2020-07-05 20:45

Episodul 22. JURNAL IMEDIAT de Gelu Tudoroniu, ofiţer al Armatei. Iliescu - Mazilu, război ideologic pe tancul-tribună

 |  21:01
Episodul 22. JURNAL IMEDIAT de Gelu Tudoroniu, ofiţer al Armatei. Iliescu - Mazilu, război ideologic pe tancul-tribună

12 Ianuarie 1990. CHILON: „De mortus nil nisi bene.” Este ziua în care începe să se caute un anume adevăr despre revoluţie. O aiureală demagogică împletită cu motive diverse pune stăpânire pe spirite. Armata îşi plânge morţii şi interesul pentru ea începe şi el să moară. Niciodată civilii nu vor înţelege problemele armatei. Nici contactele directe, nici bunele intenţii ale societăţii civile nu vor fi în măsură vreodată să priceapă ce este o armată, cum se face şi cum se ţine. Pentru că armata are lumea ei. În fapt, e văzută precum şi Luna, numai pe o faţă. Într-o zi, armata va fi profesionistă cu adevărat. Numai că acea zi este departe. După zicerile lui Brucan, şi asta ar urma să se întâmple peste 20 de ani.

Zi de doliu naţional pentru victimele căzute în timpul Revoluţiei. Zi dureroasă la Timişoara. Procesiunea este deschisă de ofiţeri cu coroane. În cortegiul organizat care parcurge drumul scurt de la Catedrală în Piaţa Operei se află şi reprezentantul Consiliului Naţional al Frontului Salvării Naţionale - profesorul Mazilu.

Episodul 22. JURNAL IMEDIAT de Gelu Tudoroniu, ofiţer al Armatei. Iliescu - Mazilu, război ideologic pe tancul-tribună
zoom

La ora 12.00 clopotele Catedralei Ortodoxe şi ale tuturor bisericilor bat la unison. Mitropolitul Banatului - Nicolae Corneanu - rosteşte o rugăciune pentru odihna sufletelor morţilor Revoluţiei, luptători pentru libertatea şi demnitatea poporului român. Vorbeşte apoi Mazilu, care aduce salutări şi din partea creştinilor din SUA. După aceea cortegiul comemorativ se îndreaptă către cimitirul de pe Calea Lipovei, la groapa comună. Şi aici vorbeşte din nou Mazilu. În stânga îl are pe general-maior Popescu - proaspăt reactivat, precum şi mulţi ofiţeri. Circa 10.000 de oameni îngenunchează la mormintele eroilor. Eternă glorie eroilor Timişoarei! Lucrăm cu regim de permanenţă în cazarmă.

Episodul 22. JURNAL IMEDIAT de Gelu Tudoroniu, ofiţer al Armatei. Iliescu - Mazilu, război ideologic pe tancul-tribună
zoom

Atenţionările şi avertizările eşalonului superior sunt mai dese. Suntem gata de luptă 24 din 24 de ore.

Ora 17.00. Vizionăm mitingul transmis în direct din Piaţa Victoriei. Lume multă. Concertul de doliu este fragmentat de discursurile oratorilor. De pe un tanc, pe care se află laolaltă militari şi civili, se împart manifeste. În mod succint iată un reportaj în apele tulburi ale acestei după-amiezi:

- Mazilu: vin de la Timişoara, toţi cetăţenii de la Timişoara merg până la capăt; România nu a fost, nu este şi nici nu va fi comunistă (se scandează: Libertate).

Întrebare dintre manifestanţi: Care este poziţia FSN cu privire la PCR?

- Mazilu: Consiliul Naţional al FSN declară că acest partid se află în afara legii strămoşeşti; - Avocatul Vasilescu George din Cluj: Oameni buni, am apărat-o pe Doina Cornea. Şi Dumnezeu a făcut lumea în 7 zile, aşa că ne trebuie timp să rezolvăm problemele!

- Un vorbitor: fondurile PCR să fie împărţite în mod egal între partide;

- Mazilu: Sunt de acord cu împărţirea acestor fonduri la toate partidele (se scandează: să vină Iliescu!).

- Un vorbitor: ce măsuri de siguranţă se vor lua pentru alegeri libere? Cerem participarea ONU.

- Mazilu: Aşa s-a şi cerut. În plus, în guvernul actual se vor face remanieri. Se va termina cu Securitatea (se scandează: vrem dreptate, jos Brucan). Dragi cetăţeni, eu nu voi participa la alegeri!!! (se scandează: Mazilu, Mazilu!).

Pe tancul din piaţă, transformat ad-hoc în tribună, urcă Ion Iliescu, Petre Roman şi alţi membri ai Consiliului Naţional al FSN.

- Iliescu: Îmi daţi voie să vorbesc? Alo, se aude?

Mulţimea: Daaa!

- Iliescu: Stimaţi cetăţeni. Vin acum de la întrunire cu delegaţii Partidului Naţional Ţărănesc. Începem dialoguri cu toate partidele. Singura sarcină politică importantă este de a asigura alegeri libere. În zilele următoare se va publica legea electorală care va fi supusă dezbaterii publice. Toţi vinovaţii vor fi judecaţi şi condamnaţi. Partidul Comunist este autodizolvat. Mulţimea: Huuooo!! Pe tanc microfonul este preluat de alt cetăţean.

- Sunt Spora, pictorul, fac parte din alianţa anticomunistă, doresc ca domnul Iliescu să accepte toate dialogurile în această seară.

- Iliescu: Accept toate dialogurile, doresc o adevărată democraţie în România, Frontul Salvării este deocamdată o forţă provizorie.

- Pictorul: Guvernul să fie condus de Mazilu!

Mazilu impulsionează mulţimea (Se scandează: Noi suntem poporul!, Jos cu comuniştii!). Atmosfera devine incendiară.

- Iliescu: Ne trebuie unire ca să ne apărăm; vă dăm toate asigurările pentru toate cerinţele.

- Pictorul: De ce ministerul comerţului a dispus ca zahărul să fie exportat?

- Roman: Nu este adevărat, importăm alimente, inclusiv zahăr!

- Alt vorbitor, Ion Poenaru – ziarist la „România muncitoare” - vrea şi el să dialogheze, dar este neinteligibil. (Se strigă alte lozinci: Moarte pentru moarte, Referendum, ONU.)

- Ivan Steluţa (muncitoare necalificată la Centrul de Hematologie - cam repezită în vorbire) încearcă două întrebări „Capitale”: Cine eşti dumneata, domnule Iliescu, ce funcţii ai avut în ultimii 5 ani?

- Iliescu: Am lucrat în Editură Tehnică, la Consiliul Naţional al Apelor, sunt fiu de CFR-ist, fost ilegalist, închis la Târgu-Jiu cu Gheorghiu Dej; din 1971 am fost înlăturat de conducerea partidului.

- Mazilu: Jos comuniştii din guvern, Libertate, Noi suntem poporul!

- Călin Oancea: Vin de la Cluj unde teroriştii au fost arestaţi. (Se scandează: Vrem referendum la pedeapsă cu moartea!) Între timp Iliescu face apel la raţiune şi înţelepciune, la ordine. (Mulţimea scandează: Nu mai da din mâna, nu mai da din mâna.)

Mitingul lasă un gust amar, democraţia este prost înţeleasă, imaturitatea politica este evidentă. Demonstraţia de la Bucureşti continua în interiorul palatului, unde reprezentanţii manifestanţilor poartă un dialog cu Consiliul Naţional al Frontului. În urma acestui scurt dialog se emit trei decrete-legi deosebite: scoaterea în afara legii a PCR; organizarea şi desfăşurarea referendumului naţional – duminică, 28 ianuarie, pentru reintroducerea pedepsei cu moartea; instituirea unei comisii naţionale de soluţionare a tuturor cererilor şi reclamaţiilor.

În Severin ziua de doliu trece oarecum neobservată. Ba chiar sunt dispuse unele măsuri pentru a nu mai stârni lumea, liniştea fiind la mare preţ acum. În judeţ, nimic deosebit.

Este trecut de ora 23.00, continuăm să lucrăm în cazarmă, unii ofiţeri sunt nervoşi. Democraţia este superbă, dar legile sunt severe şi drumul oamenilor spre lumina ei este greu şi uneori încâlcit. Democraţia, repet, este superbă, dar schimbările de dragul schimbărilor nu duc la nimic. Nu-mi place ce se întâmpla actualmente în unele domenii ale armatei, în asemenea timpuri nu este cazul schimbărilor de structură care tind să ia o turnură periculoasă. Parafrazând ideea centrală a „Apelului celor 6” aş zice ca şi ei: „Schimbaţi actuala orientare a conducerii armatei înainte de a fi prea târziu!”.

În disputele politice ale ultimelor 48 de ore, Ion Gheorghe Maurer e făcut KO şi etichetat oportunist, aristocrat de suburbie, militant al interesului personal şi al trădării foştilor tovarăşi de idei. Adevărul este că la Congresul al XII-lea, aflat în prezidiul acestuia, nu a schiţat nici un gest în apărarea lui Constantin Pârvulescu. La Caransebeş miliţienii sunt goniţi din oraş. Ei nu mai au de două săptămâni un sediu şi anarhia cucereşte una dintre redutele Banatului.

(Va urma)


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2015-09-02Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz