2020-06-05 22:15

EXCLUSIV. România turbată. Comisia Europeană ameninţă cu impunerea de restricţii din cauza indolenţei autorităţilor române faţă de programele finanţate de UE de eradicare a rabiei

 |  19:41
EXCLUSIV. România turbată. Comisia Europeană ameninţă cu impunerea de restricţii din cauza indolenţei autorităţilor române faţă de programele finanţate de UE de eradicare a rabiei

ComisiaEuropeană avertizează România cu privire la necesitatea deblocării programuluide eradicare a rabiei în România. În caz contrar, există riscul introduceriirestricţiilor la transportul animalelor de companie.

Directoruluigeneral al DG SANCO (Direcţia Generală de Sănătate şi Protecţia Consumatorilor)din cadrul Comisiei Europene, Paola Testori Coggi, a solicitat oficial autorităţilorromâne adoptarea de urgenţă a unor măsuri care să asigure aplicarea programuluide eradicare a rabiei. Cererea a fost formulată în condiţiile în care UniuneaEuropeană alocă României, pentru al patrulea an consecutiv, fonduri pentruprogramul de eradicare a rabiei, însă acesta nu se aplică din cauza problemelorlegate de finalizarea licitaţiei pentru achiziţionarea şi distribuireavaccinului antirabic. Întârzierea aplicării programelor poate duce la introducereade restricţii la mişcările necomerciale ale animalelor de companie.

Dupăcâte se pare, autorităţile de la Bucureşti întâmpină dificultăţi în adoptarea procedurilorlegate de contractele pentru achiziţionarea şi distribuirea vaccinurilor,astfel că aplicarea programului se tot amână. În aceste condiţii, dacă situaţiava persista, România va fi penalizată prin introducerea restricţiilor.

Fonduride 250 milioane de euro

Uniunea Europeană a decis, înurmă cu o lună, alocarea a peste 250 milioane de euro pentru sprijinirea programelorde eradicare, control şi monitorizare a bolilor animale în 2011. Statele membre auaprobat pachetul financiar propus de Comisia Europeană în şedinţa din 12octombrie a Comitetului Permanent pentru Lanţul Alimentar şiSănătatea Animală. Mai mult de jumătatedin suma alocată estedestinată finanţării programelor de eradicare a opt boli animaleimportante.

Pentru anul viitor, 60 de programe anuale şi multianuale de eradicare a opt boli animaleimportante vor beneficia de sprijin financiar comunitar. Contribuţia totală aUE la aceste programe va fi de aproximativ135 milioane de euro.

În ultimii ani, programelede eradicare a rabiei au avut succes în Europa de Vest, astfel încât cea mai mare parte a activităţii din 2011 va ficentrată în statele membre din est şi, de asemenea, vor fi incluse acţiuni în Ucraina şi în Belarus.

Pentru eradicarea rabiei în 12 state membre suntalocate 24 milioane de euro. Rabia esterăspândită de animale sălbatice contaminate, iar aceste programe au ca obiectivcreşterea imunităţii animaleor sălbatice prin vaccinare. În cadrul acestui buget, au fost prioritizate bolileanimalelor cu transmitere la oameni. Astfel, sume importante vor fi destinateeradicării tuberculozei, rabiei şi brucelozei.

Dezinteresulautorităţilor sanitar-veterinare

Un raporteuropean publicat la începutul acestui an arată că România deţine recordul la cazuride rabie înregistrate la animale sălbătice şi câini, riscul trasmiterii turbăriila om fiind foarte ridicat. Centrul European de Prevenţie şiControl al Bolilor Transmisibile (ECDC) clasează România pe primul loc dinEuropa în privinţa incidenţei turbării la animalele sălbatice şi domestice.Spre exemplu, în 2008, în ţările UE au fost depistate 1.127 de vulpi infectatecu virusul rabic. Dintre aceste cazuri, 951 au fost raportate la noi. În acestecondiţii, în România există riscul izbucnirii unei epidemii de turbare, ţinândcont de faptul că virusul rabic se transmite cu uşurinţă de la animalelesălbatice la cele domestice şi, în special, la câinii vagabonzi, prezenţi înnumăr foarte mare.

Înţara noastră, vaccinarea antirabică la animalele sălbatice nu s-a mai făcut deani buni, din cauza contestării licitaţiilor pentru vaccinul antirabic, iar statisticileeuropene indică în mod evident dezinteresul autorităţilor sanitar-veterinaredin România responsabile cu supravegherea şi controlul rabiei, în ciudaprogramelor cofinanţate din fondurile Uniunii Europeane. Conform aceluiaşiraport al ECDC, în 2008, toate statele membre care au avut cazuri de animale curabie clasică, cu excepţia Bulgariei şi României, au pus în aplicare măsuri deeradicare a bolii, concentrându-se pe vulpi.

Amîncercat să obţinem lămuriri de la Autoritatea Naţională Sanitar-Veterinară şiSiguranţa Alimentelor, dar la numărul de telefon afişat pe site-ul instituţieinu ne-a răspuns nimeni. În aceste condiţii, l-am contactat pe preşedinteleANSVSA, Radu Roatiş Cheţan, care, iniţial, ne-a spus să revenim după o oră,fiind într-o şedinţă. Cu toate acestea, Radu Roatiş nu ne-a mai răspuns latelefon.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638949-03-16Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine