în care să aibă acces la informații care priveau alți șefi de stat - informații cu un grad înalt de clasificare. Mai mult decât atât, a reușit să fure o parte a acestora timp de trei luni.

Traseul Statele Unite - Federația Rusă

Un alt aspect ciudat este chiar traseul urmat de Edward Snowden din Statele Unite până în Federația Rusă. Din Statele Unite a fugit mai întâi în China, unde autoritățile l-au lăsat să plece în Federația Rusă. Totul în ciuda unei cereri a autorităților americane de a fi reținut. Interesant este că informațiile scurse nu au vizat niciodată Federația Rusă sau Republica Populară Chineză.

Informațiile scurse de Snowden

The „Washington Post“ a publicat estimările făcute de un oficial guvernamental american cu privire la numărul total de documente furate de Snowden. Acestea au ajuns la un total de 1,5 milioane de documente NSA și ale Departamentului de Stat. Inițial fusese vehiculat numărul de 1,77 milioane de documente. Din acestea, Guvernul Statelor Unite crede că aproximativ 200.000 de documente cu grad înalt de clasificare ar fi fost oferite unor jurnaliști americani. Conform ziarului „The Sunday Times“, Edward Snowden ar fi oferit cantități semnificative de informații și Federației Ruse și Chinei. Iar Conform publicației „Bussines Insider“, Snowden ar fi acordat zeci de mii de documente jurnaliștilor întâlniți în Hong Kong, cum ar fi de exemplu ziarului „The South China Morning Post“.

Soarta restului de documente este însă incertă. Conform autorităților americane, restul documentelor sustrase (care ar avea un grad de clasificare mai redus) ar fi fost ascunse de Snowden în locuri încă necunoscute. Pe de altă parte, într-un interviu acordat jurnalistului de la NBC Brian Williams, Edward Snowden a precizat că a distrus toate documentele pe care le avea în posesie înainte de a pleca din Hong Kong spre Moscova. Or, distrugerea documentelor ar implica memorarea a peste un milion de informații de către Snowden, informații fără de care dezvăluirile ulterioare ar fi fost imposibile. Mai mult, distrugerea documentelor este improbabilă întrucât ar invalida însuși obiectivul declarat al fugii lui din Statele Unite.

Unele informații oferite de Snowden prezentau tehnici prin care agenții britanici și americani puteau fi identificați. Alte informații erau legate de sistemele de apărare ale Agenției Naționale de Securitate (NSA), altele erau legate de modul de operare al agenților britanici și americani, de atacuri informatice ale Statelor Unite asupra Republicii Populare Chineze, de posesia și de transmiterea de informații personale ale cetățenilor britanici și germani - inclusiv ale cancelarului Angela Merkel - de NSA. Iar unele informații ofereau detalii despre colaborarea dintre serviciile de informații germane, franceze, spaniole, olandeze, suedeze și britanice pentru înființarea unei rețele de supraveghere a internetului și a telefoanelor. O parte a acestor informații au fost ulterior făcute publice ori de Snowden personal, ori de diferite publicații.

Strategia de publicare a informaţiilor

Strategia prin care aceste informații au fost făcute publice a fost foarte bine pusă la punct. Astfel, ele au fost întotdeauna prezentate în etape, niciodată la pachet. În felul acesta, opiniei publice din Vest - ținta primară vizată de scurgeri - i s-a oferit posibilitatea să reacționeze la fiecare informație în parte. Și de regulă reacțiile au fost negative. Ele au mai fost oferite și în clipe-cheie. La momentul primelor scurgeri, de exemplu, se punea problema unei intervenții americane în Siria, acțiune foarte nepopulară în rândul opiniei publice din Vest. Acum, Snowden se declară dispus să revină în Statele Unite pe fondul intervenției rusești din Siria, poziționând Moscova în situația în care chiar să-i fi acordat lui Snowden opțiunea de a pleca acasă – lucru improbabil. Această posibilitate, asociată cu motivele declarate ale Rusiei pentru a interveni în Siria, pune din nou Moscova în poziția de „apărător al libertății“.

Consecințele scurgerii de informații

Consecințele imediate au fost o scădere drastică a popularității Statelor Unite în rândul propriilor aliați și la o divizare a opiniei publice chiar în rândul Statelor Unite. Au existat și tensiuni la nivel diplomatic, cel puțin la nivel retoric. „The Sunday Times“, invocând informații ale oficialilor Guvernului britanic, a precizat că serviciul de informații britanice MI6 a fost nevoit să-și retragă sau să-și relocheze unii agenți sub acoperire pentru că le fusese compromisă securitatea.

Principalul beneficiar al acestor acțiuni a fost, cu siguranță, Federația Rusă. Și nu doar prin prisma faptului că a avut oportunitatea de a obține informații clasificate despre modul de operare și despre planurile serviciilor de informații vestice. Ci și prin faptul că, primindu-l pe Snowden - care era deja erou în devenire - a avut oportunitatea de a se prezenta ca „protector al libertăților și democrației“.

Când judecăm statutul lui Edward Snowden nu trebuie uitat că majoritatea informațiilor clasificate au fost făcute publice dintr-un stat care tradițional a fost adversar al Statelor Unite - și în general al Vestului. În plus, divulgarea neautorizată de informații clasificate unei părți străine este, prin definiție, un act de trădare. Pe lângă faptul că un act veritabil de patriotism - așa cum pretinde Snowden - ar fi fost prezentarea publică a datelor clasificate chiar din Statele Unite, chiar dacă e o certitudine că ar fi intrat la închisoare (cum s-a întâmplat cu soldatul american Bradley Manning, care în 2010 a copiat mii de documente clasificate în calculatorul personal, documente pe care ulterior le-a transmis celor de la WikiLeaks, fără a părăsi Statele Unite) și chiar și-ar fi pus viața în pericol. El pretinde abia acum că este gata să facă acest lucru. La toate aceste aspecte mai putem adăuga traseul utilizat de Snowden pentru a ajunge în Rusia, cât și strategia utilizată pentru a face informațiile publice.

Dat fiind acest context, oferta lui Edward Snowden de a se întoarce în Statele Unite trebuie privită cu foarte mult scepticism. Consider că se încearcă o martirizare a lui, care să-i ofere o și mai mare credibilitate pentru viitoarele divulgări ale „informațiilor distruse“. Ar putea oricând să se urce într-un avion cu destinația Washington, întrucât autoritățile americane îl vor înapoi pentru a-l condamna pe viață, în conformitate cu prevederile Actului de Spionaj din 1917.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2015-10-12Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz