2020-02-28 12:13

Epidemie de herpes printre scoici, o consecinţă a încălzirii globale

 |  17:52
Epidemie de herpes printre scoici, o consecinţă a încălzirii globale

O testare în laborator efectuată în luna iulie aconfirmat primele cazuri de herpes la scoici apărute vreodată în apele Anglieişi Franţei. Conform Institutul de Cercetare Marină Francez, virusul deja a omorât între 20 şi 100% din totalitatea scoicilor în mai multe locuri dinPacific. Motivul apariţiei herpesului la scoici este încă necunoscut, deşicercetătorii sunt de părere că încălzirea globala a jucat un rol important.

Virusul, numit Ostreid herpesvirus, există numai în stare recesivă până când apele în care se află animalulinfectat depăşesc temperaturade 16 grade Celsius. Conform

Inspectoratului Sănătăţii Piscicole, ţărmurile Anglieiating acestă temperatura în mijlocul verii.

Pornind de la aceasta premisă, directorullaboratorului de genetică şi patologie Ifremer, Tristan Renault, concluzioneazăcă încălzirea globală “ar putea fi un motiv pentru apariţia acestui nou virus”.

Herpesul de tip Ostreid afectează nu numai scoicile,dar şi stridiile, midiile sau alte moluşte.

Herpesul este un virus pe bază de ADN, care poateafecta orice animal, de la vaci la moluşte sau la primate, iar fiecare subspeciede herpes este specializată pe un singur fel de animal. Herpesul întâlnit celmai des la oameni este Herpes simplex, care apare sub forma unor băşici orale saugenitale.

2008 a fost primul an în care o rată crescută amortalităţii a fost detectată în rândul moluştelor infectate de herpes. Virusulatacă în primul rând scoicile tinere, în timpul sezonului de împerechere, cândimunitatea animalelor scade din cauza energiei depuse pentru producereacelulelor sexuale.

“Rata mortalităţii este singurul semn că ceva este înneregulă” adaugă Renault. “Herpesul de scoică nu are nici un simptom vizibil,iar diagnosticul se poate efectua numai prin teste.”

Chiar dacă virusul nu se poate transmite la oameni,totuşi, prezenţa lui aduce îngrijorări industriei piscicole, deoarece scoiciledeja moarte nu pot fi mâncate.

Prima companie care a sesizat prezenţa virusului înapele Angliei a fost Seasalter Shelfish, cu sediul în oraşul Whitstable. Înurma investigaţiilor ulterioare ale Inspectoratului, s-a constatat ca Seasaltera folosit echipamente franceze pentru recoltarea moluştelor. Astfel, existăposibilitatea ca virusul să se fi transmis prin intermediul utilajelor.

Pentru a opri expansiunea epidemiei, Guvernul britanica interzis transportul scoicilor în afara zonelor infectate care, la fel caWhistable, se află în jurul gurii de vărsare a fluviului Tamisa, în sud-estulţării. Inspectoratul este de părere că, indiferent de măsurile luate,combaterea virusului va fi un proces foarte greu. Chiar dacă toate scoicileinfectate vor fi scoase din Pacific, tot vor rămâne moluştele sălbatice dinapropiere, care vor reprezenta un nou risc.

Odată cu creşterea temperaturii apelor, este posibilăapariţia herpesului la moluşte şi în apele Americii.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638939-04-27Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine