2020-05-25 15:14

EXCLUSIV: Prima poezie publicată de Mihai Eminescu, în 1866, în revista „Familia” a lui Iosif Vulcan

 |  16:46
EXCLUSIV: Prima poezie publicată de Mihai Eminescu, în 1866, în revista „Familia” a lui Iosif Vulcan

Despre data și locul nașterii marelui poet Mihai Eminescu au existat și existe mai multe controverse. Dar, totuși, data și locul nașterii lui Mihai Eminescu au fost acceptate la 15 ianuarie 1850, în Botoșani, precum a fost consemnat în registrul de nașteri și botez în arhivă bisericii Uspenia (Domnească) din Botoșani.

În acest dosar data nașterii este trecută că „15 ghenarie 1850”, iar a botezului la data de 21 în aceeași lună a aceluiași an. Poetul a fost botezat de preotul Ion Stamate, ajutat de fiul său, Dimitrie, diacon, la botez fiind prezenți în afară de părinti, stolnicul Vasile Jurascu, nas, și maica Ferovnia Jurascu de la schitul Agafton, soră cu mamă. Practic, mâine se împlinesc 169 de ani de la nașterea marelui poet, fapt pentru care

Debutul literar a lui Mihaiu Eminescu

Potrivit hrisoavelor vremii, în 1866, când avea 16 ani, Mihai Eminescu are primele manifestări literare. În 12/24 ianuarie 1866 moare profesorul sau de limbă romană- Aron Pumnul. Elevii școlii scot o brosură, Lăcrămioarele invătăceilor gimnaziști, în care apare și poezia “La mormântul lui Aron Pumnul” semnată M. Eminoviciu, privatist. Însă, Mihai Eminescu debutează că poet în numărul 6 al revistei Familia din Pestă a lui Iosif Vulcan cu poezia “De-asiu ave” ( De-aș avea) (vezi documentul în facsimil) scrisă într-un dialect de aromână.

PUTEREA va prezența, în exclusivitate, textul acestei prime poezii scrise de Mihai Eminescu si publicata sub numele de Mihaiu Eminescu in nr 6, din “25 faur 6 martiu“, al revistei “Familia - Foia enciclopedica si beletristica cu ilustratiuni”, unde “Iosifu Vulcanu” era “Proprietariu, redactoru, respundiatoriu si editoriu” . Revista “S-a tiparitu in Pest’a 1866, prin Alesandru Kocsi (in tipografi’a lui Erkovi, Galgoczi si Kocsi) Piati’a de pesci Nr. 9”.

 

De-asiu ave…

 

De- asiu ave si eu o flore

Mandra, dulce, rapitore,

Ca si florile din Maiu,

Fiice dulci a unui plaiu,

Plaiu ridiendu cu earba verde,

Ce legana, se perde,

Undoindu incetisioru,

Sioptindu siopte de amour;

 

De- asiu ave o floricica

Gingasia si tinerica,

Ca si florea crinului,

Albu ca neu’ a sinului,

Amalgamu d’o ros’u albia

Si de una purpuria.

Cantandu  veselu si usioru,

Sioptandu siopte de amour;

 

De- asiu ave o porumbia,

Cu chipu albu de copilitia,

Copilitia blandisiora,

Ca o dî de primavera,

Catu ti de tine diuliti’a

I-asiu canta doin’a, doiniti’a.

I-asiu canta –o ‘ncetisioru,

Sioptandu siopte de amour.

 

Semneaza Mihaiu Eminescu

Trebuie precizat că Iosif Vulcan l-a convins să-și schimbe numele din Eminovici în Eminescu și mai târziu, numele a fost adoptat și de alți membri ai familiei sale. În același an îi mai apăr alte cinci poezii în revistă „Familia” a lui Iosif Vulcan.  Pe ultima pagină a nr. 6 al revistei Familia se menționa că “Cu esemplare complete mai potemu inca sierbi”, iar “Asisderere din Opt.-Dec. anul trecutu pretiulu 2 fl”.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2019-01-14

Documente:Parerea ta...

ANONIM
15 Ian 2019

Ziaristul Mihai Eminescu scria acum peste un secol: „Corupția e mijlocul cel mai lesnicios de a trăi în România. Acesta este spiritul cel rău care desface societățile românești și le nimicește pân-în sfârșit; acesta este veninul care dă loc la mișcări sociale și la nemulțumire … contribuie a destrăma spiritul public, a-l face să nu mai crează nici în drept, nici în bine, a nu mai aștepta nimic de la muncă, totul de la tertip și de la apucătură… Nimic nu e mai periculos pentru conștiința unui popor decât priveliștea corupției și a nulității recompensate…. Această priveliște îi ia poporului încrederea în valoarea muncii și în siguranța înaintării prin merit. Dându-le zilnic exemplu că, fără a ști ceva și fără a fi muncit, cineva poate ajunge bogat și om cu vază… contagiul intelectual devine din endemic epidemic, trece de la restrânsul grup la grupuri din ce în ce mai numeroase de cetățeni.“ Cât despre românii de rând, tot Eminescu a spus-o cel mai bine „… poporul se zbate fără putere, jumulit și esploatat într-un mod neomenos de către o tagmă de oameni fără merit, fără știință, fără caracter, fără patrie chiar“…
CUCUVEAUA ROZ-BOMBON
21 Noi 2019

Parca stia ce corupt va fi homalaul sas
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine