2019-08-23 08:50

Exclusiv. CFR Călători a mai contractat un împrumut de 9 milioane de lei

 |  20:08
Exclusiv. CFR Călători a mai contractat un împrumut de 9 milioane de lei

Societatea Naţională de Transport Feroviar CFR CălătoriSA continuă seria creditelor pe care le face la bănci. După ce a contractat, înluna septembrie, două credite de 1,7 milioane de euro de la Marfin Bank şiBanca Transilvania, instituţia aflată în subordinea MinisteruluiTransporturilor a mai încheiat, la data de 30 septembrie 2010, un contract de împrumutcu BRD – Groupe Societe Generale, în valoare 9,16 milioane de lei fără TVA.

Pentru acest nou contract de împrumut, CFR Călătorinu a organizat o licitaţie, ci a negociat direct cu reprezentanţii BRD.Potrivit anunţului de atribuire publicat pe site-ul SEAP, compania feroviară aales negocierea directă, întrucât “nu s-au prezentat oferte sau nu au fostprezentate oferte admisibile ca răspuns la negociere”. La data de 30 septembrie2010, SNTF CFR SA a încheiat cu BRD Societe Generale contractul cu numărul 178,privind servicii financiare de acordare a creditelor bancare, în valoare de9.159.282 lei fără TVA.

“Puterea” a dezvăluit, săptămâna trecută, faptul că,în plină criză a salariilor, Societatea Naţională de Transport Feroviar CFRCălători SA a contractat, la mijlocul lunii septembrie a acestui an, creditebancare în valoare de 1.765.833 de euro. Surse din cadrul companiei auprecizat, pentru ziarul “Puterea”, că această linie de creditare a fostdeschisă pentru achitarea salariilor angajaţilor. Oficial însă, potrivitcontractului, CFR Călători a contractat credite pentru refinanţarea unor altecredite contractate anterior şi gajate cu materialul rulant al Companiei. SNTFCFR Călători SA a negociat, în luna septembrie, direct cu două bănci pentrucontractarea de servicii financiare compuse din servicii de asigurări şiservicii bancare de investiţii pentru acordarea de credite bancare în valoaretotală de 5.981.050 lei fără TVA. La data de 8 septembrie 2010, CFR Călători aîncheiat cu Marfin Bank România contractul cu numărul 164 privind acordarea decredite, în valoare de 3.078.650 lei fără TVA, iar la data de 22 septembrie2010, aceeaşi companie aflată în subordinea Ministerului Transporturilor a maicontractat un împrumut, în valoare de 2.902.400 de lei fără TVA în bazacontractului cu numărul 617 încheiat cu Banca Transilvania.

Credite totale de 24 de milioane de euro

Iniţial, potrivit documentaţiei care a însoţitanunţul de participare publicat de Compania CFR Călători SA pe site-ul SEAP,privind licitaţiile publice, autoritatea contractantă intenţiona să angajezeîmprumuturi bancare în valoare de 24 de milioane de euro cu scadenţă în 12luni. Rata dobânzii anuale prevăzute în documentaţia care a însoţit cererea decredit este de 1 M la care se adaugă rata băncii Euribor şi 1 M la care seadaugă rata băncii % Robor. Pentru contractarea acestui împrumut, CompaniaFeroviară Română Călători SA garantează cu materialul rulant aflat în dotareasa. Evaloarea garanţiilor materiale se va efectua la acordarea creditului şi estevalabilă pe întreaga durată a liniei de credit. Băncile vor pune gaj asupracontului curent al CFR Călători SA.

Au garantat cu materialul rulant

Potrivit formularului de contract care a însoţitprocedura de atribuire a contractului de credit, destinaţia liniei de creditaredeschisă de CFR Călători SA prevede că sumele împrumutate se utilizează pentruactivitatea curentă şi pentru refinanţarea liniei de credit în euro dejaexistente, precum şi/sau pentru finanţarea capitalului de lucru. Contactate, sursedin cadrul companiei susţin că aceşti bani împrumutaţi de la bănci au ca ţintăacoperirea cheltuielilor aferente salariilor angajaţilor companiei. Ziarulnostru a înaintat către SNTFC CFR Călători SA o cerere în baza Legii 544/2001privind liberul acces la informaţiile de interes public referitor la destinaţiasumelor provenite din încheierea celor două contracte de creditare. Compania aprecizat, prin intermediul unui comuniat de presă transmis redacţiei “Puterea”că: “CFR Călători are linii de credit de exploatare începând cu anul2003. Pentru prelungirea liniei de credit cu un an a fost necesară derulareaunei proceduri de achiziţie a serviciilor financiare, cu publicarea în SEAP.Creditele au fost garantate cu materialul rulant aflat în dotarea CFRCălători”.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638946-03-01Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray