2020-02-16 20:43

Erupţiile solare de mare amploare, un potenţial pericol pentru sistemele de comunicare

 |  18:51
Erupţiile solare de mare amploare, un potenţial pericol pentru sistemele de comunicare

Săptămânile acestea, Soarele a început să manifeste o activitate ieşită din comun, subforma unor erupţii violente. Cercetătorii ne asigură că, atât timp câtfenomenele vor fi detectate din timp, daunele cauzate sateliţilor, telefoanelormobile, internetului sau altor aparate tehnologice vor fi minime. Conformoamenilor de ştiinţă, Soarele are un ciclu de activitate care durează 11 ani,la sfârşitul căruia steaua începe să se “agite”. Fenomenul a început să iaamploare pe 1 august, când aproape toată partea Soarelui vizibilă de pe Pamânt a fost acoperită de pete solare,semn al unor erupţii de plasmă şi de descărcări geomagnetice. Ştiinţific,furtunile solare poartă numele de “ejecţie coronală în masă”. De obicei,durează în jur de trei zile ca norii de particule încărcate cu protoni şielectroni să ajungă în apropierea Terrei.

Din fericire, atmosfera Pământului protejează planetade radiaţiile emise de Soare, însă specialiştii sunt îngrijoraţi de efectul pecare descărcările le pot avea asupra tehnologiei. În 1859, o furtună solarămasivă (care a fost denumită ulterior “Flacăra Carrington”) a paralizat toateliniile de telegraf, iar în 1989, tot Quebecul a rămas fără energie electrică,tot din cauza “crizelor” stelei.

Conformunui articol al site-ului NasaScience, pe 8 iunie a.c., mai mulţi experţi înheliofizică s-au întâlnit la Forumul Space Weather Enterprise, care a avut locla Washington, la Clubul Naţional de Presă. Scopul întâlnirii a fost acela de agăsi metode prin care sistemele tehnologice pot fi apărate. Dispunând detehnologia necesară pentru a sesiza aceste fenomene din timp, se pot lua măsuride pregatire în avans, cum ar fi scoaterea din priză a aparatelor electronicesau setarea sateliţilor la un mod de siguranţă. Însă, conform directoruluiCentrului de Prognoză Spaţiala NOAA, Thomas Bogdan, tehnologia preziceriifenomenelor spaţiale e încă la început de drum.

Pede altă parte, oamenii aflaţi în nordul Americii, în Danemarca sau în alte zonede lângă Polul Nord au putut fi martori la o explozie spectaculoasă de culoripe cer, asemănătoare cu Aurora Boreală.

"Soarelese «trezeşte» după o perioadă de «somn» şi în următorii ani ne aşteptăm săvedem niveluri mult mai mari de activitate solară", a declarat RichardFisher, şeful secţiei de Heliofizică de la NASA. Oamenii de ştiinţă anticipeazăcă activitatea Soarelui va atinge apogeul în 2013.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638939-04-15Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine